Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rura Kominowa Kotła Gazowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam mały dylemat co do spadku rury kominowej wychodzącej z pieca kondensacyjnego za ścianę na zewnątrz budynku. Jest to podwójna rura 60/100 dł. 1200 w układzie 90 stopni do pieca.

Mam jakiś chyba z tym problem bo jak są mrozy, to w środku nocy po dłuższej przerwie w grzaniu piec nie chce się załaćzyć pokazując błąd czyjnika (włącznika) powietrza. Podejrzewam, że woda może zamarzać w rurze kominowej i coś się dzieje z przepływem powietrza i włącznik wariuje. Poza tym jak już się go uruchomi po resecie, to coś jakby się tłukło w środku obudowy kondensacyjnego wymiennika ciepła (tego zaraz przed kominem). Po chwili pracy ustaje, podejrzewam zassane kawałki lodu.

Moje pytanie dotyczy spadku rury kominowej. Instrukcja mówi, ze spadek ma być w kierunku pieca, a ktoś inny na forum podpowiada, że odwrotnie, spadek na zewnątrz budynku. Ktoś wie jak powinno być to zrobione? Będę wdzięczny za pomoc.

post-20210-0-24941000-1358797054_thumb.jpg

post-20210-0-13129800-1358797056_thumb.jpg

Edytowane przez quell
Opublikowano (edytowane)

U mnie jest około 3 % w stronę kotła i nie ma żadnego problemu,tak powinno być zgodnie z instrukcją.

Nawet widziałem w ofercie któregoś znanego producenta kotłów kolana z takim własnie spadkiem.

Edytowane przez olinek
Opublikowano

No to teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie... Ktoś pisał, że jak jest spadek do kotła, to kondensat może wpadać w wężyki od włącznika (czujnika) powietrza i go zapychać i wtedy piec właśnie wariuje.

Opublikowano (edytowane)

W wiszących kotłach kondensacyjnych kondensat odprowadzany jest od spodu kotła , czyli spadek rury spalinowej musi być do kotła np Wolf ma kolana spalinowo - powietrzne 87st a nie 90st

Z konstrukcji kotla - poniżej przekrój - wynika że kondensat nigdzie nie na zewnątrz wpada , tylko do odpływu na kotle

Zresztą ty masz tam chyba podłączony wąż gumowy.

Jak sobie wyobrażasz że część kondensatu kapie ludziom na głowę a część spływa do kanalizy - tam wszystko ma spływać do neutralizatora i kanalizy.

pozdr.

PS nie należy wierzyć we wszystkie głupoty co ludzie piszą, tylko się zastanowić.

post-18578-0-96815800-1358810709_thumb.jpg

Edytowane przez sambor
Opublikowano

No to teraz jeszcze bardziej zgłupiałem... jak piszesz "Wolf ma kolana spalinowo - powietrzne 87st a nie 90st" Z tego wynika, że spadek jest jednak od pieca czyli spad na zewnątrz dudynku.

Opublikowano

No to teraz jeszcze bardziej zgłupiałem... jak piszesz "Wolf ma kolana spalinowo - powietrzne 87st a nie 90st" Z tego wynika, że spadek jest jednak od pieca czyli spad na zewnątrz dudynku.

Zobacz na kolana od kanalizacji - tam też jest 87st zamiast 90st

Lekcje z geometrii się kłaniają.

Tak jak kolega Henryk podał linki , trzeba czytać do końca i rozróżniać rodzaje kotła z kondensacją i bez kondensacji, z resztą w kotle bez kondensacji nie ma konstrukcyjnie możliwości odprowadzenia skroplin przez komorę spalania.

Pozdr.

Opublikowano

Akurat z geometrii nie miałem problemów... Teraz już wiem, że spadek ma być w kierunku kotła więc kąt większy od 90 st czyli kąt rozwarty. Henryk dzięki za dokumentacje, poczytałem sobie.

post-20210-0-50096700-1358881258_thumb.jpg

Opublikowano

W hydraulice kąty kolan liczą się odwrotnie, czyli to co podałeś 93 to jest 87 i na odwrót. Idź do sklepu hydraulicznego i poproś o kolano kanalizacyjne 93st , nie dostaniesz , natomiast są 87,5st

Żebyś nie myślał że cię podpuszczam tu karta katalogowa z rurami jak do twojego kotła

pozdr

post-18578-0-82011000-1358881660_thumb.jpg

Opublikowano

Akurat z geometrii nie miałem problemów... Teraz już wiem, że spadek ma być w kierunku kotła więc kąt większy od 90 st czyli kąt rozwarty. Henryk dzięki za dokumentacje, poczytałem sobie.

post-20210-0-50096700-1358881258_thumb.jpg

WITAJ!!!

Czy konsultowałeś to z serwisem?

To wcale nie musi być lód -jaki to jest kocioł?

poz. henryk1953

Opublikowano (edytowane)

Teraz wiem, że jest geometria hydrauliczna :D Dzięki za bardzo konkretne i rzeczowe podpowiedzi. Teraz czas na odpowiednie ustawienie rury kominowej.

Biasi Riva Compact HE M96.28SR. Nie konsultowałem jeszcze...a jaką masz sugestie?

Edytowane przez quell
Opublikowano

najpierw ustaw tak rurę aby skropliny wpływały do komory kotła i były odprowadzane.

Czy pobór powietrza masz jakoś zabezpieczony przez dostaniem ciał obcych np owady? lub śmieci wkładane tam przez sąsiadów lub ich dzieci? - gęsta siatka będzie przydatna.

pozdr.

Opublikowano

Tak właśnie zrobię, właściwie nie ja bo jestem daleko od domu. Jest to dom ogrodzony, nikt nic nie może nawtykać. Żona twierdzi, że nic tam w środku rury niema, nie wiem jak wewnątrz komory. Ale dzięki za sugestje, poproszę kogoś żeby to sprawdził rozkręcając rurę kominową.

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem podobne objawy w Termecie Ecocondens na poczatku użytkwania,kocioł nie mógł wystartować,próbował kilka razy a jak mu się już udalo to na początku tłukł się i wibrował.

Serwisant ????,który go uruchamiał miał przeróżne karkołomne :) koncepcje , miedzy innymi zły spadek przewodu kominowego - okazało sie ,ze była to kwestia regulacji kotła i ilosci pobieranego powietrza - inny serwisant poradzil sobie z tym szybko i bez problemu.

Dorażnie pomagało zdjęcie zatyczki z króćca pomiarowego w kolanie przewodu spalinowego !

Edytowane przez olinek
Opublikowano

Z tym to będzie raczej kłopot :) bo jestem z Częstochowy,ale to nie musi być jakiś "cudotwórca" tylko solidny fachowiec z analizatorem spalin ( najlepiej popytać u ciebie w okolicy,ludziska doradzą )

Objawy mialem dokladnie takie same,a to tłuczenie w kotle to byly wibracje rury doprowdzającej powietrze - z tworzywa dosyć gruba zbrojona drutem,ta rura przy starcie kotła dostawała dzikich wibracji :) ale jak juz kocioł ruszyl to to po chwili ustawało.

Spróbuj z tą zatyczką od króćca pomiarowego , u mnie bez tej zatyczki działał bez problemu - ROZWIĄZANIE DORAZNE ! i szukaj serwisanta

Pozdrowienia i powodzenia

Opublikowano (edytowane)

Biasi Riva Compact HE M96.28SR. Nie konsultowałem jeszcze...a jaką masz sugestie?

Witaj !!

1.Maksymalna moc kotła do tego (typu) komina- to 21kw

2.Gdzie ten kocioł kupiłeś ?-na naszych stronach nie mogę go znależć.

3.Jeżeli to kocioł o mocy 28kw - to wydaje mi się że przekrój komina powinien być 80/125.

Ciekawa lektura do poczytania

"Gazowy kocioł kondensacyjny-Podręcznik instalatora"

http://pliki.bimsplu...WGB 15-38 C.pdf

http://pliki.bimsplu...NDENS BBS C.pdf

pozdrawiam. henryk1953

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano (edytowane)

3.Jeżeli to kocioł o mocy 28kw - to wydaje mi się że przekrój komina powinien być 80/125.

To nie może mieć takiego układu kominowego !

Edytowane przez olinek
Opublikowano

a dlaczego nie moze ,taki przekrój to jestt do 60kW
Opublikowano

WITAJ!!

Z DTR-ki wynika że przekrój (średnice) komina do mocy kotła ma prawidłowe .

Natomiast przepisy w Polsce zezwalają na wyprowadzanie spalin przez ścianę -

/§ 175/

/1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych.

2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne.

3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m.

Tyle przepisy- które nijak się mają do prawidłowej pracy tego kotła.

Ten kocioł musi oglądnąć dobry fachowiec.(brak serwisu w Polsce).

pozdrawiam .henryk1953

Opublikowano

a dlaczego nie moze ,taki przekrój to jestt do 60kW

Owszem może , ale nie przez sciane - o to mi chodziło !!