janusz19721 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #51 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Pokombinowałbym z klapką w dmuchawie aby po wyłączeniu się wentylatora pozostawała minimalna szczelina celem dopływu powietrza , po co ingerować z wierceniem skoro powietrze wtórne będzie podane przez otwory w ścianach kotła. Cytuj
spidoman Opublikowano 1 Stycznia 2013 #52 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Chyba tak ponieważ ostatnio je przetykałem gwoździem, po trzech latach były trochę zatkane Będę chyba coś próbował z tym pow. wtórnym w drzwiczkach zasypowych Może ktoś powie jak to zrobić. Słyszałem o paru otw. fi 8. Na jakiej wysokości i czy czasem piec nie złapie większego cugu, Wentylator będzie chodził oczywiście na 1 Nie może być chyba,bo albo są drożne albo nie, dajesz jakiś stary poskładany koc na ruszta włączasz dmuchawe, przystawiasz jakąś świeczke i widzisz, a dziury wiercić na dmuchawie to bierzesz na siebie odpowiedzialność. Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #53 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Ale za słowa łapiesz. Otwory są drożne. Powiedz co może być nie tak z o tworami przy dmuchawie jeśli chodzi na min. Dzisiaj pół dnia miałem rozszczelnione dzrzwiczka zasypowe i na polu trochę wiało i nic nie dymiło na kotłownię tylko ładnie wciągało powietrze. Niech kolega powie co konkretnie zrobiłby aby pozbyć się tej smoły, bo na razie to tylko krytykujemy. Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #54 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Otworki można wiercić w drzwiczkach zasypowych jedynie tam gdzie jest używany miarkownik do sterowania kotłem. Jeśli ktoś ma dmuchawę nie powinien tam wiercić żadnych otworów, to może być niebezpieczne. A skąd to kolega wie. Nikt wcześniej nie mówił że nie można wiercić. Jeśli nie otwory to co????????????????????????????? Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #55 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Pokombinowałbym z klapką w dmuchawie aby po wyłączeniu się wentylatora pozostawała minimalna szczelina celem dopływu powietrza , po co ingerować z wierceniem skoro powietrze wtórne będzie podane przez otwory w ścianach kotła. A co oprócz zmiany obrotów dmuchawy wp120 jeszcze można pokombinować???? Cytuj
janusz19721 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #56 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Mam ten kocioł tylko moc 25 kW i sterownik z pid , raz palę na dmuchawie , raz na naturalnym ciągu :D smoła była ale znikła , początki były trudne , opanowałem maszynę dośc szybko :D Cytuj
janusz19721 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #57 Opublikowano 1 Stycznia 2013 A co oprócz zmiany obrotów dmuchawy wp120 jeszcze można pokombinować???? Napisałem Ci przed chwilką Cytuj
mac65 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #58 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Jeżeli kocioł ma fabryczne otwory powietrza nad zasypem to nie widzę sensu dublowania czegoś co już jest . Problem tkwi raczej w ustawieniu nadmuchu . Nadmuch powinien pracować cały czas a jeżeli nie da sie tego osiągnąć i wentylator jednak się wyłancza i kocioł przechodzi w przedmuchy to są jedynie dwa wyjścia ( bez ingerencji w konstrukcję kotła ) . Pierwsze to ustawić możliwie częste i trwające zaledwie kilka sekund przedmuchy a drugie to oszukać sterownik i dmuchawe , przedmuchy wyłączyć a powietrze podawać przez niedomkniętą klapkę ruchomą wentylatora przy ustawionej histerezie kotła na 4-5 C . Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperature załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej . Szczeline klapki ruchomej -odcinającej wentylatora trzeba dobrac tak aby temperatura na kotle nie rosła a nad zasypem cały czas był minimalny płomień z odgazowującego paliwa . Cytuj
janusz19721 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #59 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Super wytłumaczona moją myśl :D Szacun i pozdrawiam , Cytuj
rybniczanin Opublikowano 1 Stycznia 2013 #60 Opublikowano 1 Stycznia 2013 A co oprócz zmiany obrotów dmuchawy wp120 jeszcze można pokombinować???? Możesz przecież na dmuchawie przysłonę z blachy zrobić. Przecież są tam cztery wkręty co przytrzymują osłonę z drutu. Na jednym można zamocować przysłonę z podkładką dociskową. Ja kiedyś w taki sposób zrobiłem, jak jeszcze używałem dmuchawy i miałem ją bez przysłony. Później już widziałem że na tych wentylatorach producent zaczął montować przysłony. Tylko nie wiem czemu tak zajadle się trzymasz tej dmuchawy. Chyba że palisz miałem. Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #61 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Jeżeli kocioł ma fabryczne otwory powietrza nad zasypem to nie widzę sensu dublowania czegoś co już jest . Problem tkwi raczej w ustawieniu nadmuchu . Nadmuch powinien pracować cały czas a jeżeli nie da sie tego osiągnąć i wentylator jednak się wyłancza i kocioł przechodzi w przedmuchy to są jedynie dwa wyjścia ( bez ingerencji w konstrukcję kotła ) . Pierwsze to ustawić możliwie częste i trwające zaledwie kilka sekund przedmuchy a drugie to oszukać sterownik i dmuchawe , przedmuchy wyłączyć a powietrze podawać przez niedomkniętą klapkę ruchomą wentylatora przy ustawionej histerezie kotła na 4-5 C . Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperature załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej . Szczeline klapki ruchomej -odcinającej wentylatora trzeba dobrac tak aby temperatura na kotle nie rosła a nad zasypem cały czas był minimalny płomień z odgazowującego paliwa . Dzięki, tylko nie wiem w którym miejscu na dmuchawie miałbym regulować tą szczelinę? Tak jak wcześniej napisałem na dmuchawie jest tylko śruba z 2 nakrętkami Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #62 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Możesz przecież na dmuchawie przysłonę z blachy zrobić. Przecież są tam cztery wkręty co przytrzymują osłonę z drutu. Na jednym można zamocować przysłonę z podkładką dociskową. Ja kiedyś w taki sposób zrobiłem, jak jeszcze używałem dmuchawy i miałem ją bez przysłony. Później już widziałem że na tych wentylatorach producent zaczął montować przysłony. Tylko nie wiem czemu tak zajadle się trzymasz tej dmuchawy. Chyba że palisz miałem. Czyli wywalić dmuchawę i sterownik i zamontować miarownik ciągu??? Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #63 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Możesz przecież na dmuchawie przysłonę z blachy zrobić. Przecież są tam cztery wkręty co przytrzymują osłonę z drutu. Na jednym można zamocować przysłonę z podkładką dociskową. Ja kiedyś w taki sposób zrobiłem, jak jeszcze używałem dmuchawy i miałem ją bez przysłony. Później już widziałem że na tych wentylatorach producent zaczął montować przysłony. Tylko nie wiem czemu tak zajadle się trzymasz tej dmuchawy. Chyba że palisz miałem. Co takiego ta przysłona na dmuchawie daje??? Cytuj
janusz19721 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #64 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Dzięki, tylko nie wiem w którym miejscu na dmuchawie miałbym regulować tą szczelinę? Tak jak wcześniej napisałem na dmuchawie jest tylko śruba z 2 nakrętkami Ta śruba to przeciwwaga klapki odcinającej dopływ powietrza Cytuj
arczi79 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #65 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Z tego co rozumie to położenie tej śruby w czasie gdy nie chodzi dmuchawa ma być w poziomie regulując nakrętkami Cytuj
janusz19721 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #66 Opublikowano 1 Stycznia 2013 No może i w poziomie zależy jaka konstrukcja dmuchawy, chodzi o to żeby jak dmuchawa nie chodzi klapka w środku się nie domknęła i powstała szczelina około 5 mm zapewniając dopływ powietrza. Cytuj
mac65 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #67 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Śruby na ruchomej przesłonie odcinającej pełnią rolę ciężarków i tylko tyle . Ja ograniczyłem zamykanie się tej przesłony kawałeczkiem blaszki tak wygiętej że wsunięta pod obudowe w miejscu przylegania do pieca i wygięta pod kątem zaczepia o przysłonę dmuchawy i nie pozwala jej się całkowicie zamknąć gdy dmuchawa się wyłancza . . Gdy dmuchawa pracuje klapka również się otwiera tylko ma ograniczenie przy zamknieciu . Zadna to filozofia ale więcej pisania niż roboty . Cytuj
rybniczanin Opublikowano 1 Stycznia 2013 #68 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Czyli wywalić dmuchawę i sterownik i zamontować miarownik ciągu??? Nie wiem co masz za sterownik, ale teraz przy MCI Boleckiego można korzystać ze sterownika z miarkownikiem Elektrycznym. Tylko teraz Twoja sprawa czy wolisz montować miarkownik mechaniczny w płaszczu wodnym, czy Boleckiego ze sterownikiem. Wtedy śmiało możesz zrobić klapkę z PW, a nawet z KPW. :) Ja już palę dobry szmat czasu jak wywaliłem dmuchawę i nie mam zamiaru do niej wrócić. Tylko pilnuj szczelności kotła (drzwiczek) do regulacji proporcji PG-PW. :) Cytuj
bzykos Opublikowano 2 Stycznia 2013 #69 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja też chciałem wywalić dmuchawę i zostać przy miarkowniku,ale niestety w drugiej fazie palenia jest za mało powietrza i niestety kocioł nie jest w stanie utrzymać zadanej temp(węgiel 33). Więc odgazowywanie węgla na miarkowniku,później dmuchawa. I 24h spokoju :) Cytuj
arczi79 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #70 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Śruby na ruchomej przesłonie odcinającej pełnią rolę ciężarków i tylko tyle . Ja ograniczyłem zamykanie się tej przesłony kawałeczkiem blaszki tak wygiętej że wsunięta pod obudowe w miejscu przylegania do pieca i wygięta pod kątem zaczepia o przysłonę dmuchawy i nie pozwala jej się całkowicie zamknąć gdy dmuchawa się wyłancza . . Gdy dmuchawa pracuje klapka również się otwiera tylko ma ograniczenie przy zamknieciu . Zadna to filozofia ale więcej pisania niż roboty . Dzięki za konkretne informacje. Kolego MAC65 czy mógłbyś mi podesłać fotkę przerobionej dmuchawy a szczególnie tej blaszki pod nią. Będę niezmiernie wdzięczny Cytuj
arczi79 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #71 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Nie wiem co masz za sterownik, ale teraz przy MCI Boleckiego można korzystać ze sterownika z miarkownikiem Elektrycznym. Tylko teraz Twoja sprawa czy wolisz montować miarkownik mechaniczny w płaszczu wodnym, czy Boleckiego ze sterownikiem. Wtedy śmiało możesz zrobić klapkę z PW, a nawet z KPW. :) Ja już palę dobry szmat czasu jak wywaliłem dmuchawę i nie mam zamiaru do niej wrócić. Tylko pilnuj szczelności kotła (drzwiczek) do regulacji proporcji PG-PW. :) Sorki za głupie zapytanie ale co oznacza PG bo z takim się jeszcze nie spotkałem. :blink: Cytuj
arczi79 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #72 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Jeżeli kocioł ma fabryczne otwory powietrza nad zasypem to nie widzę sensu dublowania czegoś co już jest . Problem tkwi raczej w ustawieniu nadmuchu . Nadmuch powinien pracować cały czas a jeżeli nie da sie tego osiągnąć i wentylator jednak się wyłancza i kocioł przechodzi w przedmuchy to są jedynie dwa wyjścia ( bez ingerencji w konstrukcję kotła ) . Pierwsze to ustawić możliwie częste i trwające zaledwie kilka sekund przedmuchy a drugie to oszukać sterownik i dmuchawe , przedmuchy wyłączyć a powietrze podawać przez niedomkniętą klapkę ruchomą wentylatora przy ustawionej histerezie kotła na 4-5 C . Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperature załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej . Szczeline klapki ruchomej -odcinającej wentylatora trzeba dobrac tak aby temperatura na kotle nie rosła a nad zasypem cały czas był minimalny płomień z odgazowującego paliwa . Witam ponownie. Dzisiaj po pracy pobawię się z tą dmuchawą ale mam pewne niejasności co do twojej wypowiedzi nie mogę zrozumiec zdania: "Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperaturę załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej . Ustawiam his kotła 4-5 stopni jak proponujesz. Czyli na piecu mam 55 stopni a histereza 51 stopni. Piec jest w stanie czuwania, temp. na nim spada do zadanej histerezy do 51 i włącza się wentylator. Czy ustawienie tak długiej histerezy nie spowoduje długą pracę pieca na czuwaniu. Jakbyś mi wyjaśnił twoją myśl Cytuj
bzykos Opublikowano 2 Stycznia 2013 #73 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Chodzi oto,że jeśli będzie "przerwa" na klapce,to powietrze będzie cały czas podawane. A histereza w sterowniku działa tak jak opisujesz. Went.dobija do zadanej,wyłącza się. Temp. spada o histerezę i znów dobija. Tylko,że podczas postoju brak powietrza do usuwania gazów. Do tego ma służyć ta szczelina,żeby kocioł sobie zasysał powietrze,ale nie na tyle dużo,żeby temp.nie wzrastała. Cytuj
arczi79 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #74 Opublikowano 2 Stycznia 2013 A histereza musi być taka duża.???? Jak na razie mam 1 stopień Cytuj
janusz19721 Opublikowano 2 Stycznia 2013 #75 Opublikowano 2 Stycznia 2013 A temp. na piecu musi być 55 ? Przecież kisisz nie palisz minimum 60 st , a co do dmuchawy to chyba wszystko wytłumaczone. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi