quell Opublikowano 27 Listopada 2012 #1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Witam, mam taki dziwny objaw w piecu. Jest to piec kondensacyjny Biasi Riva Compact HE w instalacji w zasobnikiem wody sterowanym zaworem trójdrogowym Honywell. Piec ma chyba budowę standartową z palnikiem Honywella i pompa Wilo. Od kilku dni dziwnie się zachowuje. Chodzi kilka godzin, wyłączy sie jak termostat osiagnie odp. temperature. Potem chodzi w cyklach ok. pól minuty i się wyłącza i znów chwilkę pochodzi i się wyłącza... Proszę o naprowadzenie gdzie zacząć szukać. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 28 Listopada 2012 #2 Opublikowano 28 Listopada 2012 w sterowniku. Prawdopodobnie jest ustawiona opcja utrzymywania temperatury wody w instalacji. Cytuj
quell Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Nie mam możliwości ustawienia czegoś takiego. Co może powodować taką dziwną prace co jakiś czas? Piec się włączy na kilkanaście sekund i wyłącza się i tak w kółko. Nie pokazuje przy tym żadnego błedu. Może to być problem z zapowietrzeniem albo brudem w instalacji? Edytowane 28 Listopada 2012 przez quell Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 28 Listopada 2012 #4 Opublikowano 28 Listopada 2012 niestety nie posiadam instrukcji kotła w języku polskim. ale nie jest to zwiazane z zapowietrzeniem ani brudem w instalacji. ta opcja o której pisałem będzie dostępna w regulatorze kotła nie termostacie. Cytuj
quell Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor #5 Opublikowano 28 Listopada 2012 Możesz napisać o co chodzi w tej opcji utrzymywania temperatury wody i jak to sie może mieć do takiej dziwnej pracy kotła? Cytuj
quell Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor #6 Opublikowano 28 Listopada 2012 Czy powodem takiej pracy może to być włącznik przepływu wody albo wariujący czujnik temperatury? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Listopada 2012 #7 Opublikowano 29 Listopada 2012 Brak polskiej instrukcji uniemożliwia zapoznanie się ze sterownikiem. Może warto zaprosić serwisanta lub osobę która montowała kocioł. na odległość pomoc bywa nieraz niemożliwa. Cytuj
sambor Opublikowano 29 Listopada 2012 #8 Opublikowano 29 Listopada 2012 Tu jest angielska instrukcja w pdf http://www.biasi.co.uk/manuals/, może google to przetłumaczy Pozdr. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Listopada 2012 #9 Opublikowano 29 Listopada 2012 angielską widziałem ale jest w pdf, niestety Cytuj
sambor Opublikowano 29 Listopada 2012 #10 Opublikowano 29 Listopada 2012 Ja mogę z pdf wklejać do tłumacza w googlu całe strony lub kolumny, akurat z angielskiego jest niezłe tłumaczenie a na tej stronie są dod inne instrukcje do tego kotła. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Listopada 2012 #11 Opublikowano 29 Listopada 2012 Tylko ciekawe,że użytkownik nie otrzymał polskiej instrukcji, niezbędnej nawet przy bieżących ustawieniach. jednak zwróciłbym się do instalatora który ten kocioł montował. Cytuj
quell Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor #12 Opublikowano 29 Listopada 2012 Akurat z angielskim nie mam problemów ale nigdzie nie widzę tej Twojej funcji utrzymywania temperatury. Kocioł to ja montowałem :) Ponawiam pytanie czy takie dziwne działanie od czasu do czasu może być powodowane np. włącznikiem przepływu wody czy uszkodzoną membranka? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Listopada 2012 #13 Opublikowano 29 Listopada 2012 Trzeba by sprawdzić te elementy ale raczej ze wskazaniem na czujnik przepływu wody, moze zakamienione? byłby to element nr 24 przepływu pierwotnego jeśli to dzieje sie tylko przy c.o. Dla wody to element 38 Cytuj
quell Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor #14 Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za potwierdzenie wstępnej tezy. To jest wersja jednofunkcyjna. Już zamówiłem zapasową membrankę i włącznik na wszelki wypadek też. Teraz inne pytanie...szukam serwisanta do tego pieca z okolic Trójmiasta, który by to wymienił i ewentualnie sprawdzał go co jakiś czas. Ja jestem za granicą teraz i nie mam jak. Ewentualnie mogę przetłumaczyć instrukcje serwisową. Edytowane 29 Listopada 2012 przez quell Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Listopada 2012 #15 Opublikowano 29 Listopada 2012 Przy uszkodzonej membranie to raczej kocioł nie chce się uruchomić (brak róznicy cisnień) Cytuj
quell Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor #16 Opublikowano 29 Listopada 2012 Myśle o tej membrance w czujniku przepywu wody, może jest uszkodzona i nie zawsze dobrze wypycha trzpień, który włącza przełącznik (zreszta sam przełącznik też jest podejrzany) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi