tomassoo Opublikowano 14 Listopada 2012 #1 Opublikowano 14 Listopada 2012 Witam jestem w trakcie przerobki dzwiczek popielnika dorabiam klapke, a teraz pora na miarkownik czy na zamieszczonej fotce jest do zaakceptowania taki montaz miarkownika. Nadmieniam ze opatule pianka trojnik i redukcje do miarkownika Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 14 Listopada 2012 #2 Opublikowano 14 Listopada 2012 Miarkownik elektroniczny czy zwykły? Cytuj
tomassoo Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2012 zwykly miarkownik afriso fr 1 Cytuj
KubaSko Opublikowano 14 Listopada 2012 #4 Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Termometr na pewno będzie oszukiwał, co do miarkownika nie jestem pewny ale wydaje mi się że też będzie oszukiwał. Termometr na 100% bo kiedyś tak go zamontowałem :) Jeżeli nie masz możliwości wpustu miarkownika bezpośrednio do pieca to może by go wkręcić bezpośrednio w ten trójnik który ma być zamiast tego zaworu, a termometru nie instalować. Chodzi o to żeby woda kotłowa przepływała przez miarkownik i oddawała ciepło bo w takim układzie jak narysowałeś to ta woda po prostu tam stoi. Edytowane 14 Listopada 2012 przez KubaSko Cytuj
firmaremont Opublikowano 16 Listopada 2012 #5 Opublikowano 16 Listopada 2012 A do czego miarkownik, skoro widzę dmuchawę i sterownik przy piecu? Jedyny wg. mnie oczywiście miarkownik który stabilnie utrzymuje zadaną temperaturę, to miarkownik elektroniczny. Cytuj
arthi Opublikowano 16 Listopada 2012 #6 Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Z pewnością elektroniczny będzie lepszy, ale z elektronicznych chyba tylko MCI mam płynną regulację niestet to jest dopiero projekt, podłączany pod dotychczasowy sterownik zamiast duchawy. za to nie opuszcza się gdy braknei zasialnia, z kolei eart opuszcza się, ale nie ma płynnej regulacji, jest jeszcze UISTER, działą jak EART można podłaczyć zew. wskaźnik temperatury w domu. EART 1 http://sms.primo.pl/.../inne/eart.html MCI http://forum.bolecki....php?topic=32.0 UNISTER http://www.dksystem....-kotlow/unister Edytowane 17 Listopada 2012 przez arthi Cytuj
figofranek Opublikowano 9 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) MCI zamyka się samoczynnie i z tego co wiem to są w sprzedaży. Przy braku sygnału (napięcia) na wyjściu dmuchawy powoli się zamyka i robi to z udziałem własnego zasilania Przy braku własnego zasilania lub zadziałania termika (MCI ma swój) zamyka się pod wpływem masy klapki, potrzeba chyba z... 10dkg żeby pokonać opory mechanizmu. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez figofranek Cytuj
figofranek Opublikowano 9 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 9 Grudnia 2012 A jeśli chodzi o "zewnętrzny wskaźnik" to MCI można podpiąć pod SPR11, a ten połączyć z panelem PPX. PPX stabilizuje temperature w pomieszczeniu i można wejść na wszystkie ustawienia sterownika Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi