kiminero Opublikowano 15 Listopada 2012 #26 Opublikowano 15 Listopada 2012 No to już jakiś potworek... Taka zmora instalatora... Jakieś specjalne skrzynki trzeba będzie dorobić, albo montaż naścienny tylko? Cztery rozdzielacze w tej konfiguracji to już solidny snop wiązki przewodów na wyjściu. Średnia przyjemność montować coś takiego w ograniczonej przestrzeni szafki. Wydaje się, że vernalowe pytanie odnośnie siłownika: "To be, or not to be" na zasilaniu, zeszło na plan dalszy i dryfujemy w zupełnie nowym kierunku... Nic przeciwko nie mam i tylko pozazdrościć takiej swobody twórczo-badawczej jaką ma tomekb! Nic tylko podziękować za chęć dzielenia się wynikami :rolleyes: Pozdrawiam. Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Listopada 2012 #27 Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam , ojtam ,ojtam siłownik będziemy testować może jutro , na tym rozdzielaczu jak na filmiku został zrobiony , a ,, potworek " to tylko przykład że można coś takiego wykonać , :) Cytuj
sambor Opublikowano 15 Listopada 2012 #28 Opublikowano 15 Listopada 2012 Czy to potworek, raczej nietypowy kształt. Ja mam w domu do podłogówki rozdzielacz 12x i dało się go zmieścić w ścianie. Tu ograniczeniem będą raczej skrzynki niż sam rozdzielacz. Pytanie -jaka pompa tam jest zamontowana? Pozdr. Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Listopada 2012 #29 Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam , jest to elektroniczna pompa Halm z wyświetlaczem A +. Na razie przyszła na testy obecnie używamy Halma klasy B i Wilo kalsy F Ale od Nowego Roku trzeba będzie używać klasy A , ( chodzi o sprzedaż nie będzie wolno sprzedawać niższej klasy niż A ) ,ale w urządzeniach będzie wolno montować jeszcze przez 2 lata . Cytuj
kiminero Opublikowano 15 Listopada 2012 #30 Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Ja mam w domu do podłogówki rozdzielacz 12x i dało się go zmieścić w ścianie. Co innego rozprowadzić 24 pex-y po posadzce wychodząc z szerokości rozdzielacza 12 sekcyjnego, a co inaczej z szerokości 6 sekcyjnego. Ale zgoda, że się czepiam. Próbuję podejść do tego praktycznie. Się coś takiego na rynku pokaże i kto to będzie montował? Ja! Dlatego wolę zdusić potworka w zarodku... Edytowane 15 Listopada 2012 przez kiminero Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Listopada 2012 #31 Opublikowano 15 Listopada 2012 Niejeden by chciał takiego potworka w kotłowni :D Cytuj
kiminero Opublikowano 15 Listopada 2012 #32 Opublikowano 15 Listopada 2012 vernalowi ożeń... Będzie wniebowzięty. Cytuj
sambor Opublikowano 15 Listopada 2012 #33 Opublikowano 15 Listopada 2012 U mnie po zamontowaniu rozdzielacza jest jeszcze na nim ok 30cm wolnej przestrzeni = w sam raz na takiego "potworka" ale fakt taką ilość rurek trudno będzie zmieścić podczas podejścia pod rozdzielacz.. Będzie to wymagać dobrego planowania i reżymu wykonawczego. Potworka zamiast dusić może lepiej oswoić. Jeden z moich znajomych zrobił podłogówkę w której sterowanie petlami zamiast zaworów lub siłowników było realizowane przez 5 małych lokalnych mieszaczy - takie jak na rys. w sumie 10 pętli To był dopiero potworek - prądożerny, momentami głośny , ale idealnie sterowalny. Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Listopada 2012 #34 Opublikowano 15 Listopada 2012 Mam też takie potworki bardzo oszczędne Cytuj
tomekb Opublikowano 15 Listopada 2012 #35 Opublikowano 15 Listopada 2012 vernalowi ożeń... Będzie wniebowzięty. Tu nikt nie chce nic sprzedawać , szczerze mówiąc siedzę na tym forum aby poznać z jakimi problemami spotykają się instalatorzy w tedy można poprawić swoje wyroby tak żeby były przyjazne dla wykonawcy . Niekiedy nie da się kogoś przekonać do czegoś fajnego czy też bardziej funkcjonalnego trzeba mu w tedy dać to czego on chce . I on to kupuje . Cytuj
sambor Opublikowano 15 Listopada 2012 #36 Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Mam też takie potworki bardzo oszczędne Pojedynczo to nie jest potworek, to bardzo fajna rzecz w szczególności jak toś chce podczas remontu zrobić podłogówkę zamiast grzejnika lub dać coś lepszego zamiast RTL-a. Ale zestaw takich 5 fajnych rzeczy,w jednej obudowie, zamienia się w potworka. To przerost formy nad treścią, już nie mówię o tzw. "kapuście" Edytowane 15 Listopada 2012 przez sambor Cytuj
kiminero Opublikowano 15 Listopada 2012 #37 Opublikowano 15 Listopada 2012 Tu nikt nie chce nic sprzedawać Je nie w tym sensie. Poza tym ktoś musi szlaki przecierać i niczego ani nikogo tu nie krytykuję. Mam uwagi i mównicę otwartą, więc się wypowiadam... ku chwale ojczyzny i dla dobra ogółu myślę... A ten minipotworek to mnie nawet zaciekawił. Gdzie to można obejrzeć w necie i poczytać o parametrach? Cytuj
sambor Opublikowano 15 Listopada 2012 #38 Opublikowano 15 Listopada 2012 Nie wiem jak z Tomkowym małym potworkiem ale ja raz robiłem na Uponorze i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ale parametry i inne dane mógłby zamieścić w odpowiednim dziale -tam jest wątek o ogrzewaniu płaszczyznowym. Cytuj
vernal Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor #39 Opublikowano 15 Listopada 2012 vernalowi ożeń... Będzie wniebowzięty. :D Ale patrz post #20 Cytuj
tomekb Opublikowano 16 Listopada 2012 #40 Opublikowano 16 Listopada 2012 Je nie w tym sensie. Poza tym ktoś musi szlaki przecierać i niczego ani nikogo tu nie krytykuję. Mam uwagi i mównicę otwartą, więc się wypowiadam... ku chwale ojczyzny i dla dobra ogółu myślę... A ten minipotworek to mnie nawet zaciekawił. Gdzie to można obejrzeć w necie i poczytać o parametrach? Witam , poniżej zamieszczam parametry pompy jaka tam jest zastosowana . Zawór 3/4" ESBE wystarczajacy aby obsłużyć dwie duże pętle do 120 m/b. i jeszcze trochę zapasu , złaczki dowolne do wyboru PEX 16x2 , 14x2 , 16x2,2, 14x 2,2, 17x2 , CU 15 ,itp. 1_PL_Katalog_OEM_Yonos PARA_ 11.02.pdfMały mieszacz do ogrzewania podłogowego finish.pdfPL_Instrukcja montazu i obsługi Yonos PARA.pdf Cytuj
kiminero Opublikowano 17 Listopada 2012 #41 Opublikowano 17 Listopada 2012 Dzięki tomek za informacje. A teraz wszystkich milusińskich uprasza sie o odejście od laptowizorków, bo wujek kiminero będzie siał HEREZJĘ! :) Temat jak by nie było kręci wokół rozdzielaczy i w związku z tym mam pytanie do tomkab i reszty. Czy są obiektywne przeciwskazania dla montowania belek rozdzielacza z rotametrami "do góry nogami" (czyli do dołu rotametrami)? Pytam o to w kontekście takiego rozwiązania, gdzie rozdzialacz byłby zamontowany pod sufitem piwnicy i obsługiwał obiegi podłogowe parteru. Uprzedzam, że pomijam "naturalne" przeciwskazanie dotyczące ewentualnego zapowietrzania pętli. Pytam bardziej w kierunku pracy samych rotametrów i ich wiarygodności. Wydaje mi się, że to znaczenia mieć nie powinno. Kilka razy "udało" mi się wykonać coś takiego ale na zwykłych belkach i o dziwo żadna z tych instalacji nigdy się nie zapowietrzyła i nie mam z nimi problemów (odpukać!). P.S. Wiem, że szklanki by się brudziły robiąc za odstojniki... Załóżmy, że założmy (!) jakiś dodatkowy filtr shitkowy tuż przed belką zasilania. a w tej konfiguracji może separator :unsure: I na koniec jeszcze anegdota autentyk, jak to kobita mnie załatwiła stwierdzeniem następującej treści: "Nie po to dla estetyki rezygnuję z wieszania grzejników, żeby mi pan jakieś blaszysko w holu wieszał!" :D Tym właśnie sposobem po raz pierwszy zszedłem "do podziemia" i jakiś czas żyłem z serduchem na ramieniu... Cytuj
tomekb Opublikowano 17 Listopada 2012 #42 Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam , rozdzielacz już podpięty gotowy do testów , 4 manometry pierwszy na zasilaniu przed siłownikiem , drugi na zasilaniu za siłownikiem , trzeci na powrocie za siłownikiem i czwarty na powrocie przed siłownikiem , ( siłownik bedzie zamieniany pierwsze sprawdzimy jak się zachowuje na zasilaniu , potem na powrocie ) w poniedziałek postaram się przesłać krótki filmik z przebiegu testu . . 1 Cytuj
sambor Opublikowano 17 Listopada 2012 #43 Opublikowano 17 Listopada 2012 I na koniec jeszcze anegdota autentyk, jak to kobita mnie załatwiła stwierdzeniem następującej treści: "Nie po to dla estetyki rezygnuję z wieszania grzejników, żeby mi pan jakieś blaszysko w holu wieszał!" :D Tym właśnie sposobem po raz pierwszy zszedłem "do podziemia" i jakiś czas żyłem z serduchem na ramieniu... Klient nasz pan ale to też nasza robota i jak nie działa to....... Mnie się wydaje że pływaki w rotametrach będą miały zakłóconą pracę , one są grawitacyjnie ustawione w pozycji 0, jeżeli je obrócisz to będą się same otwierały Pozdr. Cytuj
tomekb Opublikowano 17 Listopada 2012 #44 Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam , trudno mi się wypowiadać za innych ale moje przepływomierze mogą być montowane ,, do góry nogami " siła sprężynki jest tak dobrana że w tej pozycji też bedzie wskazywać zero na wyłączonym ogrzewaniu . Cytuj
kiminero Opublikowano 17 Listopada 2012 #45 Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) Witam , rozdzielacz już podpięty gotowy do testów Nie no, tak to ja rozumiem! Na większość wątpliwości da się odpowiedzieć. Pytanie mam tylko co te belki zasilają. Będzie chyba różnica w skokach ciśnienia, jeżeli teraz obracają wodę w kilku metrowych pętlach, a nie takich po 100m i kilkudziesięciu zakrętach? Pewnie masz rację sambor, ale w warunkach zanurzenia w płynie będzie tak samo? W sumie to nie palę się do takich eksperymentów z rotametrami, ale taka myśl mnie naszła sobotnim wieczorem... P.S. W międzyczsie tomek odpisał... Teraz będzie mnie korciło poeksperymentować... Edytowane 17 Listopada 2012 przez kiminero Cytuj
tomekb Opublikowano 17 Listopada 2012 #46 Opublikowano 17 Listopada 2012 Jest to podpięte pod układ dwóch naczyń każde po 30 litrów dodatkowo przechodzi to przez wymiennik który jest chłodzony zimną wodą z sieci po stronie wtórnej, akurat wykorzystałem ten układ z wcześniejszych testów , ale nie ma problemu mogę to podłączyć pod 3 obiegi 100 m /b rury . Chociaż do tego co chcemy zbadać nie ma to wielkiego znaczenia . Cytuj
kiminero Opublikowano 17 Listopada 2012 #47 Opublikowano 17 Listopada 2012 Chociaż do tego co chcemy zbadać nie ma to wielkiego znaczenia . Fakt. Doświadczenie pokaże czy istnieje jakakolwiek różnica na punktach pomiaru przy zmianie położenia siłownika. Pytałem, ponieważ nie było widać co tam niżej podpięte. Nie ma sensu rozwijać tego pexa, bo i tak co instalacja to inne warunki pracy, np. przywołane wcześniej przez vernala ogrzewanie ścienne. Innymi słowy, czekam na wyniki. Pozdrawiam. Cytuj
vernal Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #48 Opublikowano 18 Listopada 2012 Pytanie mam tylko co te belki zasilają. Będzie chyba różnica w skokach ciśnienia, jeżeli teraz obracają wodę w kilku metrowych pętlach, a nie takich po 100m i kilkudziesięciu zakrętach? Witam, To też można sprawdzić czy ma znaczenie. Mnie akurat interesują krótkie obwody po 20-30m ;) Pozdrawiam. Cytuj
tomekb Opublikowano 20 Listopada 2012 #49 Opublikowano 20 Listopada 2012 Witam , tak jak obiecałem zamieszczam filmik dla zainteresowanych z testów rozdzielacza , Testy trwały ok 6 godzin i miały pokazać czy jest różnica montażu siłownika ( zasilanie czy powrót ) który odcina wszystkie sekcje ogrzewania . ? Czy montując siłownik na powrocie układ będzie się zapowietrzał przez odpowietrzniki automatyczne . Filmik jest podzielony na część A i B bo był za długi i nie zmieścił się w całości na youtube . http://www.youtube.com/watch?v=pItarUjmJqg Cytuj
kiminero Opublikowano 21 Listopada 2012 #50 Opublikowano 21 Listopada 2012 Testy trwały ok 6 godzin i miały pokazać czy jest różnica montażu siłownika ( zasilanie czy powrót ) który odcina wszystkie sekcje ogrzewania . ? Czy montując siłownik na powrocie układ będzie się zapowietrzał przez odpowietrzniki automatyczne . Chyba chodziło o siłownik na zasilaniu i ewentualne zapowietrzenie? W układzie zamkniętym marne były na to szanse. Zerowe nawet. Wątpliwości są w przypadku układu otwartego. P.S. Następnym razem proponuje podkład zespołu Jarzębina np. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi