olekstar Opublikowano 13 Listopada 2012 #1 Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Witajcie, Mam dość mocno skopane rozwiązania w kotłowni :unsure: Oto schemat - mój faworyt, wg którego zamierzam przerobić kotłownię: Schemat zaproponował kiminero, za co mu serdecznie dziękuję Szanowni koledzy, czy moglibyście zasugerować, jak do tego schematu dobrać prawidłowo średnice rur w obiegach: 1. średnica rury na której ma być zamontowana pompa kotłowa 2. średnica rury dla CWU do rury zasilającej i powrotu do zasobnika CWU 120l 3. średnica rury zasilającej obwód - idącej od kotła do zaworów 3-D do podłogówki i obiegu grzejników 4. średnica rury powrotnej 5. średnica zaworów 3-D Pewnie będziecie potrzebowali dodatkowych informacji: dobrze ocieplony dom 180 m2 do ogrzania, w tym: Kocioł Ling Combi 25kW 8 obwodów podłogówki 6 grzejników z zaworami termostatycznymi 2 drabinki bez głowic termostatycznych (tak zalecił mi instalator) Pozdrawiam :) olekstar Edytowane 13 Listopada 2012 przez olekstar Cytuj
sambor Opublikowano 13 Listopada 2012 #2 Opublikowano 13 Listopada 2012 Ja dałbym wszędzie 1" lub 28Cu, - to trochę drogo ale dobrze i nie trzeba redukować. Np do CWU może iść 20Cu lub3/4" ale pompa ma gwinty 1", a sam zbiornik może też takie ma. do podlogówki obowiązkowo 1" lub 28Cu , na grzejniki można się pokusić na 3/4" lub 20Cu, ale daj 1" W przypadku rur zgrzewanych min to 32 stabi. pozdr. Cytuj
pleXol Opublikowano 13 Listopada 2012 #3 Opublikowano 13 Listopada 2012 mam identycznie zrobione według schematów specjalisty Guitara na tym forum. kiminero proponuje to samo ale w otwartym. ja połaczyłem je w jeden. Rury w pexie i miedzi. Na zasilaniu 1 1/2 ocynk idzie na nitki po 28 na p, kotłową i 3d tez jest w 28 do naczynia mam 18 (powinno być 28 wedlug BHP ale koszty wzieły górę) za pompami redukuje sie na 22 na CO I CWU.Drugi obieg CO w 22 (bez 3d) Cytuj
LordZappa Opublikowano 14 Listopada 2012 #4 Opublikowano 14 Listopada 2012 Witajcie, Mam dość mocno skopane rozwiązania w kotłowni :unsure: Oto schemat - mój faworyt, wg którego zamierzam przerobić kotłownię: Schemat zaproponował kiminero, za co mu serdecznie dziękuję Szanowni koledzy, czy moglibyście zasugerować, jak do tego schematu dobrać prawidłowo średnice rur w obiegach: 1. średnica rury na której ma być zamontowana pompa kotłowa 2. średnica rury dla CWU do rury zasilającej i powrotu do zasobnika CWU 120l 3. średnica rury zasilającej obwód - idącej od kotła do zaworów 3-D do podłogówki i obiegu grzejników 4. średnica rury powrotnej 5. średnica zaworów 3-D Pewnie będziecie potrzebowali dodatkowych informacji: dobrze ocieplony dom 180 m2 do ogrzania, w tym: Kocioł Ling Combi 25kW 8 obwodów podłogówki 6 grzejników z zaworami termostatycznymi 2 drabinki bez głowic termostatycznych (tak zalecił mi instalator) Pozdrawiam :) olekstar Nie jestem specem, ale mam wątpliwość czy obieg grzejnikowy potrzebuje zawór 3D. Pozdrawiam Janusz Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2012 #5 Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Dla prostoty układu wszędzie bym zastosował 1" przed i za pompami lub miedź 28 oraz dodatkowo rura wyjściowa z kotła i powrotna gdzie zbiegają się wszystkie obiegi wykonałbym z rury stalowej czarnej o średnicy takiej jak kocioł ma przyłącza. Tutaj będą duże przepływy w przypadku funkcjonowania 4 pomp jednocześnie. Lepiej aby ta woda krążyła wolniej niż gwizdała nam po rurach. Zawory 3D także 1". Nie zapomnij w najwyższym punkcie wężownicy zbiornika CWU zainstalować automatycznego odpowietrznika. Edytowane 14 Listopada 2012 przez Digitrax Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi