Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam małe pytanko czy ktoś z was posiada piec na pellet firmy Fuwi?

Ja mam z nim kilka problemów: mam nowy dom ściana 30 suporex, stropian 15 z frezem poddasze wycieplone 25cm wełny, okna trzy szybowe pow. domu około 200m2. Ogrzewanie podłogowe na około 40m2 reszta to kaloryfery. Jest mi ciężko ustawic parametry aby kocioł oszczędzał paliwo żre mi teraz jak smok około 50kg na dobe, może ktoś ma jakieś propozycje do wypróbowania ustawień?

Aktualnie

temp kotła 62 st

wody 45 st

bojlera 65

czas podawania 12s

dmuchawa 25

Piec ma problem z uzyskaniem temp, jak ją uzyska to dośc szybko wytraca, pompy po wyłączeniu pieca pompują do 25st zadana temp pomp minimalna 45st.

Opublikowano

Po pierwsze jaka moc kotła?

Czy masz ochronę przed niską temp wody na kocioł?

Ponadto przy takich ustawieniach nigdy nie będzie mniej palił - masz temp CWU wyższą niż temp na kotle i kocioł za pewnie przez cały czas próbuje osiągnąć te ustawienie temp.

Zmień : CWU np na 55C temp kotła 65C oraz zmniejsz czas podawania do 10s lub mniej.

Może zapodaj jakiś schemat.

Pozdr.

PS

Ja też mam kocioł na pellet 20kW, kombinowany z olejowego i tam więcej niż 50kg przez 48h nie dałem rady spalić- była to próba paliwa, nie normalne grzanie.

Opublikowano

Ja mam dom 330 m2 i piec fuwi 30 kw. Bojler 300 litrów. Przez ostatnie dwa dni spalił po jakieś 45 kg na dobę. W nocy był mróz do -4. Kombinuje z ustawieniami ale nie bardzo mi wychodzi . Palę barlinkiem power.

Przedtem paliłem wynalazkami i latem na cwo spalał ok. 10 kg na dobę. Barlinek wychodził ok. 6 kg. Zobaczymy jak będzie z co. Jak ktoś może coś podpowiedzieć na temat ustawień pieca to jestem także chętny.

Opublikowano

Po pierwsze jaka moc kotła?

Czy masz ochronę przed niską temp wody na kocioł?

Ponadto przy takich ustawieniach nigdy nie będzie mniej palił - masz temp CWU wyższą niż temp na kotle i kocioł za pewnie przez cały czas próbuje osiągnąć te ustawienie temp.

Zmień : CWU np na 55C temp kotła 65C oraz zmniejsz czas podawania do 10s lub mniej.

Może zapodaj jakiś schemat.

Pozdr.

PS

Ja też mam kocioł na pellet 20kW, kombinowany z olejowego i tam więcej niż 50kg przez 48h nie dałem rady spalić- była to próba paliwa, nie normalne grzanie.

Jutro spisze dokładnie swoje ustawienia i wstawie na forum, dzieki za rade

kociołek 22kw

Opublikowano

Ja mam dom 330 m2 i piec fuwi 30 kw. Bojler 300 litrów. Przez ostatnie dwa dni spalił po jakieś 45 kg na dobę. W nocy był mróz do -4. Kombinuje z ustawieniami ale nie bardzo mi wychodzi . Palę barlinkiem power.

Przedtem paliłem wynalazkami i latem na cwo spalał ok. 10 kg na dobę. Barlinek wychodził ok. 6 kg. Zobaczymy jak będzie z co. Jak ktoś może coś podpowiedzieć na temat ustawień pieca to jestem także chętny.

Ja pale barlinkiem prosze podaj swoje ustawienia

Opublikowano

Kocioł: temp. Zadana 57, histeraza 4,

Obwód grzewczy: temp. Obliczeniowa 59, obniżenie 18, krzywa 1.0, przesunięcie -01

Woda użytkowa: tem,zadana 37, priorytet nie, histeraza 0,5, kocioł cuw 58,

Palnik: podawanie(s) 07, dmuchawa 35, dm rozpalanie 40, tlen zadany 150, pauza rusztu (min) 05, praca rusztu ( min) 02,