Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Galmet 12Kw Eko-Gt Kwp Dużo Sadzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł jak w temacie z podajnikiem Pancerpol 14kw i sterownikiem ekspert(praca dwustawna) i problem polega na tym ,że w kotle jest bardzo dużo sadzy. Cały kocioł zarasta po 2 dniach. Kombinuje z nastawami i nic. bardzo proszę o jakieś porady.

Moje podstawowe ustawienia:

1. Czas podawania 13s

2. Czas przerwy 39s

4. Moc dmuchawy 25%

5. Klapka na wentyl. otwarta całkowicie ( niski komin)

6 Przerwa podtrzymania 6 min.

7. Ndmuch w podtrzymaniu 20s

Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie poradzę nic z nastawami ale myślę że przy takich temperaturach na dworze kocioł więcej stoi niż pracuje co generalnie sprzyja powstawaniu sadzy. Poczekaj może aż będzie trochę zimniej i wtedy oceń czy te nastawy wymagają zmiany.

Opublikowano

Witam. Posiadam kocioł jak w temacie z podajnikiem Pancerpol 14kw i sterownikiem ekspert(praca dwustawna) i problem polega na tym ,że w kotle jest bardzo dużo sadzy. Cały kocioł zarasta po 2 dniach. Kombinuje z nastawami i nic. bardzo proszę o jakieś porady.

Moje podstawowe ustawienia:

1. Czas podawania 13s

2. Czas przerwy 39s

4. Moc dmuchawy 25%

5. Klapka na wentyl. otwarta całkowicie ( niski komin)

6 Przerwa podtrzymania 6 min.

7. Ndmuch w podtrzymaniu 20s

Pozdrawiam.

za duża moc do takiego nadmuchu- stąd zarastanie kotła

wydłużyć przerwę podawania. na razie parametry podtrzymania ignoruj, ustaw dobrze fazę pracy.

masz stosunek 1:3 13/39 zrób 1:6 13/78 i daj kociołkowi pracować, jak będzie niedopalony węgiel jeszcze wydłuż przerwę jak będą spieki i żar zacznie opadać skróc o kilka sekund

Opublikowano

U mnie wystepuje ten sam problem. Znacznie zmiejszylem zarastanie sadza zmiejszajac podawanie w podtrzymaniu. Podczas pracy jest ok ale jak piec stoi to sie mocno dymi.

Opublikowano

Witaj,mój kociołek na pracy dwustawnej też bardzo zarastał,ponieważ gdy chciałem mieć ładny kopczyk do szybkich startów to zdymiało się paliwo i była .. s a dz a..,jak ustawiłem długą przerwę w podtrzymaniu i kopiec był równy z retortą lub lekko się zapadał to długo dochodził,teraz chodzę na automacie i to lubię temp. spalin w mocy max.do200C ,komin mam ~8m,

Podam ci moje parametry możesz skorzystać,

dmuchawa to wpa07

moc min 9sek.podawanie/112przerwa

max9sek. pod /25przerwa

przerwa podtrzymanie 12min.

powietrze/opał 37% dmuchawa nastawiony zakres 30%min-70%max.

węgiel 25mj/kg gradacja 05-2,5cm marketowy dobrze palący się.

Jeżeli wolisz palić na dwustawnym to chyba musisz przymknąć przesłonę na 2cm tak jak radzi producent jest to w ich instrukcji na ładnych zdjęciach.Jeżeli skorzystasz z moich ustawień to pamiętaj że przestawiając parametry max. to zapamiętaj ustawienie powietrze/opał bo się zmienia samo(obniża się) i całe twoje nastawianie będzie brało w łeb.

• 11 lat później...
Opublikowano

Ja posiadam Galmet eko GT KWP 17kw, sterownik expert pid dynamic 4d, swego czasu paliłem w dwustanie i ten sam problem, po 2 dniach 2 wiadra popcornu , a piec cały oblepiony sądzą jakby miesiąc nie był czyszczony, teraz przeszedłem na pracę automatyczną, zobaczymy czy będzie jakaś różnica 

20231202_114914.jpg