Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niedogrzane Pomieszczenie / Vitotrol200

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam.

Mam kocioł gazowy Viessmann Vitodens 200 WB2A z czujnikiem pogodowym i od kilku dni czujnikiem pokojowym Vitotrol 200. Po podłączeniu Vitotrola prawie wszystko zadziałało tak jak chciałem ale:

- dlaczego sterowanie na podstawie temp. z pomieszczenia odbywa się tylko w dziennym trybie pracy kotła? w trybie nocnym/zredukowanym kocioł nie bierze pod uwagę odczytanej temp. pomieszczenia za sprawą vitotrola. Czy można to przekonfigurować?

I teraz najważniejszy problem:

Przy domu w odległosci ok 20m mam biuro o powierzchni 25m2 a w nim grzejnik zsilany z kotłowni w domu.

Kociaoł odczytuje wskazania czujnika pokojowego znajdującego się w domu i wyłącza pracę palinka po osiągnieciu np. 22'C w salonie. Nietety biuro wychłada się szybciej i w efekcie tego mam w nim niższą niż w domu temp.

Doradzicie coś?

Czy można w jakiś sposób oddzielnie wysterować? - chodzi o jedno pomieszczenie i jeden grzejnik :)

Edytowane przez us07
Opublikowano

regulację na termostatach grzejnikowych miałem wcześniej i był z tym problem... kocioł nie widział temperatury wygenerowanej przez kominek z płaszczem wodnym (zapomniałem o nim wspomnieć) i pomimo tego, że miałem w domu ok 23'C kocioł gazowy grzał swoją drogą...

Opublikowano

To tu trzeba właśnie zamontować termostat który wyłączy kocioł gazowy, podczas pracy kominka czyli termostat na wyjściu z kominka ustawiony na jakąś temperaturę (nie znam układu) który zablokuje pracę kotła gazowego. Włączy go dopiero gdy temperatura spadnie poniżej zadanego progu w związku z np. wygaśnięciem kominka.

Opublikowano (edytowane)

Termostat ok - jakiś konkretny model?

Czy kocioł fabrycznie posiada takie wejście do wysterowania jego pracy za sprawą termostatu? Wiadomo, że kocioł nie może byc na pełnym wyłączeniu, musi pracowac pompa CO i musi też działać jako fukcja CWU.

Jak się to rozwiązuje?

Edytowane przez us07
Opublikowano

Z zestykiem bezpotecjałowym który trzeba wpiąć zamiast pokojowego z zakresem temperatur np. od 30 do 100 st. C lub gdy ma działać w zakresie do 50 st. C to do 60 st. C. Zresztą podaj jaki masz teraz. Czy obecny wpięty jest w sterownik kotła?

Opublikowano
  W dniu 9.11.2012 o 10:46, us07 napisał(a):

- dlaczego sterowanie na podstawie temp. z pomieszczenia odbywa się tylko w dziennym trybie pracy kotła? w trybie nocnym/zredukowanym kocioł nie bierze pod uwagę odczytanej temp. pomieszczenia za sprawą vitotrola. Czy można to przekonfigurować?

MIałem podobny zgryz, przeczytaj ten wątek zrozumiesz w czym rzecz z tym całym viessmanem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1221822.html
Opublikowano (edytowane)

strefówka może rozwiazać ten problem ,jednak jak wspomniał kolega wcześniej zrezygnowanie z regulatora temperatury na rzecz głowic termostatycznych powinno zadzialać

Edytowane przez Mushasi
Opublikowano

no tak ale kto je bedzie dogrzewać :)

A sekretarka zatrudniona :P

Opublikowano

Coś z lekcji fizyki mi sie kołacze po głowie , że tarcie wytwarza ciepło.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 9.11.2012 o 12:42, guitar napisał(a):

Z zestykiem bezpotecjałowym który trzeba wpiąć zamiast pokojowego z zakresem temperatur np. od 30 do 100 st. C lub gdy ma działać w zakresie do 50 st. C to do 60 st. C. Zresztą podaj jaki masz teraz. Czy obecny wpięty jest w sterownik kotła?

Teraz mam podłączonego Vitotrola 200A i jak wspominałem temat zał. i wył. kotła w domu mam załatwiony na 100% - jestem zadowolony. Problemem jest to, że kominek w domu oddaje do otoczenia ciepło jeszcze przez kilka godzin po wygaszeniu. W tym czasie vitotrol widzi dostateczną temp.w pomieszczeniu wiodącym a w biurze następuje wychłodzenie...niestety...

Edytowane przez us07
Opublikowano

Niestety ale to typowe

Opublikowano

Vitotrol 200 to nie jest typowy termostat pomieszczenia tylko zdalne sterowanie. Może być sterownikiem obiegu grzewczego. W przypadku kol "us07" należało instalację podzielić na dwa obiegi grzewcze i dla każdego zastosować oddzielny vitotrol.

Opublikowano (edytowane)

Ale gdybyś czytatał uwaznie to byś doczytał że nie ma podziału na strefy

Edytowane przez Mushasi
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 12.11.2012 o 07:21, mak napisał(a):

Vitotrol 200 to nie jest typowy termostat pomieszczenia tylko zdalne sterowanie. Może być sterownikiem obiegu grzewczego. W przypadku kol "us07" należało instalację podzielić na dwa obiegi grzewcze i dla każdego zastosować oddzielny vitotrol.

Czy na dzień dzisiejszy można jeszcze tak przerobić istniejącą instalacę by dla biura wydzielić oddzielny obieg grzewczy? Piszesz, że potrzebne byłyby 2 vitortole... czy na drugim obiegu (biuro) mógłbym zastosowac serowanie tylko za sprawą pogodówki i termostatu na grzejniku?

Jakiego osprzętu potrzeba by wydzielić drugi obieg? jakie orientacyjne koszty osprzętu z tym związane ? - oczywiście nie licząc usługi..

Edytowane przez us07
Opublikowano

Trzeba też zrobić porządek z drugim źródłem ciepła i raczej poszedłbym w tym kierunku, czyli wyłączenie kotła gazowego w czasie pracy kominka. Jest to najprostsze, najtańsze i dobre rozwiązanie. A reszta zawory termostatyczne.

Opublikowano

Tu wykorzystałbym

czujnika temperatury wody w kotle, czujnika temperatury czujnika temperatury wody w kotle, czujnika temperatury wody w podgrzewaczu lub czujnika temperatury wody na zasilaniu dla sprzęgła hydraulicznego

1. Czujnik temperatury wody na zasilaniu: wtyk ?X3? na regulatorze służy do sterowania kotłem przy zastosowaniu solara, ale też pompą solara. Powinno tez zadziałać przy drugim źródle ciepła.