Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bardzo prosze o pilna pomoc w wyborze kotla.

Mam takie mozliwosci do domu o pow.150-160m (to bedzie kocilo chwilowy tak zwany zastepczy bo w przyszlym roku bede mial ogrzewanie gazowe i kocilo gazowy)

Kocioł zasypowy SOLEI EKO-KWR 15kW

HEIZTECHNIK PLUS (RED PLUS NL) 15 kW New Line kocioł węglowy z sterownikiem R010610003

mogę ewentualnie brać pod uwagę kotły

firmy Bel-Met badz kotly ZĘBIEC

Reasumujac nie chcialbym wydawac niepotrzebnie pieniedzy na drozsze kotly jak mam zamiar kupic w przyszlym roku kocilo gazowy

z gory dziekuje

Tomek

Opublikowano (edytowane)

dobry zasypowy dolniak może być prawie równie komfortowy co gaz :D (może poza wizytami na zasypanie węgla krótkie czyszczenie i wybranie popiołu w sumie 15min) a poza tym że trzeba kupić i składować węgiel i drewno na rozpałkę to będzie tańszy w eksploatacji, chyba że masz dom pasywny ale to inna sprawa, podejrzewam że wybrane kotły i tak są za mocne do zapotrzebowania budynku, wybrałbym taki aby został w instalacji jako awaryjne źródło ciepła

można też poszukać używki zawsze cena inna lub wyprzedaży u producenta

pozdrawiam RedEd

Edytowane przez reded
Opublikowano

Czyli te , o ktore pytam nadaja sie ?Jaka sugestia jezeli chodzi o firme? ( wytrzymalosc,serwis)? Ja sklaniam sie w strone HEIZTECHNIK PLUS (RED PLUS NL) 15 kW ale nie wiem czy jest sene. Cena tego kotla jest o jakies 250PLN wieksza od SOLEI-a

Opublikowano

mój kocioł:https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11959-kociol-wlasnego-pomyslu/ w raz z montażem i paroma innymi dodatkami kosztował chyba mniej niż to co widać na stronie producenta: http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=40&Itemid=100&lang=pl a jestem przekonany że z kupnego nie byłbym zadowolony (bo by kopcił) ale... jeśli zamierzasz palić cyklicznie to 15kw jest ok (prawie) tylko wtedy wahania temperatur w budynku będą na pewno, natomiast ja palę 24/24h i w domu zawsze ciepło, mury wygrzane potrzebują tylko uzupełnienia ciepła, kocioł pracuje równo a ma jeszcze spory zapas mocy, przy paleniu cyklicznym (od góry w górniaku) może być podobne zużycie opału co w dolniaku a jednak mniejszy komfort cieplny w budynku, jeśli ja miałbym wydać kasę wolałbym kupić dolniaka, tylko to co w handlu można zobaczyć to raczej badziewie, chyba że kupisz dakon dor 12kw (buderus, junkers to klony i kosztują mniej od tego HZ) bo więcej tobie nie potrzeba i nauczysz się w nim palić to nie będziesz zaglądał na to forum (chyba żeby podzielić się swoimi doświadczeniami i pomóc innym :D )

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

np http://sienkowscy.iai-shop.com/product-pol-58-KOCIOL-BUDERUS-Logano-S111-12-13-5KW.html poszukaj dtr poczytaj, zadzwoń do sklepu czy aktualne, poczytaj forum bo jest tu trochę o tych kotłach, tylko nie bież większego (dolniaka) bo zrobisz sobie problem :), wyjątkiem jest qitar i jego kocioł 20kw, ale on wie jak wykorzystać swoją wiedzę

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

dzieki za info .Wiesz na chwile obecna chce przepalac tylko bo na razie w domu nie mieszkam wiec bede co jakis czas przepalal przez zime zeby woda nie zamarzla w podlogowym i grzejnikach a na przyszla mam miec juz gazowy.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem jeśli kocioł na paliwo stałe ma zostać jako awaryjny to i tak lepiej tego dolniaka a jeśli tylko teraz to szukać używki, ja jednak wolałbym mieć alternatywę dla gazu, i jeśli wydać te naście zł to lepiej na coś co się sprawdzi zamiast gazu

pozdrawiam RedEd

PS Przepraszam użytkownika "quitar" za błąd w nicku w poście 5

Edytowane przez reded
Opublikowano

:)

Tak jak pisałem jeśli kocioł na paliwo stałe ma zostać jako awaryjny to i tak lepiej tego dolniaka a jeśli tylko teraz to szukać używki, ja jednak wolałbym mieć alternatywę dla gazu, i jeśli wydać te naście zł to lepiej na coś co się sprawdzi zamiast gazu

pozdrawiam RedEd

PS Przepraszam użytkownika "quitar" za błąd w nicku w poście 5