Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.Mam problem z szumem w grzejnikach i na zaworach termostatycznych.Zamontowałem nie dawno zawory termostatyczne na grzejnikach.Po ustawieniu zaworów w całym domu na pozycje 3 grzejniki zaczęły szumieć.Grzejniki maja boczne zasilanie.Na parterze sa metalowe panelowe a na górze aluminiowe.Zamieniłem pompy na piecu pompę z cwu podłączyłem do co a co do cwu.Dlatego ze ta z cwu ma zakres pracy 35 - 25.A z co 40 - 60.Chciałem po prostu zmniejszyć prędkość pompy.Po ustawieniu prędkości na 25 grzejniki szumią trochę mniej ale np w pozycji 4 na zaworach słychać delikatny gwizd.Kiedy zawory są w całym domu odkręcone na max tzn na 5 jest cichutko.I tu pomyślałem o pompie elektronicznej.Czy inwestować w nią.Czy to rozwiąże problem.Jak tak to jaką pompę polecacie.Zawory są firmy HERZ za nastawami a piec Kotrem kwmp 35.Pozdrawiam i czekam na szybką odp.

Edytowane przez dzonson
Opublikowano

no jak sie ma inne zawory niz heimeier to tak jest teraz to faktycznie tylko pompa elektronczna

Opublikowano (edytowane)

Siemka to czym się różnią te zawory.Że na tych szumi a na tych nie.Przecież herz to nie jakieś badziewie z biedronki.Zestaw zawór plus głowica kosztował prawie 120 zł.A pompę jaką do 1000 się kupi.

Edytowane przez dzonson
Opublikowano

ano tym że heimeier sie zna i ceni a inni się tylko cenią ,ostatnio widziałem zawory chyba owetropa i w nich wkładki heimeier i tez super sa ciche ,a pompe albo upe 25/60 lub poszukać alpha 2

Opublikowano

.A pompę jaką do 1000 się kupi.

Z leszna EXPERIA lub MAXIMA,

grundfosa - ALPHA 2

Tylko pytanie czy aby na pewno potrzebujesz 25/60? może mniejsza 25/40 wystarczy

Opublikowano (edytowane)

Siemka.Teraz mam pompę 35 -25 taka byla na cwu.Chodzi cały czas na 25 dogrzewa wszystkie grzejniki.A 25-60 a 25-40 różni się ceną.I jeszcze jedno pytanko.Teraz mam pompę zamontowaną w poziomie.Czy te pompy sie jakos różnią.Poziom,pion.

Edytowane przez dzonson
Opublikowano

Poczekaj z zakupem nowej pompy zajmij się najpierw regulacją hydrauliczną instalacji. Sprawdź jakie są nastawy wstępne na zaworach i ustawiaj najmniejszy przepływ na grzejnikach najbliżej kotła im dalej zwiększaj przepływy przez grzejniki. Jak masz regulację na pompie zacznij regulować na II biegu. I sprawdzaj zachowanie układu i słuchaj szumów. Jak będzie potrzeba możesz obniżyć lub podwyzszać bieg pompy. Przy dobrej regulacji powinny zniknąć wszystkie szumy.

Opublikowano

Montuj tak aby wirnik pompy był w poziomie, położenie króćców nie ma znaczenia

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Siemka.Pompa wymieniona szum trochę mniejszy ale gwizdy na zawodach dalej są.Na 5 jest ok np na 4 słychać gwizdy.Jak ustawie zastawy wstępne na pozycję 1 albo 1.5 jest cisza ale grzejniki nie oddają pełnego ciepła.Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?Jestem otwarty na propozycje.Myślałem żeby ustawić wszystkie zastawy na 1 i ustawić pompę z auto na jakiś wyruszy bieg.Może wkładki wymienić jak się da na np tej firmy co kolega pisał heimejer.

Edytowane przez dzonson
Opublikowano

Pomiędzy pompą 25-40 a 25-60 jest duża różnica w wydajności i wysokości podnoszenia. Nic nie piszesz o zapotrzebowaniu na ciepło a to wraz z przepływem (wyliczonym) jest podstawą do dobrania pompy i ustawień nastaw wstępnych dla zaworów. dodatkowo przy stosowaniu pomp elektronicznych można stosować pompę o rząd wielkości mniejszą.

Opublikowano

Pompy zwykłe maja stałą charakterystykę, w związku z tym wysokość podnoszenia i wydajność są ściśle ze sobą powiązane. Oznacza to,ze przy spadku wydajności podnosi się ciśnienie i to powoduje hałas. pompa elektroniczna ma możliwość utrzymywania ciśnienia na stałym poziomie bez względu na wydajność lub nawet obniżenie ciśnienia przy spadającej wydajności (charakterystyka proporcjonalna)

Opublikowano

grzejniki nie są takie gorące jak powinny

Instalacja CO jest po to aby w pomieszczeniach była odpowiednia temperatura, a nie po to aby grzejniki były całe gorące.

Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem grzejnika, a powrotem z niego powinna być np. 20 stopni. Jeżeli takiej różnicy nie ma trzeba przeprowadzić regulację hydrauliczną instalacji.

Opublikowano

Siemka.Panowie ja was rozumiem.Chodzi mi o to ze jak zawory są na 5 to grzejnik ma być gorący.Po ustawiałem trochę te zawory a pompę ustawiłem na pierwszy bieg.Szumi na razie tylko na niektórych zaworach między 3 a 4.Nie wiem czemu jak pompa chodziła na auto to na takich ustawieniach wstępnych jak teraz mam czyli 12 grzejników na 1 a 2 1,5 na 5 nie dogrzewały się.Jak przestawię nastawy wstępne na więcej np na 2 albo 3 zaczyna się szum na wszystkich zaworach.Czy pompa jest na auto czy na pierwszym biegu.

Zdjecia zaworu w kuchni

dsc0057fy.th.jpg

dsc0056cdt.th.jpg

dsc0053ud.th.jpg

Podobnie jest jeszcze w trzech pokojach tam gdzie wymieniałem grzejniki na alu.

Na parterze zawory są wkręcone w rurkę bez przedłożenia miedzianego tak jak jest na zdjęciu.