Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam właśnie ta koronę co na zdjęciu wkleiles. problem jest taki że po wyczyszczeniu palnika ładnie spala bez spiekow a już po kilku dniach tak się tam wszystko zabrudzilo że musze zwiększać nadmuch a temperatura spalinpo po tygodniu od wyczyszczenia pieca dochodzi tylko do 80 C i do tego spieka. nie wiem gdzie jest błąd że po wyczyszczeniu pali się ładnie a po kilku dniach robi się masakra.

Opublikowano

to dziwne dosyć co opisujesz

zazwyczaj wraz ze wzrostem zabrudzenia wymiennika spada sprawność wymiany i więcej ucieka w komin więc temperatura powinna rosnąć

u ciebie spada więc to nie wina zabrudzenia wymiennika.

wrzuć zdjęcia tego jak się pali oraz spieków.

zajrzyj na wątek o KRS Tech Aqua Duo 15KW

tam kolega bregho bawi się z palnikiem, zakleił dolną część wszystkich otworów, to poza efektem spłycenia żaru daje jeszcze skutek uboczn w postaci mniejszego zasypywania komory powietrznej przez zsypujący się w dół popiół powstały w fazie podtrzymania.

spróbuj też zwiększyć moc kotła i nadmuch trochę wtedy większe ciśnienie powietrza będzie cały syf wyrzucać poza palnik

Opublikowano

timon właśnie zakleilem koronę podobnie do bregho i u mnie jest taki wynik że płomień jest ładny ale teraz nie mogę osiągnąć 100 C spalin. jest około 80-90 C. a jak otwieram drzwiczki to do około palnika jest sporo dymu który po otwarciu drzwiczek idzie w komin. nawet zwiększylem nadmuch z myślą że będzie więcej powietrza i nie będzie dymu w komorze i temperatura spalin będzie wyższa ale nic z tego nie rośnie temperatura spalin. czy może być tak że za bardzo uczelniona korona?

Opublikowano

tak sie dzisiaj zastanawiałem że może jak by te okrągłe otwory w koronie wydlubac to może lepiej będzie się spalalo. czy może testowales timon taki wariant?wtedy żar będzie jeszcze wyżej. mam rację czy może się mylę?

Opublikowano

nie wiem jakie masz ustawienia przy tych zaklejonych częściowo nacięciach

dym w komorze spalania to efekt niedoboru powietrza i niecałkowite spalanie- jesli dobrze pamietam- im lepiej przebiega proces spalania tym lepiej wyglada dym a właściwie to nie wygląda bo go nie widać.

wnioski

jeśli niska temperatura spalin to za mało powietrza- zaklejajac otwory częściowo, zmniejszyłeś ilość i ciśnienie dostarczonego powietrza -jeśli nie zmieniłeś ustawień czasu i przerwy podawania to musisz podnieść moc nadmuchu.

wydajnośc zależy od przekroju całkowitego otworu wylotowego- ty ten przekroj właśnie zmniejszyłeś czyli aby mieć to samo musisz zwiększyć nadmuch w sterowniku- warunek że nie ograniczyłeś go poniżej poziomu którego już nie przekroczysz. jeśli tak to czeka Cię częścowe odklejenie bo może zakleiłeś za wysoko.

dla mnie takie zabawy sa dobre ale tylko przy za dużym palniku.

jak masz ten mniejszy to wystarczy okrągłe zatkać i uszczelnić połączenia jakna zdjęciach. dalsze zaklejanie może spowodować że zrobisz palnik o mocy 10KW a to za mało.

korekty nadmuchu a jak nie pomoże odklejasz

Opublikowano (edytowane)

te otwory zakleiłem pierwsze i nie próbowałem się bawić nimi i nie mam tego w planie.

pisz na tamtym wątku

Edytowane przez TIMON120777