Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Miałem


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Niedawno stałem się właścicielem nowego pieca górnego spalanie marki Heitz M24. Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie Spalania miału w tego typu piecach. W piwnicy posiadam pewną ilość suchego miału od kilku lat który chciałbym spalić ale wie wiem jak to uczynić gdyż nigdy nie używałem tego rodzaju paliwa przy ogrzewaniu domu. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w tym temacie i szczegółowy opis (sposób, przepis) na przygotowanie miału do spalania w podaniem nawet proporcji miał:wody

Opublikowano

Powiem ci tak że miał powinien byc wilgotny ale nie mokry.Co do ilosci wody w miale to nikt ci tego nie powie musisz sam do tego dojsc.Ale zbyt mokry miał bedzie gazował a to moze powodowac wybuchy w piecu,szkodzi to kociołkowi i jest to niebezpieczne.Co do spalania to nawilz miał zasyp piec podpal sam zobaczysz co sie bedzie działo i dopiero poszukamy rady na ewentułalne problemy.Aha i niezchodz ponizej 60 stopni bo wykonczysz piec i komin.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja na ok. 25 kg miału leję 3-4 litry wody. Miał sobie moknie do następnego rozpalania. Następnie przed załadowaniem kotła w miare możliwości mieszm mokry miał w węglarce i ładuje do kotła. Na górę trochę suchego miału, drewienka (drobne patyczki), tektura, papier i rozpalam przy otwartych drzwiczkach załadunkowych. Dopiero jak dobrze się rozpali drewno i już zacznie palić sie miał zamykam drzwiczki i włączam dmuchawę. Wcześniej musisz sobie ustawić programator: temperatura, czas przedmuchu, odstep między przedmuchami etc.

... i po rozpaleniu ponownie przygotowujesz miał na następne rozpalanie. I tak w koło.

Jak masz jeszcze wątpliwości - to pytaj.

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak nie masz doświadczenia w paleniu miałem to najlepiej mieszaj go z z węglem typu orzech II w proporcjach 2/3 węgla i 1/3 miału,i nic nie mocz, oczywiście rozpalanie od góry.

  • Zgadzam się 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.