Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Palenie Miałem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Niedawno stałem się właścicielem nowego pieca górnego spalanie marki Heitz M24. Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie Spalania miału w tego typu piecach. W piwnicy posiadam pewną ilość suchego miału od kilku lat który chciałbym spalić ale wie wiem jak to uczynić gdyż nigdy nie używałem tego rodzaju paliwa przy ogrzewaniu domu. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w tym temacie i szczegółowy opis (sposób, przepis) na przygotowanie miału do spalania w podaniem nawet proporcji miał:wody

Opublikowano

Powiem ci tak że miał powinien byc wilgotny ale nie mokry.Co do ilosci wody w miale to nikt ci tego nie powie musisz sam do tego dojsc.Ale zbyt mokry miał bedzie gazował a to moze powodowac wybuchy w piecu,szkodzi to kociołkowi i jest to niebezpieczne.Co do spalania to nawilz miał zasyp piec podpal sam zobaczysz co sie bedzie działo i dopiero poszukamy rady na ewentułalne problemy.Aha i niezchodz ponizej 60 stopni bo wykonczysz piec i komin.

Opublikowano

Ja na ok. 25 kg miału leję 3-4 litry wody. Miał sobie moknie do następnego rozpalania. Następnie przed załadowaniem kotła w miare możliwości mieszm mokry miał w węglarce i ładuje do kotła. Na górę trochę suchego miału, drewienka (drobne patyczki), tektura, papier i rozpalam przy otwartych drzwiczkach załadunkowych. Dopiero jak dobrze się rozpali drewno i już zacznie palić sie miał zamykam drzwiczki i włączam dmuchawę. Wcześniej musisz sobie ustawić programator: temperatura, czas przedmuchu, odstep między przedmuchami etc.

... i po rozpaleniu ponownie przygotowujesz miał na następne rozpalanie. I tak w koło.

Jak masz jeszcze wątpliwości - to pytaj.

Opublikowano

Jak nie masz doświadczenia w paleniu miałem to najlepiej mieszaj go z z węglem typu orzech II w proporcjach 2/3 węgla i 1/3 miału,i nic nie mocz, oczywiście rozpalanie od góry.