Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Do Oceny Oep+Ecoal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam prosze o ewentualne uwagi co do mojego schematu instacacji C.O i C.W.U czy taki uklad bedzie dzialal poprawnie.Lepiej do podlogowki i do ochrony powrotu jest zastosowac zwykle zawory trojdrozne czy lepsze beda termostatyczne?

post-25133-0-18729000-1350917392_thumb.jpg

Opublikowano

heh będę rónież robił podobna instlację do oep 16kw, tylko bez podłogówki, także w tej kwestii się nie wypowiem. Dlaczego chcesz zastosować zawór bezpieczenstwa 1,5 bara jeśli max jest 2 dla tego pieca? To że chcesz 15 bara oznaczałoby że w instalacji ciśnienie powinno być ok 1 bara a najwyższe coś koło 1,2 co oznacza że nastawa naczynia przeponowego powinna być ok 0,7 bara... a producent zaleca ustawiać 1 bar. Przy ciśnieniu wstepnym 1 bar, ciśnienie robocze ustawiasz 1,3 a końcowe 1,5 bara co oznacza iż zawór bezpieczeństwa będzie musiał byc 2 bary. Naczynie zamierzam kupić ok 35litrów ( w instalacji nie licząc cwu jest pewnie poniżej 200l wody, reflex przy zaworze 2 bary dobiera 50litrow ale to chyba za dużo...)

Jeśli zaś zastosujesz zawór 2 bary to niesie za soba inne konsekwencje, tzn nie można stosować wymienników dwupłaszczowych, gdzie ciśnienie w płaszczu stalowym max wynosi ok 1,6 bara z tego co czytałem (wczoraj na to wpadłem, dobrze bo miałem go kupić :) ) Pozatym ja przy naczyniu zamierzam też dać zawór bezpieczeństwa :) Co do pomp, niektórzy zalecają instalację filtrów przed każda z pomp bezpośrednio.

Zastanawialeś się nad zakupem wężownicy z zaworem jvb a nie dvb-1? wiem że drożej ale chyba zdrowsze dla pieca.. Bo wlewanie wody ok 10C w powrót to chyba dla pieca nie za zdrowe...

Tyle moich sugestiii będę zaglądał bo temat mnie interesujący :)

Opublikowano (edytowane)

Odnosnie weżownicy to moze i zdrowsza dla pieca ale z tego co mi sie wydaje to nie powinno dojsc do zagotowaniu wody w tym piecu zawor dvb-1 traktuje jako zabezpieczenie ostateczne(ale rozwaze zmiame dvb-1 na wezownice jvb) spotkalem sie tez z takim pomyslem zeby zamiast do zimnej wody z wodociagu do zaworu podlaczyc ciepla wode z CWU(nie jestem hydraulikiem moj schemat powstal na bazie tego czego dowiedzialem sie w internecie tak ze kazde uwagi mile widziane.

Edytowane przez Raku2008
Opublikowano

Witam prosze o ewentualne uwagi co do mojego schematu instacacji C.O i C.W.U czy taki uklad bedzie dzialal poprawnie.Lepiej do podlogowki i do ochrony powrotu jest zastosowac zwykle zawory trojdrozne czy lepsze beda termostatyczne?

Przy termostatycznych nie będziesz miał wahań temp. zależnej od temp. na kotle.

Co do schematu wydaje się prawidłowy :)

Jedno co to będziesz miał kłopoty z utrzymaniem temp. na podłogówce. Chodzi mi o jedno zasilanie dół i góra. Jeden czujnik a dwa poziomy. Musisz wyłapać która pomieszczenie szybciej traci ciepło i tam zainstalować czujnik a wtedy w drugim wyregulować na rotametrach. Chyba że zastosujesz dodatkowe sterowanie na siłownikach tak jak to zrobił już jeden kolega na innym forum :)

Chyba wiesz o którym forum piszę :)

Opublikowano

Domyslam sie o które forum Ci chodzi ;)

Odnosnie podlogowki to u gory podlogowka bedzie tylko w korytarzu tu nie powinno byc problemu i w łazience tam bedzie tez dodatkowy grzejnik (drabinka)wiec powinno byc ok.

Opublikowano

Z tego co doczytalem posiadasz piec z sterownikiem ecoal jak sprawdza sie pompa CWU jako pompa mieszajaca w moim schemacie zastosowalem zawor termostatyczny uwarzasz ze jest sens go zakladac do ochrony powrotu jak mozna do tego wykozystac pompe CWU dodam ze moj zasobnik CWU bedzie okolo 2m od pieca czy lepiej wrazie "W" zalozyc tez zawor.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A czy sa jakies minusy uzywania pompy CWU jako pompa mieszajaca w porownaniu jesli zastosujemy osobna pompe do ochrony powrotu czy nie ma roznicy(np.jesli mamy chlodna wode w zasobniku to najpierw podniesiemy temperature wody w zasobniku a dopiero potem powrot)A jakby zastosowac takie rozwiazanie jak na moim schemacie?Czy nie ma to wiekszego sensu

post-25133-0-18125500-1353072303_thumb.jpg

Opublikowano

To jednak zostane przy pierwszej wersji projektu zastosuje zawor termostatyczny na powrocie wody do kotla a to z tego wzgledu ze jesli bedzie dzialac tylko sama podlogowka to temperatura powrotu pewno byla by caly czas mniejsza niz 30st wiec caly czas musiala by tez dzialac pompa CWU by dogrzewac powrot a tak to bedzie za to odpowiedzialny zawor termostatyczny(o ile dobrze to rozumuje).Tylko teraz jaki dokladnie zawor zastosowac(nie wiem czy musi byc to zawor o jakiejs okreslonej ilosci przeplywu wody czy moze jakies inne kryteria?)Jakies propozycie i opinnie czy to wogole ma szanse dzialac w ten sposob.