Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zbiornik 400l z podwójną wężownicą. Górna wężownica od kotła jest podłączona nieprawidłowo, jak wskazuje instrukcja, dolna rurka to zasilanie. górna - powrót. Instalator coś mi kiedyś tłumaczył, że takie podłączenie ea mi w rezultacie większy bufor ciepłej wody ale będzie się ona trochę wolniej nagrzewała. No i jak paliłem ekogroszkiem, to nie zauważyłem problemów, bo kocioł pracował praktycznie na zadanej temperaturze - coś około 66st a woda i tak miała zawsze temperature nie mniejsza niz 48st. Ale sprawa sie komplikuje, jak zacząłem dogrzewać wodę drewnem , gdy solary nie dają rady. Nie mogę osiągnąć temperatury większej niż 53st, po za tym słychać w wężownicy jak powietrze "bąbelkuje" . Mam jeescze cyrkulacje pomiedzy rurkami górnej wężownicy

Czy instalator zrobił błąd w sztuce podłączając zbuiornik odwrotnie, czy miał faktycznie w tym jakiś zamysł. Czy takie podłączenie jest nieefektywne i bedzie mi nastręczało problemów z usunięciem powietrza z układu? Czy w takim ustawieniu dwie wężownice będą ze sobą współpracowały?

Prosze o pomoc

Andyk

Opublikowano

Ciekawy koleś ten instalator.

Jak zrobił to świadomie, to chwała mu za to, że myśli (bo rzeczywiście wydaje się, że więcej wody będzie nagrzanej, choć większym kosztem i rzeczywiście dłużej)

Myślę, że lepiej (efektywniej, łatwiej, mniej kombinacji z prowadzeniem rur itp) mieć podpięty zbiornik zgodnie z instrukcją.

Opublikowano (edytowane)

Napisz jaki masz kocioł i jaki sterownik oraz fotki albo choć przybliżony schemat żeby było wiadomo o co chodzi. Podejrzewam że sterownik wyłącza pompę ładującą baniak uznając że jest nagrzany- to raz , dwa- może zbyt niska temp. załączania pomp powoduje jago wystudzenie. Propozycja jest taka żeby na czas podgrzewu CWU na sterowniku ustawic priorytet CWU i temp. CWU ustawić np. na 70st. Wtedy piec nie będzie za szybko wyłączał pompę ładującą dając wodzie w baniaku się zagrzać ale wyłączy ją natychmiast gdy temp. pieca zacznie spadać poniżej temp. baniaka zostawiając w nim ciepło. To tak wstępnie bo nie wiem jaki sterownik. Ja przy takim paleniu pokusiłbym się o zakup jakiegoś taniego sterownika solarnego i nim sterowałbym pompą ładującą baniak. Sterownik taki czuwa aby pompa ładująca pracowała tylko wtedy gdy źródło ciepła ( solar, piec ) ma wyższą temp. od baniaka. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem- Ty palisz w piecu na ekogroszek drewnem?!!!!! Chlopie Ty wiesz co Ty robisz swojemu kotłowi ( i swojej kieszni !!! ) ?!!!! Już to widzę, te przegrody całe osmolone, te drzwiczki ociekające smołą i czarną parą. Nie taniej byłoby sprzedać to drewno, kupić groszek. Nie miałbyś problemu z wodą a i piec w sezonie grzewczym odpłacił by Ci z nawiązką. Co do podłączenia samego baniaka do pieca to tak jak napisał Vernal- grzać bedzie. Może ciut ciut szybciej miałbyś ciepłą wodę gdyby zasilanie było podłączone do górnego króćca ale to bardziej kosmetyczna sprawa. Co do bulgotania w wążownicy to spróbuj jak jest możliwość zamknąć na chwilę tą cyrkulację to może wyrzuci powietrze.

Edytowane przez yozik
Opublikowano

Do Kiminero. Podejrzewam że instalator chciał odciążyć nieco piec i zapewnic mu nieco cieplejszy powrót podczas ładowania CWU przy dużym rozbiorze. Też stosowałem takie patenty.