Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie zostawiłem 6s/108 i zobaczymy.

A mam jeszcze pytanie w sprawie mieszacza zaworu 4drogowego a ustawieniami na piecu mieszacza nr 1 (sterwonik ecomax). Jest pod niego podłączona podłogówka. W ustawieniach na piecu mam włączona "podłoga" max tem 35 min 25. a na zaworze 4drogowym ustawione na pozycji2. Mimo to temperatura (na termometrze na wyjściu) wskazuje czasami nawet 40 st - czyli piec puszcza więcej niż zadana max temperatura. A na wyświetlaczu na kotle mieszacz nigdy nie osiągnał mi temp 35 a max 22 (spada do 17) . Czy ktoś mi powie o co chodzi  bo raz albo mocno grzeje podłogowka poźniej w miare przyzwoicie. 

Opublikowano

No nie mogę tego zrozumieć.... na razie szaleję (bo raz za gorąca, raz chłodniej w domu) na zaworkach na rozdzielni. Część mam na maksa skręcone część dość sporo przykręcone (7 sekcji).

Ale ponawiam prośbę o wytłumaczenie: wyżej opisanej sytuacji.

Opublikowano

Jak nie chcesz ciągle mieszać  to załóż  sterownik i siłowniki   i będziesz miał pełny automat. 

ustawisz sobie jakie sobie życzysz temperatury  i  możesz nie zaglądać do pieca dopóki się węgiel nie skończy.

Automatyka będzie sterować i dostosuje się do temp. wewnątrz domu jak i do temp. na zewnątrz.

Mnie nie przekonuję ustawienia na stałe mieszacza na 2 czy tam 1. 

Jeśli ma być oszczędnie to trzeba to kontrolować i przykręcać lub odkręcać w zależności jak ciepłą wodę puszcza piec.

Dlatego ja preferuje automatykę.

Tak samo wole palić w jednostanie niż w dwustanie, bo  jeśli potrzeba PID sam zmieni czasy podawania i przerwy.

Opublikowano

Mam do szanownych forumowiczów pytanie: Czy ktos palił / pali ekogroszkiem prestige (czerwono-biały worek)???

Nie wiem o co chodzi ale miał byc bardziej kaloryczny a tutaj kicha..... pół dnia dochodzi do zadanej temp tj do 60. CWU dobija niewiarygodnie długo ......gdzie lezy problem.... Siła rzeczy piec chodzi non stop.

ustawienia Heitz eko 3 24 palnik brucer

czas podawani=8

czas przerwy praca 112s

moc nadmuchu  40%

przesłona  do połowy otwarta

temp zadana 60

temp cwu 46

temp załaczania CO 52st

praca w nadzorze co 20 min

krzywa grzewcza kotła 2.2 (wybrane na przysłowiowa pałe)

krzywa grzewcza mieszacza nr 1 (podłogówka) 0,8

Prosze o pomoc dlaczego niby kalorycznosc wyzsza ekogroszku a meczy sie strasznie z dojsciem do zadanej temp.

Dodam ze kaloryfery mam przykrecone na 2-2,5, podłogóka sekcje równiez - wqykluczam taki ciagły pobór ciepłej wody z pieca.

Dziekuje za ewentualne wskazówki.

Opublikowano

Witam,

jestem nowym uczestnikiem tego forum, bo od niedawna pojawił mi się problem z piecem. od trzech sezonów jestem użytkownikiem pieca KWM-SP 38 kw Walendowscy z podajnikiem tłokowym, ze sterownikiem TITANIC. Od zawsze brałem groszek z jednego źródła teraz zaopatrzyłem się u innego dostawcy i tu zaczęły się schody: groszek nie wypala się do końca, robią się albo skrzepy i blokuje się zsyp do popielnika, po dłuższym niezaglądaniu do pieca (tj 10-15 godz) zbiera się tego niezła górka. Albo zsypuje się jeszcze niedopalony groszek do popielnika. Oczywiście próbowałem coś zrobić z ustawieniami ale to było raczej zmiany intuicyjne.

Aktualne nastawienia gdzie robią się spieki to:

temperatura - 45st

czas między podawaniem 1 min 30 sek (gdy jest krótszy, węgiel zsypuje się do popielnika)

wydajność dmuchawy - 6 bieg w skali 0-12, gdy był większy cały czopuch od pieca był gorący i piec długo dochodził do zadanej temperatury.

czas przedmuchu - 40 sek

czas przerwy w podtrzymaniu - 6 min

krotność - 3

Jeżeli jest ktoś kto ma taki sam piec z takim samym sterownikiem i spotkał się z podobnym problemem to proszę o radę, bo już kończą mi się pomysły co i jak jeszcze można wyregulować. Nie muszę oczywiście nadmieniać ze takie spalanie jest kosztowne ok 110 kg na 2 doby przy temperaturach -5, -8. (dom ok 230 m2)

Opublikowano

..... pół dnia dochodzi do zadanej temp tj do 60. CWU dobija niewiarygodnie długo ......gdzie lezy problem.... Siła rzeczy piec chodzi non stop.

czas podawani=8

czas przerwy praca 112s

moc nadmuchu  40%

przesłona  do połowy otwarta

Dziekuje za ewentualne wskazówki.

Kocioł w ten sposób pracuje z dużą sprawnością.

Jeżeli koniecznie chcesz,żeby się szybciej odstawiał to skróć przerwę podawania do 80s i to wszystko.

Zamiast 1:14 będzie 1:10 i tym samym zwiększy się moc.

Opublikowano

Witam

Wszyscy piszą 1:12, 1:14, 1:18 czy tak powinno być?

U mnie "fachowiec" ustawił tak:

Temp. 65 st.

Woda 55 st

Praca:

Podawanie 5 s

Przerwa 12 s

Moc nadmuchu 100% przy 2-3 cent. szczelinie

Potrzymanie - 10 min

Czy to dobre nastawy?

Dodam że przy obecnym mrozie cały zasobnik ( 6 worków) wypala mi w ciągu 3 dni góra. Jeszcze nigdy tak nie miałem, chyba że mrozy osiągały -20 - 30 st (jestem z podlasia temu kaka temp. :))

Opublikowano

ustawił Ci moc maksymalną a potrzebujesz pewnie z 1/3 tego

taka praca byłaby dobra gdyby dom odbierał całość tego ciepła. tak jednak nie jest i spora jego część się marnuje

Opublikowano

Słuchajcie,  przy takich wichurach jak teraz są obecnie,  zastawiacie coś czopucha ? 

Nawet jak palę na PID a tu niby się zaleca otwarcie czopucha na maxa ?

Z tym że przy takiej pogodzie to nie wiem...

Opublikowano

kamil

zacznij od 1:8 powiedzmy

czyli podawanie 5sek

przerwa 40 sek

nadmuch okolice 40%- potem zależnie od tego co się dzieje korekta w dół lub w górę

zostawić po dopracowaniu dawki na dzień lub dwa i ocenić zmiany

jak będzie osiągał zadaną w czasie poniżej 20 minut to jeszcze wydłużyć przerwę i obniżyć nadmuch.

ilość zużytego opału jest ściśle powiązana z potrzebami domu i ze sprawnością.

jak potrzeby duże to nie ma bata i świeczką hangaru nie ogrzejesz i musi spalić swoje

przykład 

potrzeba przy -20stC 10KW

w przeliczeniu jest to około 48kg węgla o kaloryczności 26MJ spalonego ze sprawnością w okolicy 70%

jeśli masz worki 25kg to zużywasz (25x6)/3=75kg

możesz też mieć worki 15kg (15x6)/3=30kg

lepiej więc podawać w kg zużycie niż w workach bo bywa ze jeden ma po 15kg pakowane a inny nawet po 33kg

nie podajesz też nic o swoim domu i trudno po samej ilości opału oceny wystawiać

Opublikowano

Timon, skorzystam że jesteś online,   równocześnie pisaliśmy i mogłeś nie zauważyć moje posta odnośnie tego czopucha.

Jeszcze zapytam o jedną rzecz.

Przy PID,   współ. podawania -20,  (zakres  chyba od -30 do 30)   i  współ. wentylacji  -10,   (zakres -16 do 16) bodajże.

Pali się dobrze, w domu ciepło,  popiół jak z papierosa, ale czasami jakieś kalafiorki się trafią jak coś zakłóci pracę, odkręce nagle jakies kaloryfery albo coś...

CO 60,  załączanie pomp  54.     histereza 5 - jak to przy PID.

Pompy równoległe,   czyli podłoga i kalafiory,  do tego od czas do czasu bojler 250L

Czasami potrafi spaść do 52*C,   raz nawet zauważyłem że spadł do 48*C. 

Ale podnosi sie w miarę szybko i grzeje ładnie.

Temp. spalin podczas dzwigania się do zadanej to ok. 110-120*C,   jak dobije do zadanej to spadnie nawet do 60*C

Robić coś z tym ?  Zmieniać coś we współczynnikach  wentylacji i podawania ? Chodzi mi o te temp. 48 i 52.

Opublikowano

kilka sezonów temu założyłem szyber i kręciłem nim jak szalony aby w efekcie końcowym zostawić go całkowicie otwarty i nawet w duży wiatr nie dotykam. jak PID sobie radzi z za dużym ciągiem to zostaw i nie kombinuj. może się okazać że zapomnisz o tym że przytkałeś i spotka Cię niespodzianka jak przyjdą cieplejsze dni i ciąg się zmniejszy. 

jak schodzi tak nisko z temperaturami możesz mu odrobinę moc podnieść czyli podnieść wsp podawania powiedzmy do -15 i dopasowaś wsp nadmuchu(też do góry). będzie wtedy mocniej reagował na duży spadek temperatury i szybciej ją podnosił nie dopuszczając do takich skoków

Opublikowano

Witam . 

Jestem nowym użytkownikiem pieca na ekogroszek i po przeczytaniu wszystkich postów sam nie wiem jak mam ustawić piec . 

Na wstępie podam jakie parametry mam teraz ustawione dodam że dostałem je od sprzedawcy ekogroszku . 

Czas podawania : 25s

Czas przerwy : 60s

Moc dmuchawy :30%

No i niestety brak przysłony przy dmuchawie ( czy to jest duży błąd ) 

Temperatura zadana : 55C

Przerwa w podtrzymaniu : 18minut.

Bardzo szybko osiąga zadaną temperaturę , ale brak jest niespalonego groszku w podajniku są tylko spieki , ale też bez przesady. Eko groszek 26 kaloryczność. 

Powierzchnia do ogrzewania 110m2 z czego 70m2 z temperaturą 20C (podłogówka ustawiona na 30C) a pozostałe 50m2 to poddasze które idzie na pół gwizdka na grzejnikach temperatura otoczenia 10C. Spalanie dobowe około 16kg/24h

No i moje pytanie czy coś zmieniać bo czytając te forum nikt nie ma tak dużych ustawień 

Opublikowano

możesz obniżyć moc zmieniając podawanie na 5-6 sek oraz przerwę w okolicy 50sek

do tego dopasować nadmuch. brak przesłony jeśli dmuchawa dobrze dobrana do zestawu nie jest niczym złym

Opublikowano

Oki tak też zrobię dziękuję za odpowiedź ale jak może powiedz mi co tym zyskam ? Czy piec nie będzie za długo dobijał do zadanej temperatury ? Zmieni się spalanie ? 

Jaką moc dmuchawy ustawić , coś czytałem że dmuchawa powinna mieć taką moc by nie było iskier wyskakujących jeśli są moc dmuchawy zmniejszać. Jeśli można jak ma wyglądać prawidłowy płomień dobrze dobranej wartości dmuchawy ?? 

Opublikowano

kocioł będzie pracował z niższą mocą, będzie mniej przeciągał i łatwiej startował do pracy. wysoka moc jest dobra jeśli jest stały odbiór takich ilości ciepła, jak dom potrzebuje mniej to reszta się zwyczajnie marnuje. jak masz sporo drobnicy to mogą być iskry na niskim nadmuchu bo będzie zwyczajnie je podrywać z palnika do góry a wiatru moze być zbyt mało. moc nadmuchu trzeba dopasować tak aby nie było spieków z popiołu i niedopału. 

Opublikowano

Co do mocy rozumiem czyli lepiej żeby dłużej pochodził niż ma szybciej dobijać, ale jaki w przybliżeniu oczywiście osiągać czas pracy? Przeciągać za bardzo nie przeciągał bo mam ustawiony parametr ekonomiczny od 3 stopni czyli od 52 podaje mniej opału. Co do dmuchawy na parametrach 30% mocy nie ma niedopałków są tylko spieki czyli podnosić moc dmuchawy do momentu kiedy nie będzie spieków . Tylko czy to nie spowoduje że przy parametrach które podałeś będzie za mało podawał opału ??

Opublikowano

jeśli spieki z popiołu to nadmuch należy obniżyć.

moc z jaką kocioł pracuje jest połączeniem czasu podawania/przerwy podawania i mocy nadmuchu. do tego jeszcze kaloryczność opału ale to raczej zrozumiałe.

jeśli ustawisz odpowiedni nadmuch do danej ilosci opału w czasie to nie będzie za mało ani za dużo.

pozostaje pytanie czy moc jaką ustawisz będzie wystarczająca by pokryć bieżące straty domu. jeśli kocioł nie osiąga zadanej to jest za mała, jeśli osiąga i przechodzi w podtrzymanie to jest z zapasem. jak dużym to zależy jak szybko dochodzi i jak długo odpoczywa.

ja uważam że ten zapas powinien być minimalny. nie wszyscy się muszą zgadzać. są tacy co oczekują by kocioł pracował 5 minut i stał 2 godziny. pozostaje pytanie jak wygląda wtedy sprawność w całym tym okresie i jak wygląda zużycie opału,

Opublikowano

moc musisz dobrać tak aby popiół nie zawierał niedopału i zbyt dużych spieków(nie podam Ci konkretnej wartości, jedynie orientacyjny punkt wyjścia), jakieś niewielkie kruche bym ignorował, ostatnio coraz trudniej spalić na pyłek z papierosa

Opublikowano

TO ja zapytam Panów/Panie o zakup ekogroszku.

Do tej pory kupowałam ekogroszek z Wesołej. Teraz chciałam zakupić i okazuje się, że nie jest to takie proste.

Mój dostawca mówi, że może w piątek, a może nie wiadomo kiedy...

Weszłam na google i znalazłam kilka stron na których reklamują doskonałe ;) ekogroszki, które przywożą gratis przy zamówieniu min. 1 tona.

Powiedzcie mi proszę, czy to cokolwiek warte? Czy tylko towar dla blondynki ;)?

http://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek/

http://eko-groszek.org/sklep/index.php?id_category=3&controller=category&gclid=Cj0KEQiAhvujBRDUpomG5cq_mI0BEiQA7TYq-rcBfV4vcQF7F7VLXp5AsNCzAKS9A52gz0UbDu8Bva0aAqqs8P8HAQ

Ja mieszkam w okolicach Wrocławia, a może ktoś mi poleci jakiegoś uczciwego dostawcę?

Dodam, że mój piec nie toleruje czeskiego węgla - kupiłam i musiałam odsprzedać.

Kiedyś paliłam Pieklorzem ale w tamtym roku bardzo się popsuł i przeszłam na Wesołą.

Opublikowano

w tym roku popsuła się Wesoła :(

poczytaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek

ostatnie wpisy są o Wesołej i innych węglach

Opublikowano

Też mieszkam pod Wrocławiem.

W lutym tego roku kupiłem tonę Wesołej z bartexwegiel.pl

Wszystko przyjechało suche i workach jutowych.

Węgiel mocno kaloryczny , po przejściu z pieklorza musiałem robić korektę ustawień podawania .

Załóż konto na stronie , wybierz rodzaj i wagę węgla , zrób przelew wg. wygenerowanego formularza i czekaj na przesyłkę.

Ja dostałem towar po 3 dniach od przesłanej kasy. Przywiózł go kurier poczty polskiej.

Na stronie jest kontakt tel. więc można z nimi pobajerować.

Opublikowano

TIMON

Czy byłbyś w stanie napisać również poradnik - Jak zacząć palić w kotle na ekogroszek, na co zwrócić uwagę?

Mimo że kocioł mam rok to i tak nadal jestem zielony jeśli chodzi o palenie w nim.

Im dłużej czytam posty na tym forum tym mam większy mętlik w głowie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.