Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szanowni Panowie,ową przepustnice na wentylatorze otwarłam tak na ok50%,zwiększyłam moc wiatraka do 60% i obserwuję, cały czas mam wrażenie ,że to wina tego ekogroszku!!!!! Jest po prostu marnej jakości i nie jest to Julusz na 100%. Teraz ten płomień na palenisku jest znacznie większy. Moje pytanie jest takie,jestem laikiem ale widzę,że i tego muszę się nauczyć: zamknięty czy otwarty wentylator gwarantuje większy nadmuch???

Opublikowano

Panowi,wiem,że to raczej forum męskie,ale myślę,że i kobieta otrzyma od takich fachowców pomoc, bo badając temat wiem,że każdy piec jest inny, co za tym idzie i ustawienia, wiem,że wszystkie parametry maja znaczenie. Staram się,żeby nie spalać 50kg ale 15/17 kg dziennie!!! Wiem,ze nie jest łatwo do tego dążyć, ale myślę,że z pomocą fachowców z tego forum to osiągnę. Myślałam,że piec na ekogroszek wystarczy zamontować i wszystko gra, a tu się okazuje,że ważnymi parametrami są czas podawania i czas przerwy? I oczywiście nadmuch? 

Opublikowano

Nadmuch będzie większy przy otwartym wentylatorze - rzecz jasna.

Co do skracania tych przerw i czasów podawania, to skłoniłbym się do sugestii suspensera. Chodzi o to , by na palniku był większy ruch, czyli częstsze porcje, bo to nie retorta obrotowa.

Jak jest mały ruch, czyli rzadziej się coś dzieje, to większa skłonność do spiekania. 

Opublikowano

Czyli co zwiększyć czas podawania??

Opublikowano

SUSPENSER

Ja bym tej przerwy nie ruszał na razie i poczekał co da samo zmniejszenie ilości. spadnie trochę moc to może i będzie lepiej na palniku jak dłużej potrwa praca. co myślisz?

Witaj na tym forum :)

Witaj :) ,

Nie wiem ile forumowiczka musi ciepła generować i jakie ma przełożenie przekładni, ale jak skróci mocno cykl powinno być lepiej i tak do skutku a jak to nie pomoże podam co robić dalej ;-)

Opublikowano

Czyli co zwiększyć czas podawania??

Proponuję skrócić podawanie z 13 do 7 s a przerwę z 70 na 40 i zobaczyć czy jest lepiej, jeśli lepiej ale jeszcze trochę spieka to skrócić podawanie do 5 s, przerwę do 25 s, jeśli nadal dać podawanie 2 s przerwę 10 s.

Pomiędzy zmianami warto dać popracować kotłowi co najmniej godzinę, żeby dostrzec efekt.

Co do dmuchawy zmniejszyłbym ciąg tak, żeby po całkowitym otwarciu przysłony dmuchało słabiej niż obecnie przy przesłoniętej i 50% ciągu - wg mnie pewnie jest za mocny nadmuch i za długi cykl podawanie/przerwa i stąd spieki.

Panowi,wiem,że to raczej forum męskie,ale myślę,że i kobieta otrzyma od takich fachowców pomoc, bo badając temat wiem,że każdy piec jest inny, co za tym idzie i ustawienia, wiem,że wszystkie parametry maja znaczenie. Staram się,żeby nie spalać 50kg ale 15/17 kg dziennie!!! Wiem,ze nie jest łatwo do tego dążyć, ale myślę,że z pomocą fachowców z tego forum to osiągnę. Myślałam,że piec na ekogroszek wystarczy zamontować i wszystko gra, a tu się okazuje,że ważnymi parametrami są czas podawania i czas przerwy? I oczywiście nadmuch? 

Spokojnie, cierpliwości forumowiczko - chyba mało kto tu siedzi cały dzień online, więc każdy na odpowiedź musi troszkę poczekać, ważne, że powoli damy radę ;-)

Są kotły, które wystarczy zamontować i ewentualnie lekko skorygować ustawienia, lecz nawet przy takim  gdy się kupi niezbyt dobry węgiel będzie problem i potrzebne będą większe korekty.

Opublikowano

panowie ja nie w takich kategoriach słownych, ja poproszę z polskiego na nasze!!! Szukam pomocy, ponieważ zostałam sama z tematem piec na ekogroszek""bujam się z tym"' staram się zrozumieć, o co z tym chodzi i żeby nie spalać za dużo ale z czystym sumieniem przyznaję się,że waszej terminologii tak do końca nie łapie, jeśli można by było prościej -to poproszę:-)

Opublikowano

ok zastosowałam się do podanych parametrów o efektach poinformuję jutro, oby to były dobre wieści:-)

Panowie dzięki za wsparcie.

Opublikowano

dzięki zmienionym ustawieniom jest lepiej,ale nadal ekogroszek nie spala się tak ładnie, tzn,wydaje mi się,ze za dużo niespalonych kawałków ląduje w popielniku. Ale poprawa jest. To nie ulega wątpliwości.

Opublikowano

post-59906-0-97758700-1414076740_thumb.jpg

TAK WYGLĄDA MOJE PALENISKO W MOMENCIE PODAWANIA EKOGROSZKU. MARTWIĄ MNIE TE NIESPALONE ZWAŁY, WYCZYŚCIŁAM PIEC WCZORAJ,ŻEBY WIDZIEĆ  CO WYLATUJE DO POPIELNIKA.

Opublikowano

węgiel dopalony, tylko jeden niedopałek w popielniku. widzę że palnik żeliwny- czy uszczelniony poprawnie od środka na połączeniu korony z palnikiem i od dołu w rowku?

Opublikowano

czyli co jest dobrze??? bo po paleniu na bojler mam zupełnie inne wrażenie,byl sam pylek. Kwestia jest taka ,że jest to inny ekogroszek. Proszę powiedz,że tak ma być??

Opublikowano

teraz trudno o "popiół z papierosa" z węgla. przy niewielkim odbiorze spalisz tak prawie każdy ale te gorsze pokazują pazurki. u Ciebie są spieki ale to spieki z popiołu i trochę łupka, taka uroda węgla. jak nie masz czarnych fragmentów dużo takich jak ten na zdjęciu leżący na początku szuflady popielnika to bym się nie przejmował. mozesz ewentualnie skrócić przerwę o 1-2 sekundy i zostawić.

ponowię pytanie ważniejsze 

CZY PALNIK USZCZELNIONY?

jeśli nie będziesz się bawił cały sezon a i tak *** wyjdzie

Opublikowano

Nie wiem, chyba nie? Bo Pan co nam montował ten piec to nawet nie wiedział o przepustnicy na wentylatorze???? Jak pamiętam to tak przyszło fabrycznie. A te fragmenty leżące od strony paleniska? Chyba to jest to co nie zdążyło zlecić do popielnika.

Opublikowano

dzięki zmienionym ustawieniom jest lepiej,ale nadal ekogroszek nie spala się tak ładnie, tzn,wydaje mi się,ze za dużo niespalonych kawałków ląduje w popielniku. Ale poprawa jest. To nie ulega wątpliwości.

Jakie masz obecnie ustawienia podawania/przerwy i dmuchawy ?

Na fotce wygląda to nieźle - popiół jak z papierosa osiąga się tylko na najlepszych węglach i ustawieniach - ważne, że wszystko się spala i nie ma nadmiaru powietrza wychładzającego palnik i unoszącego ciepło do komina.

Opublikowano

Nie wiem, chyba nie? Bo Pan co nam montował ten piec to nawet nie wiedział o przepustnicy na wentylatorze???? Jak pamiętam to tak przyszło fabrycznie. A te fragmenty leżące od strony paleniska? Chyba to jest to co nie zdążyło zlecić do popielnika.

prosty test na sprawdzenie szczelności palnika:

grube rękawice na dłonie i próba poruszenia koroną

jeśli drgnie znaczy nie uszczelniana lub puścil silikon z upływem czasu. jak nie to jest dobrze.

podejrzewam jednak sądząc po tym jak jest palnik pod koroną okopcony że silikonu to on jednak nie widział. dla wyjaśnienia- korona to ta część palnika na której leży popiół zanim spadnie do popielnika, to nia trzeba potrząsnąć- wymaga siły gdyż jest ciężka(odlew żeliwny). dobrze jakby miał Ci kto pomóc(nie ujmuję Twoim zdolnościom Broń Boże)

post-32729-0-11392400-1353529072.jpg

na szybko fotka korony(mojej w trakcie kolejnej modyfikacji)

jak już sprawdzisz i okaże się nieszczelna napisz podam jak i gdzie to zrobić

Opublikowano

Witam.

Posiadam kocioł Defro Eko Komfort PZ 30 kW ze sterownikiem K1P. Teraz przyszedł czas na puszczenie ciepła na grzejniki i tu prosiłbym o pomoc w ustawieniach. 

W obecnej chwili mam takie nastawy:
czas podawania 15 sek.
przerwa podawania 60 sek
siłą nadmuchu 50 %
praca w podtrzymaniu 15 sek
przerwa podtrzymania 10 min
wentylator w podtrzymaniu:
praca 30 sek
przerwa 20 min.
Temp. zadana kotła 60 stopni, CWU 48 stopni

Przy takich ustawieniach kocioł dochodzi do temp. 65 stopni, następnie pozostaje w podtrzymaniu 13 min.
Po spadku do zadanej temp i rozpoczęciu cyklu pracy temp. spada do 54 stopni. Następnie po ok 10 min. pracy kocioł osiąga zadaną przechodzi w podtrzymanie i znó dochodzi do 65 stopni.

Co mi się nie podoba.... Wydaje mi się, że kocioł zbyt krótko pozostaje w podtrzymaniu (tylko 13 min), oraz zbyt mocno spada temp. w cyklu pracy (do 54 stopni) przez co praca wydłuża się. Może ktoś podpowie mi co możnaby poprawić. Dodam, że obecnie palę miałem.

Opublikowano

Docieplić dom.

U Ciebie - moim zdaniem - jest wszystko ok, tylko w domu jest spory odbiór ciepła i kocioł musi spalić więcej opału, by dostarczyć więcej ciepła. Sezon zaczynasz, zatem i dom wychłodzony. Nie piszesz jaki to dom i żadnych innych szczegółów nie podajesz. Na podstawie tego, co piszesz, jest jak najbardziej ok. Poczekaj kilka dni i sprawa powinna się unormować. Nastaw bym nie zmieniał, póki co.

Opublikowano

wentylator mam ustawiony czas pracy 30 sek, czas przerwy 10 min.  do pana Timona,piec jest nowy,zakupiony w sierpniu tego roku!!! nic mi się tam nie rusza. Operuję tymi czasami podawania i przerwy, ale wedle moich spostrzeżeń chyba lepiej krótszy niż dłuższy? teraz ustawiłam 7sek/40 sek. Kontaktowałam się z serwisem Drewmetu Pan podał mi ustawienia 10-17 sek czas podawania/60 sek czas przerwy wentylator na60% otwarcie tej przepustnicy na 50% ale bylo gorzej!!

Opublikowano

Na Pana trzeba mieć wygląd i kasę a tylko spójrz na mój avatar :P

Pan z serwisu podał Ci nastawy "na bogato"(Twoje obecne też są dość mocne ale przynajmniej podawanie krótsze) a one często pozwalają aby kocioł nie wygasł, nie zawsze a raczej rzadko są dobre.

jak dzwoniłaś to mogłaś spytać czy palnik uszczelniają przy składaniu kotła czy pozostawiają czynność do wykonania podczas instalacji.

ja nadal uważam że nie jest szczelny- te okopcenia nie powinny tam wystąpić a ich kierunek do dołu świadczy po mojemu że powietrze ucieka pomiędzy koroną a palnikiem.

czas podawania krótszy sprawdza się częściej- jak węgiel spieka to krótkie podanie wymusza też krótszą przerwę. w efekcie opał częściej jest wzruszany i się tak mocno nie spieka. mozesz jeszcze obniżyć podawanie np do 5 sek i przeliczyć przerwę.

dla ułatwienia jak ja to robię

przerwa 40 podanie 7sek - 40:7= 5,71

dla podawania 5sek aby ustawienia zostały te same należy przemnożyć nowy czas podawania przez wynik poprzedniego działania

czyli 5x5,71=28,55sekundy przerwy- tutaj możesz sobie zrobić zawsze zaokrąglenie w dół lub w górę - różnice niewielkie więc nie wpłyną znacząco na efekt.

jesteś cierpliwa a to zaleta przy zabawach z bestiami w kotłowni. działaj i pisz o efektach

Opublikowano

wentylator mam ustawiony czas pracy 30 sek, czas przerwy 10 min.  do pana Timona,piec jest nowy,zakupiony w sierpniu tego roku!!! nic mi się tam nie rusza. Operuję tymi czasami podawania i przerwy, ale wedle moich spostrzeżeń chyba lepiej krótszy niż dłuższy? teraz ustawiłam 7sek/40 sek. Kontaktowałam się z serwisem Drewmetu Pan podał mi ustawienia 10-17 sek czas podawania/60 sek czas przerwy wentylator na60% otwarcie tej przepustnicy na 50% ale bylo gorzej!!

Niestety to, że nowy jeszcze nie oznacza, że uszczelniony - sporo już takich pouszczelniałem, które nigdy od nowości tego nie miały i od zawsze paliły kiepsko i dużo węgla marnowały.

Skoro przy 7/40 jest lepiej to za radą Timona daj 5/28 a potem tak jak pisałem na próbę 2/10

Przy tym najkrótszym zobaczysz jak może się wypalać ten węgiel - jeśli nie będzie lepiej niż przy 5/28 to zostaw ten dłuższy i tyle.

Producenci podają często takie dane, że chciałbym, żeby taki przy mnie to nastawił i pokazał jak to działa - może wtedy gdyby zobaczył różnicę w pracy krótkim i długim cyklem to by zaczął podawać inne ...

Opublikowano

Dzięki panowie wdrożę nowe ustawienia. Dam znać jutro. Pozdrawiam i dzięki za cenne rady i wsparcie :-)

Opublikowano

jest chyba dobrze zostawiłam czasy podawanie 7/przerwa 40. Tylko proszę jeszcze o radę co do podtrzymania prace mam na 30 sek/ przerwę na 45 min, wentylator w podtrzymaniu praca 30 sek/ przerwa 10 min. Czy te parametry mają jakieś większe znaczenie i czy są ok??? Co do uszczelnienia palnika będę prosić o wskazówki ale myślę,że do tego będę potrzebować MĘŻCZYZNY :-) Miłej niedzieli.

Opublikowano

Czy podtrzymanie masz dobrze, okaże się, kiedy kocioł będzie stał przez dłuższy czas w podtrzymaniu.

Dobrze ustawione jest wtedy, kiedy kopczyk na palniku nie cofa się wgłąb retorty, ani nie zwiększa się w czasie, kiedy kocioł stoi. Jak otworzysz drzwiczki, to ma być ciemno w komorze spalania i nie powinno nic dymić.

Opublikowano

ardizja

opis uszczelnienia jest na tym forum- szukaj w moich postach- jest wszystko łącznie ze zdjęciami.

co do podtrzymania jak pisze Robercikus. obserwować palnik i dopasować do tego co się dzieje. czasem jak dobrze ustawione parametry do potrzeb to kocioł przechodzi w podtrzymanie na bardzo krótko albo wcale i wtedy nie ma potrzeby sobie tym stanem głowy zajmować. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.