sambor Opublikowano 22 Października 2012 #26 Opublikowano 22 Października 2012 Witam To niestety ja ;) , a literaturę masz tu - http://forum.info-og...e-mieszkaniowe/ Stara ala jara Pozdr. Cytuj
Kozak71 Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor #27 Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Jestem po kilku próbach i moge powiedziec ze wszystkie zabiegi na nie wiele sie zdaly, kociol fakt trzyma troche lepiej, ale spalanie jest na tym samym poziomie, czyli ok. 20-25kg (wegiel czeski o kalorycznosci do 24) na dobe ( dom 160m2 uzyt. ) Co ciekawego zauwazylem, to ze moje palenisko było małe, poniewaz nikt go nie uszczelnił i mnie nie poinformowal ze trzeba to zrobic, i 3/4 powietrza szlo przez pierwsza wolna szczeline zamaist dziurami w palenisku. Po uszczelenieniu wegiel sie lepiej dopala i mam większa ilosc zaru. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Kozak71 Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 8 Listopada 2012 #28 Opublikowano 8 Listopada 2012 a cóż to za ekogroszek czeski co ma kaloryczność 24MJ/kg??? z tego co mi wiadomo to te lepsze mają w okolicy 20MJ/kg może ktoś tam podał ciepło spalania zamiast kaloryczności a Ty wierzysz w to co napisane tu masz dane z czeskiej strony jaką mają ich węgle kaloryczność-18 do 20MJ/kg na dole masz ciepło spalania podane 21,5MJ http://www.czechcoal.cz/cs/produkty/uhli/sluzby/katalogdetail.html?427 Nic dziwnego że ci wciąga 25kg/dobę ??? kup polski o kaloryczności 25MJ/kg takiej prawdziwej to zobaczysz różnicę Cytuj
Kozak71 Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor #29 Opublikowano 8 Listopada 2012 Palilem ekoretem ktory ma niby do 28mj/kg i szlo go tyle samo. temp. w domu mam 22,5-23st, na piecu 55-60st. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 8 Listopada 2012 #30 Opublikowano 8 Listopada 2012 przy takim samym zapotrzebowaniu na ciepło??? Cytuj
bzyker Opublikowano 8 Listopada 2012 #31 Opublikowano 8 Listopada 2012 czy jest sens podwujnego ocieplania rur centralnego ogrzewsnia. tzn otulina na rure i pozniej wieksza otulina na ta poprzednia otulinke. te szare gabkowe. Cytuj
Kozak71 Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor #32 Opublikowano 8 Listopada 2012 w sumie to tyle mi szlo zanim uszczelnilem palenisko, ale wczesniej czym bym nie palil to tyle samo mi zuzywal, czy to 2 gat groszku, czy czeski, czy pieklorz. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Listopada 2012 #33 Opublikowano 8 Listopada 2012 czy jest sens podwujnego ocieplania rur centralnego ogrzewsnia. tzn otulina na rure i pozniej wieksza otulina na ta poprzednia otulinke. te szare gabkowe. Daj jedną o grubości ścianki 30mm i będzie ok. Pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi