gemini23 Opublikowano 3 Października 2012 #1 Opublikowano 3 Października 2012 witam mam mały domek 50m2 stary mur ze szlaki 50cm strop 20cm wełny podłoga 10cm styro okna nove pcv i rolety zewnetrzne robie instalacje do kotła retorowego i mam problem z doborem grzejników ile W/m2 liczyc czy ktos będzie w stanie pomóc ????mam zamiar kupić purmo c11 Cytuj
sambor Opublikowano 3 Października 2012 #2 Opublikowano 3 Października 2012 Na stronie Purmo jest program do doboru ich grzejników - tam określasz wszystkie parametry budynku i masz dobrane Pozdr Cytuj
gemini23 Opublikowano 4 Października 2012 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2012 tylko ten program jest powiedzmy taki ogólnikowy tzn zaznacze stare budownictwo a tu okna wymienione podłga ocieplona i strop więc nie wiem mam taki inny program z rockwool tam juz jest wyszczególnione ocieplenie,wentylacja,zyski z nasłonecznienia,zyski od ludzi urządzen i tam mi wychodzi mniej więcej 6kW a powiedz mi lepiej przwymiarować grzejniki i przykręcić na termostatach czy raczej mieć dobrane na styk jak sie to ma do zużycia opałau ??? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Października 2012 #4 Opublikowano 4 Października 2012 Zawsze lepiej jest przewymiarować grzejniki, możesz podawać wtedy wodę o niższej temp. Dla takiego małego domu trudno będzie taki kocioł dobrać. Cytuj
gemini23 Opublikowano 4 Października 2012 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2012 już mam dobrany skam=p 7kW jesli by miał za mało to można mu dożucić piwnice 20m2 a takie przewymiarowanie nie odbija sie na opale większa ilość wody do ogrzania ???? Cytuj
kiminero Opublikowano 4 Października 2012 #6 Opublikowano 4 Października 2012 Opału spalisz tyle ile do ogrzania domu będzie potrzeba. Przewymiarowanie nie ma tu znaczenia, jeśli będą termostaty. Kocioł koniecznie ze sterowaniem. Cytuj
gemini23 Opublikowano 4 Października 2012 Autor #7 Opublikowano 4 Października 2012 tak wiem że ze sterowaniem tutaj będzie bruli ,to może doradzicie jaką instalacje wykonać chce kupić prumo c11 (jednopłytowe długie z tego co wiem to musze je podłączać krzyżowo)rurki w miedzi fi 15 oczywiście obejście grubsze i do wyrównawczego też dwie pompki c.o i c.w.u myslę nad małym zbiornikiem 80L(kocioł cały czas pracuje więc chyba nie ma sensu dawać większego???? zastanawiam się czy wstawiać zawór 4-drożny ???? Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Października 2012 Autor #8 Opublikowano 5 Października 2012 ktoś cos doradzi ????? Cytuj
gemini23 Opublikowano 5 Października 2012 Autor #9 Opublikowano 5 Października 2012 nikt nie jest w stanie doradzić czy te grzejniki c11 ,zasobnik 80L sprawdzi się z kotłem z podajnikiem czy stosować zawór 4 drogowy czy nie jest konieczny ogólnie prosił bym porade względem jak zrobić instalacje by była dobra do takiego kotła ????i jeszcze jedno pytanko jesli np grzenik przy 75/65/20 ma moc 2370W a dla 90/70/20 jest to jakoś napisane 994 W wykładnik n 1,3048 jak to obliczyć ????? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi