kochman Opublikowano 2 Października 2012 #1 Opublikowano 2 Października 2012 Witam. Nie wiem czy temat już był, ale mam problem. Zbiornik CWU zasilany z C.O. oraz przez grzałkę elktryczną, Pojawiło się kapanie z zaworu bezpieczeństwa obecnie woda ogrzewana głównie elektrycznie. Wymieniłem zawór bezpieczeństwa, sprawdziłem ciśnienie w sieci i dalej kapie, zbiornik do tej pory pracował 3 lata ciągle i nigdy nic nie kapało, nie wiem co się nagle stało. Mam jedno podejrzenie ale nie wiem czy to ma związek, mianowicie czy zużyta anoda magnezowa może być przyczyną ?? Proszę o podpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
sambor Opublikowano 2 Października 2012 #2 Opublikowano 2 Października 2012 A ma kolega naczynie wzbiorcze do zimnej wody na zasilaniu bojlera? Z ZB kapie jak jest za wysokie i niestabilne ciśnienie w zbiorniku, zamontowanie naczynia wzbiorczego powinno pomóc. Może też ZB jest niewłaściwie dobrany do ciśnienia w zbiorniku. Zużyta anoda lub jej brak nie powinna powodować kapania z ZB, Pozdr. Cytuj
kochman Opublikowano 3 Października 2012 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2012 Witam. Dzieki za odpowiedź niestety nie ma naczynia, ale problem w tym że przez trzy lata nie kapało a teraz nagle kapie i to zastanawia. Pozdrawiam. Cytuj
vernal Opublikowano 3 Października 2012 #4 Opublikowano 3 Października 2012 Witam, Przyczyną kapania może być zwiększenie ciśnienia w instalacji wodociągowej albo wyprowadzenie się z domu osoby, która była domatorem. Zbiornik przeponowy to podstawa i powinieneś go zamontować. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi