piotrek82 Opublikowano 28 Września 2012 #1 Opublikowano 28 Września 2012 WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW. mam problem.mianowicie . jakieś 3 tyg temu miałem problem z podajnikiem , po prostu nie reagował na to co jest na sterowniku ustawione. pojechałem do producenta sterowników do andrychowa i naprawiliśmy , przyjechałem do domu zamontowałem i......i tu się zaczynają problemy tym razem z nadmuchem. a ten nie pracuje w trybie pracy ręcznej! sterownik podporządkowuje sie tylko pod bojler , nawet gdy mam temp na piecu zadana 45 st co moze mieć 60 to piec dalej pracuje . ale gdy c.w.u temperatury się zrównają to się normalnie wyłancza. w automacie pracuje ale nadmuch nie działa tylko sie swieci kontrolka. uzytkuje ten piec 4 lata ale takich jaj nie miałem jeszcze. ps sterownik ponownie wrócił z naprawy i dalej to samo. POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
vernal Opublikowano 29 Września 2012 #2 Opublikowano 29 Września 2012 w automacie pracuje ale nadmuch nie działa tylko sie swieci kontrolka. Świeci kontrolka od nadmuchu a dmuchawa nie działa? Sprawdź czy dmuchawa jest wpięta w odpowiednie gniazdo oraz czy się jakiś kabelek nie poluzował. Nie możesz zadzwonić do tych co naprawiali i powiedzieć im, że tak jest? Momentalnie pomogą. Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #3 Opublikowano 29 Września 2012 Kurcze no oni nie wiedza a sterownik byl u producenta w andrychowie.gdyby sie cos wypielo to by niechodzilo - tak mi sie wydaje. pozatem w trybie priorytetu bojlera chodz, a w trybie ogrzewania domu juz nie. i tu jest pies pogrzebany.bade bardzo wdzieczny za jakies info.pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 29 Września 2012 #4 Opublikowano 29 Września 2012 To nie ma, że mi się wydaje, tylko trzeba tam iść i sprawdzić czy jest podpięta w odpowiednie gniazdo. Jak ją wpiąłeś np. pod pompę, to też będzie dmuchać tylko nie wtedy co potrzeba. To jest raz. A dwa to serwisanci nie wiedzą bo im opowiadasz różne historie bez ładu i składu. Powiedz im tylko tyle, że w trybie pracy ręcznej włączasz sterownikiem dmuchawę, kontrolka się zapala a dmuchawa ani me ani be. Cytuj
RedEd Opublikowano 29 Września 2012 #5 Opublikowano 29 Września 2012 a czy czujniki są w odpowiednich miejscach w sterowniku podpięte? z opisu wynika jak by były zamienione miejscami proszę sprawdzić pozdrawiam RedEd Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #6 Opublikowano 29 Września 2012 Czyli mowicie ze czujnik bojlera i kotla moze byc na odwrot?czy cos innego Cytuj
RedEd Opublikowano 29 Września 2012 #7 Opublikowano 29 Września 2012 sprawdź czy się zgadza każde podłączenie na sterowniku wg schematu z instrukcji kotła i sterownika pozdrawiam RedEd Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #8 Opublikowano 29 Września 2012 Kurde cos nie tak bo wg schematu na konstrukcji faza to kabel brazowy , niebieski neutralny, a na sterowniku wpiecie sieci niebieski ma prad, a brazowy nie. wpiecie podajnika i niebieski i brazowy maja.wpiecie nadmuchu tylko niebieski. wpiecie pompy c.o tylko niebieski. wpiecie c.u.w obydwa. o co chodzi. Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #9 Opublikowano 29 Września 2012 Znaczy na instrukcji Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #10 Opublikowano 29 Września 2012 Przepraszam za literowki ale pisze z telefonu Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #11 Opublikowano 29 Września 2012 Po zamianie kabli w wpieciu siec l ma prad n nie.podajnik wogole.nadmuch l ma n nie. pompa c o l ma n nie.pompa c w u wogole.cod mi sie wydaje ze nie uchronny jest elektryk. Cytuj
vernal Opublikowano 29 Września 2012 #12 Opublikowano 29 Września 2012 No chyba tak... n ma prądu nie mieć, więc jest dobrze. Po co się za to bierzesz - masz opis do którego gniazda w sterowniku co ma być wpięte i tego się trzymaj. Chodzi o to, że do gniazda DMUCHAWA ma być podpięta dmuchawa i tyle. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 29 Września 2012 #13 Opublikowano 29 Września 2012 (edytowane) Piotrek ten sterownik jest prosty jak 15metrów drutu w kieszeni odłącz wszystkie kable- wszystkie- na listwie są oznaczenia co w jaką dziurę i jakim kolorem kabla trzeba wetknąć. na kablach wszystkich są etykietki który do czego więc nie pomylisz. wtykasz po kolei i sprawdzasz czy działa. to nie jest trudne skoro ja dałem radę sam podłaczyć. walcz Edytowane 29 Września 2012 przez TIMON120777 Cytuj
piotrek82 Opublikowano 29 Września 2012 Autor #14 Opublikowano 29 Września 2012 Dzieki panowie.to ze to jest proste jak konstrukcja cepa to ja wiem. a jednak cos nie gra. nic jutro dzialamy od nowa.pozdrawiam Cytuj
piotrek82 Opublikowano 30 Września 2012 Autor #15 Opublikowano 30 Września 2012 Dziala. dzieki wszystkim Cytuj
RedEd Opublikowano 30 Września 2012 #16 Opublikowano 30 Września 2012 super pozdrawiam RedEd ps ..............a powodem niewłaściwego działania było.............(dla potomności) Cytuj
piotrek82 Opublikowano 1 Października 2012 Autor #17 Opublikowano 1 Października 2012 Niestety blad ludzki. ale sam nie wiem jak sie to stalo gdyz podpisywalem sobie kable. ale najwazniejsze ze jest. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 1 Października 2012 #18 Opublikowano 1 Października 2012 BRAWO mówiłem że się da :D :D Cytuj
piotrek82 Opublikowano 4 Października 2012 Autor #19 Opublikowano 4 Października 2012 Witam panowie ponownie.znowu poszukuje pomocy. : 1 zamontowali mi w sterowniku nowe oprogramowanie i nie moge znalezc funkcji Praca w podtrzymaniu,nie wiem czy to sie automatycznie ustawia czy co? 2 caly czas wlancza mi sie alarm podajnika ,taki przerywany alarm wiec musze chodzic i naciskac taki przycisk przy podajniku. nie wiem o co chodzi.pozdrawiam Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 5 Października 2012 #20 Opublikowano 5 Października 2012 nie bardzo mam czas na grzebanie teraz ale spróbuj od tego zacząć Tech - instrukcja serwisówki1.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi