Damned4 Opublikowano 2 Października 2012 Autor #26 Opublikowano 2 Października 2012 Tu oznaczony kierunek przepływu na zwrotnym - strzałka pokazuje kierunek przepływu czyli w przypadku mojej instalacji powinno to być?? Cytuj
Damned4 Opublikowano 2 Października 2012 Autor #27 Opublikowano 2 Października 2012 No i sprawdź ten z kapilarą bo jeśli to jest ten który załączam na zdjęciu to jest odwrotnie. Strzałeczka przy serduszku wskazuje kierunek przepływu. Konstrukcja zaworu uniemożliwia przepływ odwrotny. strzałka na zaworze jest akurat w dobrą stronę Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Października 2012 #28 Opublikowano 2 Października 2012 Tak powinno być. Ale przyglądam się temu rozdzielaczowi i patrząc na niebieskie pokrętła na podłogówce to: pompa powinna być odwrotnie tu załączam szkic: zaznaczyłem wszystkie przepływy Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Października 2012 #29 Opublikowano 2 Października 2012 Wtedy termostat i kapilara na dolnej belce. Cytuj
Damned4 Opublikowano 2 Października 2012 Autor #30 Opublikowano 2 Października 2012 zasadniczo logiczne i wszystko by się wtedy zgadzało, zasilenie było by wspomagane przez pompe i może to ruszyło by obieg Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Października 2012 #31 Opublikowano 2 Października 2012 na pewno masz drugą pompę przy kotle czyli powinno ruszyć po wyłączeniu pompy mieszającej. Niestety produkuje sie tyle różnych rozdzielaczy podłogowych, ze nie raz trudno sie w tym połapać. Cytuj
Damned4 Opublikowano 2 Października 2012 Autor #32 Opublikowano 2 Października 2012 dokładnie tak druga pompa przy samym kotle, a co do ogarnięcia tematu to cienki bolek jestem i styczność z tematem mam po raz pierwszy w życiu Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Października 2012 #33 Opublikowano 2 Października 2012 Układ bez pompy mieszającej - bo taka jest jej rola powinien ruszyć. popatrzyłem jednak powinno być tak jak poprzednio góra zasilanie dół powrót. mam pytanie czy rotametry można przenieść na górę a zawory odcinające na dół? jeśli tak to zamień je. pompa w pompuje w górę , rotametry na górnej belce przepływ jak na zdjęciu które przesłałem. Cytuj
Damned4 Opublikowano 2 Października 2012 Autor #34 Opublikowano 2 Października 2012 w zasadzie to nie mam pojęcia, nie wiem czy listwy są na tyle uniwersalne że wykręcam jedno a wkręcam drugie, posprawdzam jak już będe w domu, okaże się w praktyce Cytuj
tomekb Opublikowano 2 Października 2012 #35 Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Pompa ma być skierowana strzałką do góry , rotametry mają być na dolnej belce bo to są rotametry które bedą działały tylko na powrocie . Jeśli masz na pewno wszystko odpowietrzone to zostaje tylko jedna rzecz brakuje Ci na górnej belce zaworu regulacyjnego który by wyrównał opór jaki stawia podłogówka , teraz to wszystko przelatuje do rozdzielacza grzejnikowego . Ma to być tak Expozytor_ opis.pdf Tutaj akurat zastosowałem rotametry które działaja na zasilaniu . Expozytor_ opis.ppt Edytowane 2 Października 2012 przez tomekb Cytuj
Damned4 Opublikowano 2 Października 2012 Autor #36 Opublikowano 2 Października 2012 Zatem czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak odpowietrzyć podłogówke? wg tego co widać na zdjęciu mojej instalacji? Cytuj
tomekb Opublikowano 2 Października 2012 #37 Opublikowano 2 Października 2012 Ciężko będzie bo nie masz odpowietrzników na belce podłogowej , ale najlepiej będzie jak podkręcasz rury od podłogówki i je po prostu przelejesz wodą . Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Października 2012 #38 Opublikowano 2 Października 2012 Chyba,że zamiast górnego trójnika zastosujesz czwórnik wtedy można zamontować odpowietrznik. co do rotametrów to racja ale patrząc na zdjęcia i to co się dzieje przestałem już w to wierzyć. Np. coś takiego http://www.mazuria.com/category/instalacja-wodna-czwornik-mosiezny Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Października 2012 #39 Opublikowano 2 Października 2012 Już długo nie miałem takiego przypadku. Jeszcze jedno czy odpowietrzałeś pompę? Odpowietrza się poprzez odkręcenie śruby śrubokrętem do czasu aż nie bedzie wypływać woda z powietrzem. Cytuj
Damned4 Opublikowano 3 Października 2012 Autor #40 Opublikowano 3 Października 2012 (edytowane) Znalazłem prawdopodobną przyczynę, zawór zwrotny jest założony chyba odwrotnie. Strzałka jest w drugą stronę (pokazane na zdjęciu) i nie wiem czy to tak być powinno ale skoro to jest zawór zwrotny to wszystko stoi w miejscu przepływu brak, bez rozbierania się nie obejdzie, niestety i chyba stąd co jakiś czas zapowietrzanie pompy Edytowane 3 Października 2012 przez Damned4 Cytuj
tomekb Opublikowano 3 Października 2012 #41 Opublikowano 3 Października 2012 Zamiast tego zaworu zwrotnego załóż zawór regulacyjny . Cytuj
Damned4 Opublikowano 3 Października 2012 Autor #42 Opublikowano 3 Października 2012 a jaka będzie różnica? (pytam bo nie wiem) i jaki zawór założyć najlepiej Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Października 2012 #43 Opublikowano 3 Października 2012 Chwile wyżej post 24 pisałem o sprawdzeniu strzałki na zaworze zwrotnym, wtedy odpisałeś ,że jest prawidłowo założony no i w tym momencie zgłupiałem. Co do regulacyjnego to musi być regulacyjny i zwrotny ale regulacyjny powinien być dobrany do przepływu dla podłogówki. Spróbował bym bez regulacyjnego. Dość duże opory ma termostatyczny i powinno to wystarczyć. Znalazłem prawdopodobną przyczynę, zawór zwrotny jest założony chyba odwrotnie. Strzałka jest w drugą stronę (pokazane na zdjęciu) i nie wiem czy to tak być powinno ale skoro to jest zawór zwrotny to wszystko stoi w miejscu przepływu brak, bez rozbierania się nie obejdzie, niestety i chyba stąd co jakiś czas zapowietrzanie pompy Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Października 2012 #44 Opublikowano 3 Października 2012 Źle założony zwrotny to tez przyczyna zapowietrzania się podłogówki. Cytuj
Damned4 Opublikowano 3 Października 2012 Autor #45 Opublikowano 3 Października 2012 Najwyraźniej nie doczytałem, moja wina, ale chodziło mi o zawór z termogłowicą ten akurat jest założony dobrze, a zwrotny jest założony odwrotnie wg tego co dowiedziałem się tu na forum Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Października 2012 #46 Opublikowano 3 Października 2012 Nic się nie stało, tyle tylko,że zgłupiałem zupełnie - bo to prosty układ w końcu. Cytuj
Damned4 Opublikowano 10 Października 2012 Autor #47 Opublikowano 10 Października 2012 wczoraj ruszyło, co do przyczyny to okazało się że zawór zwrotny jest założony w drugą stronę czyli wydana na forum diagnoza okazała się słuszna, dzięki wszystkim za pomoc, teraz jeszcze muszę troche to rozbujać żeby się poodpowietrzało całkiem, ktoś ma jakies pomysły? z tego co zauważyłem to odpowietrzniki automatyczne co jakiś czas upuszczają powietrze z instalacji Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi