Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i sprawdź ten z kapilarą bo jeśli to jest ten który załączam na zdjęciu to jest odwrotnie.

Strzałeczka przy serduszku wskazuje kierunek przepływu. Konstrukcja zaworu uniemożliwia przepływ odwrotny.post-4692-0-85097700-1349169481_thumb.jpg

strzałka na zaworze jest akurat w dobrą stronę

post-43662-0-99893100-1349169839_thumb.jpg

Opublikowano

Układ bez pompy mieszającej - bo taka jest jej rola powinien ruszyć. popatrzyłem jednak powinno być tak jak poprzednio góra zasilanie dół powrót. mam pytanie czy rotametry można przenieść na górę a zawory odcinające na dół? jeśli tak to zamień je. pompa w pompuje w górę , rotametry na górnej belce przepływ jak na zdjęciu które przesłałem.

Opublikowano (edytowane)

Pompa ma być skierowana strzałką do góry , rotametry mają być na dolnej belce bo to są rotametry które bedą działały tylko na powrocie . Jeśli masz na pewno wszystko odpowietrzone to zostaje tylko jedna rzecz brakuje Ci na górnej belce zaworu regulacyjnego który by wyrównał opór jaki stawia podłogówka , teraz to wszystko przelatuje do rozdzielacza grzejnikowego .

Ma to być tak Expozytor_ opis.pdf

Tutaj akurat zastosowałem rotametry które działaja na zasilaniu .

Expozytor_ opis.ppt

Edytowane przez tomekb
Opublikowano

Ciężko będzie bo nie masz odpowietrzników na belce podłogowej , ale najlepiej będzie jak podkręcasz rury od podłogówki i je po prostu przelejesz wodą .

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem prawdopodobną przyczynę, zawór zwrotny jest założony chyba odwrotnie. Strzałka jest w drugą stronę (pokazane na zdjęciu) i nie wiem czy to tak być powinno ale skoro to jest zawór zwrotny to wszystko stoi w miejscu przepływu brak, bez rozbierania się nie obejdzie, niestety i chyba stąd co jakiś czas zapowietrzanie pompy

post-43662-0-27102700-1349241824_thumb.jpg

Edytowane przez Damned4
Opublikowano

Chwile wyżej post 24 pisałem o sprawdzeniu strzałki na zaworze zwrotnym, wtedy odpisałeś ,że jest prawidłowo założony no i w tym momencie zgłupiałem. Co do regulacyjnego to musi być regulacyjny i zwrotny ale regulacyjny powinien być dobrany do przepływu dla podłogówki. Spróbował bym bez regulacyjnego. Dość duże opory ma termostatyczny i powinno to wystarczyć.

Znalazłem prawdopodobną przyczynę, zawór zwrotny jest założony chyba odwrotnie. Strzałka jest w drugą stronę (pokazane na zdjęciu) i nie wiem czy to tak być powinno ale skoro to jest zawór zwrotny to wszystko stoi w miejscu przepływu brak, bez rozbierania się nie obejdzie, niestety i chyba stąd co jakiś czas zapowietrzanie pompy

Opublikowano

Najwyraźniej nie doczytałem, moja wina, ale chodziło mi o zawór z termogłowicą ten akurat jest założony dobrze, a zwrotny jest założony odwrotnie wg tego co dowiedziałem się tu na forum

Opublikowano

wczoraj ruszyło, co do przyczyny to okazało się że zawór zwrotny jest założony w drugą stronę czyli wydana na forum diagnoza okazała się słuszna, dzięki wszystkim za pomoc, teraz jeszcze muszę troche to rozbujać żeby się poodpowietrzało całkiem, ktoś ma jakies pomysły? z tego co zauważyłem to odpowietrzniki automatyczne co jakiś czas upuszczają powietrze z instalacji