Skocz do zawartości
IGNOROWANY

modernizacja kaminka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich mam problem chce na kominku bez płaszcza wodnego zainstalować wymiennik wodny do odbioru ciepła ze spalin mam obecnie instalacje co + podłogówka czy to dobre rozwiązanie?

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów! Jest to mój pierwszy post choć odwiedzam i czytam forum regularnie od chyba 2 miesięcy.

Jestem na etapie kończenia budowy domu i nie wyobrażam sobie w nim braku kominka.

5 lat temu wynająłem dom.Ogrzewanie piec na węgiel + grzejniki żeliwne.Jedna kondygnacja,rury spawane,do najdalej oddalonych 2 pokoi słabo dochodziło ciepło.Postanowiłem dogrzać te dwa pokoje i zakupić kominek.Taka taniocha z castoramy.Zamontowałem go w jeden dzień.Żona zmarzluch na początku była przeciwko,po paru dniach grzania kominkiem nie wychodziła z podziwu.

Po jednym sezonie grzewczym zauważyłem na allegro wymiennik ciepła na kominek za 1390zł.Wydawało mi się dużo,ale dziennie się temu przyglądałem.Po paru dniach pewien allegrowicz wystawił wymiennik ciepła na wodę zmontowany z dwóch rur - wewnętrzna 200 a zewnętrzna 250 zespawane ze sobą,na dole i górze króćce 3/4 cala.Zapłaciłem 570zł.

Dołożyłem do tego pompkę,zbiornik wyrównawczy i chińską rurą pex diamond pociągnąłem do grzejnika w kuchni (12 żeberek).Woda się gotowała :( Dołożyłem więc na korytarz używany grzejnik stalowy 2 panelowy 100x90.Po rozpaleniu woda utrzymuje się na poziomie 70-80 stopni.Gdy otworzę kominek "na ful" dociągam do 100 stopni :)

Polecę już na tym ogrzewaniu 3 sezon.Jestem z niego bardzo zadowolony.

Wiem,że jest mała możliwość regulacji,ale najważniejsze jest ciepło :)

Na początku jakiś instalator c.o. straszył mnie jakimś skraplaniem,że mi to nie wytrzyma itp. specjalnie nawet tego przez pół roku nie zabudowywałem,żeby na wszelki wypadek zdemontować :D

Jeszcze co do chińskich rur alu pex :) Rury w pierwszym sezonie szły na nieocieplonym poddaszu,parę razy zamarzły i podgrzewałem je palnikiem :) Gdy już woda "poszła" to śmigały aż do wrzenia i śmigają do dziś :)

W nowym domu zakupiłem kominek cichewicz z płaszczem wodnym.Zamontowałem,zdemontowałem i jeszcze raz zamontowałem :) (trochę to dziwnie brzmi,ale tak było ).Wkrótce przedstawię nowe doświadczenia i zadam parę pytań :)

Pozdrawiam wszystkich.