Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka starej inst C.O + zawór 4D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam instalację z kotłem 22kW na paliwo stałe wykonaną w układzie zamkniętym + zasobnik C.W.U.

Grzejniki są wymienione z żeliwnych na żeberka aluminiowe (mniej wody w instalacji)

Chcę przerobić ją na układ otwarty i dodać zawór mieszający 4D

Obecnie układ wykazuje wszystkie wady palenia na pół gwizdka (poniżej 55st)

a są to smoła w kominie, mokre ściany + skropliny w dolnej części kotła i widoczna korozja.

Zrobiłem zdjęcie układu obecnego z naniesionymi poprawkami do wykonania.

Moje pytania to:

1. jaki zastosować zawór 4D, czy 1" wystarczy ? czy dać większy (rury w początku instalacji to jak widać 1/1.2")

2. czy pokazany na zdjęciu zawór 4D jest umiejscowiony prawidłowo ? (zasilanie z prawej, układy które widziałem w sieci miały to zrobione z lewej)

3. czy w propozycji instalacji ze zdjęcia pompa CO wzbudzi obieg w C.W.U ?, czytałem że może tak to działać, czy raczej dodać drugą pompę ?

4.wyczytałem na forach że rura do naczynia wzbiorczego musi mieć min 1", u mnie będzie ok 8m tej rury - ok 5m w pionie + ok 3m do pieca poziomo lub z lekkim pochyleniem w celu łatwiejszego odprowadzenia ew bąbli pary

wiem że tematy takie były już poruszane ale myślę że każda inst potrzebuje indywidualnego podejścia.

i104640_Resizeofco.jpg

Opublikowano

Witam użytkownika kotła ze Stąporkowa:)

ad. 1. 1" spokojnie, chyba że przewidujesz grawitację, to warto większy

ad. 2. zawór 4d jest symetryczny, nie ważne z której strony zacznieczniesz, ważne żeby kolejność we/wy była w porządku - na rysunku jest

ad. 3. przy tej odległości i średnicach powinno działać, ja osobiście zrobiłbym conajmniej wcięcie na drugą pompę (dwa trójniki zamknięte zaworami, a pomiędzy zaworami różnicowy kulowy), bo przy zwiększonym poborze grawitacja może nie dać rady

ad. 4. zgodnie z Normą....

na marginesie - długo kolega eksploatuje ten kociołek? Ja mam 28kW to będzie drugi jego sezon. W wakacje również dokonałem przeróbki "4d" - efekty zaskakująco dobre i jedyne na co narzekam to czyszczenie kotła - to nie jest najlepiej w nim rozwiązane...

pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Witam,

Praca kotła na paliwa stałe dozwolona jest tylko i wyłącznie w systemie układu otwartego.Prawidłowość instalacji w tym wypadku będzie wtenczas jeśli użyjemy przekroju min.1 1/4 cala.Kocioł na paliwo stałe produkuje dużo ciepła ,z uwagi na przekrój 1 cala nastąpi zadławienie przepływu gorącej wody i to spowoduje zagotowanie się wody w układzie.Przy przekroju 1 cal musi być minimalna ilość opału w kotle.Montaż zaworu 4D jest przeznaczony do układów pompowych,umiejscowienie jego jest dowolne i nie ma znaczenia po której stronie on jest.W dalszych odcinkach można redukować średnicę rur,chodzi tylko aby w obrębie kotła doprowadzić ten przekrój do rozgałęzień.Rura odpowietrzająca nie musi być w przekroju 1 cala,ważne tylko aby powietrze swobodnie mogło wyjść z układu co.Podejście pod naczynie wyrównawcze może być średnicą rury 1/2 cala ,poza ostatnim odbiornikiem ciepła.

Opublikowano

dziękuję za odpowiedzi

piec mam ok 5 lat i w sumie przez ten okres uczyłem się w nim palić a to wszystko zapewne przez brak zaworu 4D i palenie na 40-50st co owocowało smołą w piecu i kominie oraz koszmarnym czyszczeniem pieca.

Teraz po lekturze forum postanowiłem zamontować zawór 4D.

Zdecydowałem się już na zawór 5/4 cala.

Mam jeszcze pytanie odnośnie naczynia wzbiorczego, wg którego schematu wykonac instalację tego naczynia A czy B ?

oraz czy pompę obiegową można jak nie którzy twierdzą zamontować na powrocie wody z grzejników - oczywicie za zaworem 4D

post-648-1223558858_thumb.jpg

post-648-1223558872_thumb.jpg

Opublikowano
dziękuję za odpowiedzi

piec mam ok 5 lat i w sumie przez ten okres uczyłem się w nim palić a to wszystko zapewne przez brak zaworu 4D i palenie na 40-50st co owocowało smołą w piecu i kominie oraz koszmarnym czyszczeniem pieca.

Teraz po lekturze forum postanowiłem zamontować zawór 4D.

Zdecydowałem się już na zawór 5/4 cala.

Mam jeszcze pytanie odnośnie naczynia wzbiorczego, wg którego schematu wykonac instalację tego naczynia A czy B ?

oraz czy pompę obiegową można jak nie którzy twierdzą zamontować na powrocie wody z grzejników - oczywicie za zaworem 4D

Co może wyjść z tej roboty nie mając wiedzy?Naczynie zawsze umieszcza się na zasilaniu w najwyższym punkcie.Pompa można zamontować w powrocie.

Opublikowano
Co może wyjść z tej roboty nie mając wiedzy?Naczynie zawsze umieszcza się na zasilaniu w najwyższym punkcie.Pompa można zamontować w powrocie.

No wiem że się umieszcza na zasilaniu ale w sieci znalazłem jak gdyby dwa sposoby które pokazałem na obrazkach A i B a moje pytanie brzmiało który sposób wybrać.

Opublikowano
No wiem że się umieszcza na zasilaniu ale w sieci znalazłem jak gdyby dwa sposoby które pokazałem na obrazkach A i B a moje pytanie brzmiało który sposób wybrać.

Odpowiedż jest w moim poście,ten co umieścił rysunek w wersji A ,powinien wziąć cymbały w ręce.Może kiedyś coś mu wyjdzie.

To tak dla śmiechu.

Opublikowano
Odpowiedż jest w moim poście,ten co umieścił rysunek w wersji A ,powinien wziąć cymbały w ręce.Może kiedyś coś mu wyjdzie.

To tak dla śmiechu.

I znowu krytyka z Twojej strony zamiast chęć niesienia pomocy, może jakaś sugestia lub prosty rysunek jak to powinno być.

Nic nie napisano na temat rys B.

Taki układ jak na A (przypominam że chodzi mi w tej chwili tylko i wyłącznie o samo naczynie wzbiorcze) znalazłem np na takim rysunku.

post-648-1223654444_thumb.jpg

Opublikowano
I znowu krytyka z Twojej strony zamiast chęć niesienia pomocy, może jakaś sugestia lub prosty rysunek jak to powinno być.

Nic nie napisano na temat rys B.

Taki układ jak na A (przypominam że chodzi mi w tej chwili tylko i wyłącznie o samo naczynie wzbiorcze) znalazłem np na takim rysunku.

Prawidłowość instalacji jest w rysunku B.Projektant układu otwartego z kominkiem zapewne jest przedszkolakiem.Tu chodzi

tylko o to, że dziecko coś umie rysować.Szkic ten można wykorzystać tylko i wyłącznie do tego, aby już nikt nie odważył się brać za robotę której nie rozumie.W żadnym słowie nie ma zaciekłości ,krytyka czyni mistrzów.Bez niej nie było by przyszłości.

Opublikowano
post-3430-1223679897_thumb.jpgWitam jestem użytkownikiem kotła SAS NWT 2.0 23 kW bez podajnika ze spalaniem dolnym z nadmuchem i sterownikiem , dom stary nieocieplony , 3 kondygnacje, 240m2 do ogrzania bez C.W.U na razie.W instalacji żeliwne grzejniki i z 400- l wody. Wcześniej piec żeliwny 2.0 24 kW staruszek . Komin 10 m , włożony wkład z nierdzewki fi tylko 16cm. Hydraulika(starszej daty) poprosiłem o założenie zaworu czterodrogowego wg mojego pomysłu, zawór 1,5 cala(chciałem zostawić jak najwięcej grawitacji), rure powrotną (wychodzi nisko ze ściany) musiałem wyciągnąć 1,20 m do góry do zaworu a potem na dół do pieca. Palę mieszanką 1/2 węgla, 1/4 miału koksowego 1/4 miału. na piecu mam 65 C, powrót 50-55, na dom 45-50, przy ok 2-3C na zewnątrz 20kg mieszanki wystarczy na ok 12h,temp w domu 21-22. Pompka ustawiona na najniższy bieg, czopuch otwarty, zawór na ok. połowę mieszania. Klapka wentylatora odcina chyba całkowicie powietrze więc otwarłem ją w połowie co zapewnia słaby ciąg cały czas, na tyle mały , że piec sam się nie rozpalał!!! , wentylator dodmuchuje pozostałą część wg potrzeby otwierając całkowicie klapkę. Nie ma żadnych wybuchów , piec zasypany pracuje +/- 2 stopnie od zadanej , dopiero gdy jest sam żar wzrastają trochę wahania, pogrzebałem trochę w sterowniku i zmniejszyłem nadmuch w w ust serwisowych. Mam zadana 60-65C, histereza 2st, nadmuch co 6 min przez 15 sek.wygaszanie pieca dałem na 38 C a nie 30 żeby mi popiołu nie rozdmuchiwał jak wygaszam. Komin można dotknąć ręką nie tak jak w starym piecu. Instalacja na razie bez CWU jak na rysunku z rurami 1,5" do zaworu mieszającego. Układ otwarty ew. zamykam i ustawiam 1 bar na instalacji