Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje grzejnika łazienkowego

w starym mam tylko 3 żeberka z tego co wyczytałem 1żeberko=125wat, łazienka ok 7-8m2,wysokość ok2,6m

czyli szukamy 375wata (a jakis zapas doliczyć??)

rozstaw starych rur stalowych to 50cm,stary grzejnik podłączony jest od lewej strony z boku

czy ten bedzie odpowiedni ??

http://allegro.pl/grzejnik-lazienkowy-700x530-510w-zasilanie-boczne-i2311918822.html

i czy są jakięś rurki giętkie lub rurki chromowane/kolanka ?? bo niestety rury są na wieszku

Opublikowano

Jeżeli rury są na "wieszku", to najestetyczniej wygląda wg mnie sensownie położona instalacja miedziana (kucie rozumiem odpada). Chromowanych rurek nie znajdziesz, bo nie nadają się one do obróbki "na miejscu". Kształtki są.

Giętki to jest system PEX.

Skoro te 375 wat do tej pory ci wystarczało, to należy założyć, że i ta drabinka ci wystarczy.

Łazienka 8 m2, czyli 375/8=46 W/m2 i jest wystarczająco ciepło! Wynik sugeruje, że to łazienka wewnętrzna (tzw. ślepa) i stąd tak małe zapotrzebowanie na energię.

Pamiętać należy też o spadku wydajności grzejnika kiedy notorycznie obwieszony jest ręcznikami.

Opublikowano

Witam potrzebuje grzejnika łazienkowego

w starym mam tylko 3 żeberka z tego co wyczytałem 1żeberko=125wat, łazienka ok 7-8m2,wysokość ok2,6m

czyli szukamy 375wata (a jakis zapas doliczyć??)

rozstaw starych rur stalowych to 50cm,stary grzejnik podłączony jest od lewej strony z boku

czy ten bedzie odpowiedni ??

http://allegro.pl/gr...2311918822.html

i czy są jakięś rurki giętkie lub rurki chromowane/kolanka ?? bo niestety rury są na wieszku

jesli masz zeliwo to kupujesz drabinkę z podejsciem bocznym wieszasz podłączasz i zapominasz

Opublikowano

jak byś zauważył w linku podałem grzejnik z bocznym podłączeniem ale rurki jak na zdjęciu pod samym sufitem więc grzejnik pójdzie w dół i dlatego będzie kombinować żeby podłączyć

Opublikowano

a i chcesz go obniżyć?

jeśli tak to obniż do poziomu rury powrotu a zasilanie połącz albo stalą nagwintowaną i bedzie tak samo wyglądało albo miedzią w zależności do czego masz dostęp