Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Przeczytałem pobieżnie kilka tematów na forum, jednak dla laika nie wiele one mówią.

Aby nie pisać rozległych i małotreściwych postów przejdę do rzeczy (mam nadzieję, że wyszczególnię istotne informacje).

Zakupiłem kocioł SEG 25 na ekogroszek (piec zwany "Sokół" firmy Metalfach), z myślą o odciążeniu zimowego "palenia" starszej osobie, która miała stary piec o zerowej wydajności i konieczności obsługiwania go co 1,5 godziny.

Dom: 180 m2, stara konstrukcja, żeliwne grzejniki, budynek nieocieplony, okna wymienione na standardwoe plastiki.

W ofercie piecy tego typu widziałem jeszcze SD DUO, rzekomo z jakimś palnikiem rynnowym - tu pierwsze pytanie: Czy wiele straciłem nie dokładając do niego i zostając przy tradycyjnym SEG 25 ? Jakie są naprawdę plusy tego wyższego modelem kotła?

Teraz kolejne pytanie: Czy w sezonie grzewczym oddać sterowanie w ręce funkcji Fuzzy Logic czy też poświęcić kilka dni i samemu próbować nastawów podawanie/przerwa ?

Trzecie pytanie: Ta starsza osoba będzie chciała bardzo oszczędziać na opale, a wiem, że niskie temperatury nie służą żywotności kotła. Jaką temepraturę wody można przyjąć za w miarę bezpieczną poniżej której nie powinno się schodzić? 50'C? 55'C? Tej osobie zimą temperatura pokojowa w granicach 19-20'C to już upał, tak uprzedzając pytania :)

Jeżeli gdzieś podobne informacje były zawarte to przepraszam, kiedyś miałem naprawdę dużo czasu na szperanie w internecie, teraz już nie, godzina czytania Waszego forum nie dała odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc tutejszych życzliwych fachowców.

Z pozdrowieniami

Daniel

Edytowane przez Kato
Opublikowano

Aby zachować dość wysoka temperaturę na kotle proponuję zamontować pogodówkę z zaworem trój drogowym w celu obniżenia temperatury na grzejniki. Kocioł wtedy pracuje na swoich parametrach a instalacja na swoich ale układ się komplikuje. jednak sterowanie zaworem trójdrożnym ma już sporo sterowników do kotłów. Ewentualnie można kupić niedrogo dodatkowy zewnętrzny.

Opublikowano

Dziękuję - mój kocioł ma funkcję sterowanie tym zaworem.

A co z tym nowym rynnowym palnikiem? Jakie opinie?

Fuzzy Logic - można na początek oddać sterownie w ręce tego algorytmu?