RobGee Opublikowano 13 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 witam, mam mieszkano 55m2 nowo postawiony budynek na 14 mieszkan potrzebuje porady jakie i ewentualnie w ktorych miejscach zainstalowac grzejniki mieszkanie na drugim (ostatnim) pietrze , powyzej ocieplony strych , sciany zewnetrzne strasznie grube 80 cm (nie wiem czy to wazne ) w pokoju o ktory głownie mi chodzi jedno okno 150cm i drzwi balkonowe 150cm wysokosc pomieszczenie 250cm ogrzewanie gazowe jeden grzejnik pod oknewm w jadalni ,jak najwiekszy i teraz pytanie ,czy w salonie uda sie nie wieszac zadnego grzejnika , gdy np zawiesze jeszcze duzy w przedpokoju ? prosze o porady Cytuj
Franek19 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Witam! Masz w salonie 3 m ściany ze szkła.Możesz "dać" ogrzewanie podłogowe-należy je policzyć ,aby nie było za mało rurek i rozmieszczenie też jest ważne.Nie może być pomieszczenia nie ogrzewanego,a zwłaszcza o nazwie salon-w którym każdy oczekuje chociaż minimum komfortu.Grzejniki można schować za jakąś obudową,ale to obniża ich wydajność.Wybór należy do ciebie.Jakość komfortu w przyszłości też.Pozdro. Cytuj
RobGee Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 nie bardzo rozumiem , o co Ci chodzi z tym szkłem ? podłogowe odpada , kuchnia , jadalnie i pomieszczenie o nazwie salon ,to jedna powierzchnia , no i przedpokój chodzi mi o to zeby nie koniecznie umieszczac grzejnik w salonie Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 nawet jeśli dasz w kuchni dużo większy grzejnik i dodatkowy w przedpokoju to rozkład temperatur będzie niekorzystny przegrzana kuchnia i korytaż a w salonie będzie zimno, zwłaszcza że duża powierzchnia okien w tym pomieszczeniu poszukaj do salonu kaloryfera ozdobnego. są w przeróżnych kształtach. możesz go powiesić na ścianie na przeciwko balkonu i będzie nie tylko grzał ale i dekorował pomieszczenie. najlepszym jednak miejscem jest ściana pod oknem. wtedy jest najlepsze rozprowadzenie ciepła po pomieszczeniu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi