Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z instalacją. Instalacja działała prawidłowo gdy instalacja miałą grzejniki tylko na parterze. Wraz z rozbudową domu instalatorzy przerobili instalację. Naczynie wzbiorcze jest około 1,5 m nad najwyższym grzejnikiem (właściwie wszystkie grzejniki na pieętrze są na jednym poziomie). JEdnak te grzejniki na piętrze się zapowietrzają. Instalacja ma 2 odpowietrzniki automatyczne na obiegu CO na powrocie i zasilaniu, 2 odpowietrzniki na obiegu CWU na zasilaniu i powrocie, oraz 1 grzejnik na parterze ma automatyczny odpowietrznik i właściwie bardzo rzadko słychać z niego krótciótki syk. Pierwszy grzejnik na piętrze również ma odpowietrznik automatyczny i praktycznie cały czas go słychać. Kolejne grzejniki na piętrze się zapowietrzają 2 ciągle a 3 rzadko. Postanowiłem uzupełnić wodę w układzie aby wypchać powietrze które zapowietrza grzejniki na piętrze i tu problem bo po tym zabiegu grzejniki na piętrze nie grzeją. Ten co ma odpowietrznik syczy cały czas a dwa pozostałe jak odkręcę zawór odpowietrzający nawet nie sykną, nie ma powietrza. Jedynie leci zimna woda. Ciśnienie jest bo w końcu by przestała woda lecieć a tak spóściłem miskę wody i nic. dzisiaj znowu dolewałem wody do instalacji, powoli i długo. Kilka razy poprzelewała się przez naczynie wzbiorcze. I dalej te na piętrze nei grzeją. Jedynie syczy ten odpowietrznik. Co próbować? Zakręcałem, wszystkie grzejniki na parterze aby całe ciśnienie szło na górę.

Aha jeden grzejnik odkręciłem żeby spuścić z niego wodę (chciałem zobaczyć czy czasami woda nie jest jakaś zasyfiałą) i faktycznie woda była czarna jak kawa.

Edytowane przez sprajt2
Opublikowano

Witam! Nasza prośba załącz schemat w miarę zgodny z rzeczystym stanem instalacji.Wydaje mi się ,że za duzo masz tych odpowietrzników,niektóre działają jako napowietrzniki.Czekamy na schemat.Pozdro.

Opublikowano

Nie wstawiałem projektu bo po zakręceniu jednego odpowietrznika na powrocie wszystko juz działa. Zastanawia mnie jedynie ta czarna ciecz którą wcześniej wylałem z grzejników.