Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy, mam takie pytanko... pali z Was ktoś może jęczmieniem zamiast owsem albo innym zbożem???

Mam piec Defro AKM UNI z palnikiem rynnowym i owies pali się w tym piecu bardzo dobrze ale łatwiejszy do produkcji jest jęczmień i stąd moje pytanie. Bardzo Was proszę o odpowioedż :rolleyes:

Opublikowano

dzięki vernal za odpowiedź, możesz napisać jeszcze na jakim palniku to spalałeś?

ja mam rynnowy i musze to przetestować bo jęczmień łatwiej można z pola zebrać jak owies, chodzi o to że owies się może wysypać zanim go zbierzesz a jęczmień nie

Opublikowano

Akurat też w rynnowym go paliłem, ale widać było, że wyraźnie gorzej niż owies się pali.

Teraz mam do dyspozycji rurowy, i w tym mogłoby być lepiej, ale z kolei nie mam jęczmienia, żeby sprawdzić [po ile teraz chodzi?].

A to mogłoby być ciekawe, bo bym określił ile da się z niego kalorii wyciągnąć (i porównał do owsa i innych paliw, bo mam do tego przyrządy).

Wtedy nie miałbyś dylematu ;)

Opublikowano

Jak mieszkasz niedaleko ode mnie vernal to mogę podrzucić trochę jęczmienia :D

ja wsypałem dziś worek jęczmienia na noc i zobaczę czy do jutra się będzie paliło... mam trochę utrudnione zadanie bo w domu jeszcze nie mieszkam a ogrzewam go tylko no i efekt spalania zobaczę dopiero jutro... dobrze że mrozu nie będzie :D

Opublikowano

Trzeba tylko zauważyć, że palił mieszanką z miałem.

Przy mieszance z miałem ziarno pali się dużo lepiej - łatwiej dopalić wszystko.

Jednak sam jęczmień to już nie to samo, nawet sam owies pali się dużo trudniej bez miału (zostaje więcej niespalonych kawałków pospiekanych).

• 10 lat później...
Opublikowano
W dniu 27.03.2012 o 08:53, jeden napisał:

A kukurydzą?:)Lub rzepakiem?:)

Ja paliłem kukurydzą, w podajniku ślimakowym. 

Porażka, skleja się a piec wygasa w czasie postoju. 

Paliłem też owsem i spoko, tylko popiołu sporo. 

Wcześniej paliłem wyłącznie pestką z wiśni i było idealnie. Popiołu zero, i taki jak z papierosa.