Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
czy to prawda że jeśli np posiadał bym kocioł żeliwny i w okresie zimowym przez np 2-3 dni nie było by mnie w domu, nie było by palone w kotle, temperatura w kotłowni spadła by no powiedzmy do -8 to taki kocioł by tego nie wytrzymał rozczczelnił by się i *** z gwarancją ???
no i jak w ogóle z trwałością tych kotłów ???? a no i jeszcze jedną historyjkę słyszałem a mianowicie:
w kotle podczas pracy ubyło trochę wody no to dolewamy mu ją i trask prask dupa rozczczelnienie po gwarancji czy jest to prawdą ???

Opublikowano

Jak będzie w kotłowni -8 to każdy kocioł się rozszczelni, rury zresztą też. I oczywiście nie miał byś gwarancji i jest to oczywista oczywistość!

Wode dopuszcza się na wygaszonym piecu!!!! I to też oczywista oczywistość.

Piec żeliwny wytrzymuje większe ciśnienia niż stalowy, ale przy zamarznięciu pęknie jak szklanka.

Stalowy ( jakieś chwilowe ) zamarzniecie czasami wytrzyma, ale może go troszke "powypychac".

A prawie zawsze jest tak że jak zamarznie piec to się z nim żegnasz.

Jak cię nie bedzie kilka dni w domu to może piec z podajnikiem?

I radziłbym się wysilić i poczytać forum bo tutaj są odpowiedzi na twoje pytania.

pozdrawiam

jameess

Opublikowano

Ponoć nie ma głupich pytań ale w tym wątku to mam wątpliwości :).

Jak już koniecznie instalacja musiała by wytrzymywać takie warunki to zawsze można ja zalać czymś co nie zamarza (glikol).

Opublikowano

Witam

czy to prawda że jeśli np posiadał bym kocioł żeliwny i w okresie zimowym przez np 2-3 dni nie było by mnie w domu, nie było by palone w kotle, temperatura w kotłowni spadła by no powiedzmy do -8 to taki kocioł by tego nie wytrzymał rozczczelnił by się i dupa z gwarancją ???

no i jak w ogóle z trwałością tych kotłów ???? a no i jeszcze jedną historyjkę słyszałem a mianowicie:

w kotle podczas pracy ubyło trochę wody no to dolewamy mu ją i trask prask dupa rozczczelnienie po gwarancji czy jest to prawdą ???

Witam

Gwarancja czy nie gwarancja - to rzecz oczywista, że wszystkie kotły mają to w gwarancji "chronić przed zamarznięciem"

Jeżeli boisz się zamarznięcia to zrób tak jak mój znajomy: zainstalował w kotle ok 15kW, dolniak - grzałkę el ok 1kW, tylko na podgrzanie tylko kotła.

Kotłownię ma w przybudówce, na wymuszonym obiegu, dom dobrze izolowany.

Mówi że inst w domu mu nie zamarza bo izolowany, a kocioł z tego powodu już zmieniał.

Podobne rozwiązania stosują w skandynawi, w kotłach na pellet jest montowana grzałka ok 6kW na podtrzymanie całej instalacji w stanie płynnym.

Pozdrawiam