Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów.

Mam problem z instalacją, Jest to prowizorka zrobiona na szybko zeby przetrwać mrozy.

Jest kocioł 12 kw 2 grzejniki i to wszystko. Kocioł znajduje się w kuchni na parterze. Grzejniki są na 1 piętrze, a naczynie na poddaszu. Wszystko było dobrze do czasu aż brat nie zaczął majstrować przy instalacji (chciał podłączyć grzejnik na parterze, rury z kotła wychodzą do góry, idą pod sufitem i na górę, a on próbował podłączyć dodatkowe rury do tych żeby woda ciepła popłyneła do dolu do grzejnika), efekt był taki, że grzejnik na dole nie grzał. Wycięliśmy rury które dorobił i zaślepiliśmy tak żeby wszystko było jak wcześniej. Teraz problem wygląda tak że w piecu jest rozpalone a rura jest ciepła tylko przy piecu, tak ok. 40 cm od pieca. dalej zimne, grzejniki zimne. Wcześniej nie było żadnych problemów. Chciał bym aby przetrzymała ta instalacja jeszcze aż śnieg się nie roztpi, wtedy większy remont i konkretna instalacja.

Prosze o pomoc.

Opublikowano

Prosze o pomoc.

Mało informacji.

40 cm ciepłej rury? Bez odbioru energii kocioł się zazwyczaj gotuje.

Napisz jak odpowietrzasz układ, czy jest pompa, może jakiś szkic?

Instalacja nie jest wybitnie rozbudowana i trzeba wyjątkowych zdolności by ją popsuć.

Opublikowano

Nadal zimno?

Naczynie podpina się do rury zasilania, nie powrotu, nawet jeśli to tylko prowizorka.

Z jakiego materiału rurarz, gdzie była dokonana wcinka, grzejniki dobrze odpowietrzone? Możliwe, że coś zablokowało rurę?

Spróbuj poluzować śrubunki grzejnikowe na zasilaniu, może tam stoi powietrze.

Opublikowano

Niestety nadal. Naczynie podpinał hydraulik.Rury plastikowe.

"gdzie była dokonana wcinka" nie bardzo wiem o co kaman, Grzejniki raczej dobrze odpowietrzone.Próbowałem poluzować śrubunki ale z każdego leci od razu woda bez żadnego syku. , Poradzono mi abym odkręcił dopływ wody do instalacji i przelewał malutkim strumieniem z godzine albo i dłużej, teraz jest już za póżno ale jutro spróbuje, może to pomóc?