Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mam Problem Z Ustawieniem Mojego Pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem tutaj nowy i proszę o wyrozumiałośćsmile.gif

Posiadam piec na ekogroszek z podajnikiem i moj problem polega na tym ze nie mogę osiągnąć tem. jaka mam ustawiana na piecu powiedzmy ze nastawienie kotła mam 45 a tem krąży po miedzy 37 a max 41 stopni. drogi problem polega na tym ze węgiel nie wypala się do końca po prostu zamiast popioły podczas czyszczenia ktore wykonuje co 2 dni wyciągam 3 duże metalowe wiadra nie wypalonego węgla do końca;/

Posiadam dom o powierzchni 400m2. ogrzewane grzejnikami ocieplone, ogrzewane są 3 poziomy mojego domu poziom -1,0,1

Dane jakie mam z obecnych ustawień

nastawienie kotła 45 stopni

czas podawania 11 sek.

czas miedzy podawaniem 1min.

wydajnosc dmuchawy 5 bieg

czas przedmuchu 20 sek.

czas przerwy w podtrzymaniu 10 min

krotność 01

cwu wył

podajnik wł.

temperatura cwu 28 stopni

na tym całym mechanizmie pisze TITANIC podejzewam ze to model sterownika

Proszę bardzo o pomoc jezeli o czym zapomniałem coś nie jasne to z miłą checią odpisze moze jakies zdjecia dodać lub coś ?

Edytowane przez Recus
Opublikowano

Masz ten sam problem co ja miałem.

Pobaw się powietrzem bo za dużo ci dmucha i przesłoną wentylatora i pisz o sukcesach , nie zmieniaj parametrów za często daj mu 3 cykle od zmiany , życzę cierpliwości

Opublikowano

witam zmieniłem ustawienie

nastawienie kotła 65 stopni

czas podawania 8 sek.

czas miedzy podawaniem 50 sek.

wydajnosc dmuchawy 7 bieg

czas przedmuchu 20 sek.

czas przerwy w podtrzymaniu 7 min

krotność 01

i temperatura nie chce przekroczyć 39 stopni jezeli zmiejsze bieg dmuchawy tem maleje do 37 a jezeli zwieksze o jeden bieg to tak samo maleje

Opublikowano

wydłuż czas podawania węgla i cobacz co sie robi

a jaki masz popiół są spieki czy kawałki węgla w popielniku

i ogień w czasie pracy jak wygląda jak - dla mnie to dalej za dużo powietrza i wychładza kocioł ?

odpisz

Opublikowano

postaram sie dodać zdjęcia jak wygląda w środku na tych ustawieniach ogień jest o wiele wiekrzy niz poprzednio ale i tak jest mały podług innych osób. nie moge przekroczyć 40 stopni popiół jest odrobinę lepszy niz poprzednio ale i tak sa spieki

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f38224cbfbf49cb4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9907f9d7dc729532.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28fe9c95e859a660.html post-39612-0-09062700-1329248617_thumb.jpg

Opublikowano

Nie patrz na ogień u innych bo to jest też wartość względna / zależy od wysokości komina i takich innych czynników/

U mnie też inaczej się pali niż u innych ale też jest oki

widzę że ci węgiel przerzuca/ niedopala/ i zwisa ci "frędzel" z palnika

Wydłuż jeszcze czas przewy między podawaniami

a na dmuchawie ile masz biegów bo wydaje mi się że ten 7 to i tak za wysoko

i ta przysłona na dmuchawie jak jest ustawiona

pamiętaj że po każdej zmianie potrzeba czasu na reakcję i baw się tylko jednym parametrem jednocześnie żebyś nie rozjechał kociołka

powodzenia

Opublikowano

czas podawania 9 sek

czas miedzy podawaniem Podniosłem na 52 zobaczymy jak to bedzie

no i dmuchawe mam na biegu 6

Najbardziej mnie dziwi ze nie moge osiągnąć wyzszej tem ;/

Opublikowano

Proponuję ustawić na wyższym poziomie temperaturę załączania pomp CO.

Nie piszesz też jaki masz ten kocioł i jaki w nim palnik.

Czy palisz w tym kotle pierwszy sezon, czy już masz jakieś z nim doświadczenia i teraz się poknociło? :-)

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

piec teraz mam 2 zezon poprzednio tez tak duzo palił nie wypalał i w ogle ale temperatura dochodziła do 43 45 jak miałem ustawiną tem pieca na 45 stopni. o mocy nic nie jest napisane poniewać piec był robiony przez znajomego na zamowienie ale wspolnie jakos niemozemy daż z nim sobie rady ;/ pytanie jak mam ustawić wyszą tem. co bo mam na tym moim małym komputerku te parametry co wczesniej pisałem w 1 poscie najbardziej chodz mi o to ze wegiel sie nie wypala i robią sie spieki

Opublikowano

Hmmm..

I co Ci tu doradzić??? Skoro jest to produkcja tzw 'garażowa' i nie daje rady, to nie mam pojęcia... i pewnie nikt nie będzie miał pomysłu jak temat ugryźć.

W takim razie może wiesz chociaż jakiej marki palnik Ci ten magik tam wstawił?, bo to da już jakieś bliższe informacje, na których można oprzeć dalsze rozważania.

No i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Temperatura pracy kotłów stałopalnych to raczej temperatura wysoka - powyżej 57 stopni na powrocie - bo poniżej tej magicznej wartości wykrapla się ze spalin para wodna i osadza na metalowych elementach płaszcza wodnego w kotle. Nie trzeba chyba tłumaczyć czym grozi stały kontakt wody i roztworu wodnego substancji zawartych w spalinach z blachą kotłową?

Koniecznie doprowadź do sytuacji, kiedy kocioł będzie stale utrzymywał temperaturę co najmniej 60 stC.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Recus

Jeśli mogę to ja zadam Tobie kilka pytań

1 kiedy ostatnio czyściłeś ten piec???

2 jakiej mocy jest palnik w nim zainstalowany???- rozumiem że robiony przez znajomego ale palnik jakiś musiał wybrać.

3 jakiej średnicy jest deflektor- moim zdaniem za mały do tego palnika już na sam wygląd

4 jaka dmuchawa i czy jest w niej przysłona???

5 jaki węgiel???

6 jaką temperaturę ma czopuch??? dasz radę położyć na nim rękę czy jest tak gorący że parzy już w odległosci powiedzmy 0,5cm??? a moze jest lekko ciepły tylko albo wręcz chłodny???

Opublikowano

ostatni raz piec czyściłem po zakończeniu poprzedniego okresu grzewczego kompletnie cały wyczyszczony obecnie czyszcze co 2 dni ale to aby cicagam nie wypalony wegiel i do około

2 palnik gdzie moge znalesc informacje na ten teman poniewaz mam dane od dmuchawy i od napedu

3 deflektor czyli rozumiem ze to jest ten talez nad paleniskiem tak jesli o to chodzi to ma on ok 22 a 24 cm

4 dmuchawa : FUWK ''KONWEKTOR'' typ WBS-8a AL

5 wegiel jest such no i jesli chodz o pochodzenie to z tego co pamietam to polski

6 czopuch kurde ja się nie znam na tych wszystkich nazwach wybaczcie mi ale co to jest ten czopuch jesli znowu to ten talez w srodku to jest gorący i reki nie da rady położyć ;/

Opublikowano

Hmmm..

I co Ci tu doradzić??? Skoro jest to produkcja tzw 'garażowa' i nie daje rady, to nie mam pojęcia... i pewnie nikt nie będzie miał pomysłu jak temat ugryźć.

W takim razie może wiesz chociaż jakiej marki palnik Ci ten magik tam wstawił?, bo to da już jakieś bliższe informacje, na których można oprzeć dalsze rozważania.

No i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Temperatura pracy kotłów stałopalnych to raczej temperatura wysoka - powyżej 57 stopni na powrocie - bo poniżej tej magicznej wartości wykrapla się ze spalin para wodna i osadza na metalowych elementach płaszcza wodnego w kotle. Nie trzeba chyba tłumaczyć czym grozi stały kontakt wody i roztworu wodnego substancji zawartych w spalinach z blachą kotłową?

Koniecznie doprowadź do sytuacji, kiedy kocioł będzie stale utrzymywał temperaturę co najmniej 60 stC.

pozdrawiam

Robert G.

to nie jest tak ze ten piec był robiony w garazu poprostu ten znajomu się zajmuje montowaniem i robieniem piecy ale nie mozemy sobie dac z tym rady bo pierwsza pszeszkoda to ze dzieli nas spora odległosc i zadko poprostu moze do mnie przyjechać jedynie telefonicznie naped mam marki NORD i zadnych innych danych brak ;/ wiec ogolnie jedna wielka lipa
Opublikowano

ostatni raz piec czyściłem po zakończeniu poprzedniego okresu grzewczego kompletnie cały wyczyszczony obecnie czyszcze co 2 dni ale to aby cicagam nie wypalony wegiel i do około

wyczyść porządnie cały kocioł

2 palnik gdzie moge znalesc informacje na ten teman poniewaz mam dane od dmuchawy i od napedu powinieneś mieć komplet dokumentów od palnika i dmuchawy no chyba że kolega wziął co leżalo pod ścianą. mimo wszystko przeczytaj to co masz może jest tam informacja o mocy tego palnika

3 deflektor czyli rozumiem ze to jest ten talez nad paleniskiem tak jesli o to chodzi to ma on ok 22 a 24 cm to zostawiamy na koniec

4 dmuchawa : FUWK ''KONWEKTOR'' typ WBS-8a AL mie znalazłem ale jak masz papier od niej to napisz jaką ma wydajność w m3

5 wegiel jest such no i jesli chodz o pochodzenie to z tego co pamietam to polski polski to mało- tego jest mnóstwo

6 czopuch kurde ja się nie znam na tych wszystkich nazwach wybaczcie mi ale co to jest ten czopuch jesli znowu to ten talez w srodku to jest gorący i reki nie da rady położyć ;/

czopuch to wylot spalin z kotła do komina- połączenie kociołka z rurą odprowadzającą spaliny do koomina

nie musisz się znać na wszystkim, nie przejmuj sie ja też niedawno zupełnie zielony bylem a i teraz wiem tylko odrobine więcej.

tak naprawdę wiem nadal niewiele ale możemy spróbować z tym co wiem

ustaw kocioł tak żeby pracowal z dużą mocą:

1 czas podawania 10 sek

2 przerwa podawania 20 sek

3 nadmuch na maksa

4 przeslona na wentylatorze(nie pamietam czy jest) ustawiona tak żeby była szczelina około 2cm

5 temperatura CO 55st

6 zostaw i niech pracuje, jeśli osiągnie temperaturę zadaną będziemy ustawiac dalej zeby zoptymalizowac spalanie, jeśli nie osiągnie w godzinę też będziemy walczyć. po tej godzinie zairzyj i opisz co z tego co poniżej zastałeś:

- czy są spieki, ile, jakie

-czy jest kopiec, czy może żar się zapadl do środka??

działaj potem będziemy sie zastanawiać jak to dalej rozebrac żeby działało.

mogę odpisywac z opóźnieniem ponieważ mam kłopot z dostępem do sieci

walcz i pisz

Opublikowano

ja już sieć mam a jak Twoja walka z kociołkiem???

Opublikowano

witam bredziej nie miałem dostepu do internetu z powodu wyjazdu

a wiec ustawiłem tak jak pisał pan czas podawania 10 sek

czas miedzy podawaniem 20 sek wydaje mi sie za za szybko ale zobaczymy

bieg dmuchawy na 12 max i przesłona zakryta tak ze jest szczelina 2 cm

i tem kotła na 55