Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem - Ekogroszek Spala Się Tylko Na Części Paleniska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam mały problem.

Spalanie w moim piecu odbywa się nie na całej powierzchni paleniska. Ślimak podaje ekogroszek w taki sposób, że z lewej strony praktycznie nie zachodzi spalanie. Opał nie spala się do końca na pozostałej części i spada niedopalony. Wydaje mi się, że przez to wszystko piec jak by nie pracował całą mocą. Na moje oko to 30% paleniska nie jest praktycznie używane. Cały groszek jak by był wypychany na prawą stronę. Pojemnik na ekogroszek mam z lewej strony.

Co z tym zrobić? Coś się uszkodziło?

Opublikowano

Miałem podobny problem w defro duo 25 kw.Rozwiązanie problemu jest proste połóż coś ciężkiego metalowego na retorcie z prawej strony co utrudni przepływ węgla i wymusi jego ruch z lewej strony. i zmniejsz nadmuch.

Opublikowano

Dzięki.

Dzisiaj przetestuje Twój sposób. Zastanawiam się jeszcze nad jednym posunięciem: może zwiększyć wysokość podawania węgla w palenisku przez zastosowanie jakiegoś pierścienia położonego na palenisku...

Opublikowano

Witam.

Trzeba dążyć do usunięcia przyczyny problemu a nie stwarzać sobie nowe.

Wyczyść palnik i kanały powietrzne następnie sprawdż czy wszystko do siebie pasuje i przylega.

Przyczyną twoich problemów jest brak powietrza.

Opublikowano

Witam.

Zrezygnowałem z eksperymentów na rzecz wyczyszczenia kanałów powietrznych w palenisku.

Zrobiłem też mały eksperyment:-)) Czy problem z nierównym podawaniem węgla tak naprawdę zależy od dopływu powietrza? Włączyłem podawanie węgla na wygaszonym piecu :-) Efekt jest taki, że węgiel i tak nie jest podawany na całe palenisko równomiernie - zdecydowanie mniej, powiedziałbym nawet, że resztki popiołu praktycznie na lewą stronę w ogóle nie lecą.Z latarką trochę popatrzyłem na palenisko. Z lewej strony tak na 1/3 długości obwodu znajduje się próg ,który w porównaniu do reszty obwodu wystaje troszkę nad kanałem którym wypychany jest węgiel. Myślę, że producent kotła zrobił to celowo. W takim rozwiązaniu palący się węgiel nie leci na podajnik który podaje węgiel do paleniska. Coś za coś.