Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu pierwszy raz.Mam pytanie dotyczące instalacji co w domku jednorodzinnym.Czy ten schemat jest poprawny?post-39326-0-43610900-1328817135_thumb.jpg .

Instalacja ma być w obiegu otwartym, rury do rozdzielaczy z miedzi a od rozdzielaczy do grzejników AluPex, na parterze fi 16, na poddaszu fi 18.Piec na paliwo stałe(drewno, węgiel).Potrzebuje fachowej rady.

1)Jaka średnica rur do rozdzielaczy?

2)Czy elektroniczny miarkownik ciągu i zawór 4drożny wystarczy do zabezpieczenia pieca i rur AluPex przed przegrzaniem?

Opublikowano

Michał za mało informacji żeby ci ktoś sensownie odpowiedział:

jaki zawór, czy z siłownikiem, czy tym zaworem chcesz chronić piec czy mieć ciepłe "zawsze" grzejniki (pompa przed lub za zaworem), jakie rozdzielacze, co będą zasilać (ile sztuk grzejnika), pojemność CWU, moc kotła, kubatura pomieszczeń.

a schematu lepiej poszukaj :)

Opublikowano

Kocioł na paliwo stałe 22kw, na parterze 7 grzejników aluminiowych, na poddaszu 5 grzejników aluminiowych,CWU o pojemności 120l. Najbardziej zależy mi na ochronie rur AluPex. Zawór bez siłownika,a rozdzielacze do rur Alupex.Czy jest możliwa jedna pompa w całym układzie?

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu pierwszy raz.Mam pytanie dotyczące instalacji co w domku jednorodzinnym.Czy ten schemat jest poprawny?post-39326-0-43610900-1328817135_thumb.jpg .

Instalacja ma być w obiegu otwartym, rury do rozdzielaczy z miedzi a od rozdzielaczy do grzejników AluPex, na parterze fi 16, na poddaszu fi 18.Piec na paliwo stałe(drewno, węgiel).Potrzebuje fachowej rady.

1)Jaka średnica rur do rozdzielaczy?

2)Czy elektroniczny miarkownik ciągu i zawór 4drożny wystarczy do zabezpieczenia pieca i rur AluPex przed przegrzaniem?

Opublikowano

1 pompa jest mozliwa ale z 2 pompami wiekszy komfort.pewnie w strowniku pieca masz opcje pompy c.w.u wiec wykorzystaj to...

jezeli zalezy ci na ochronie to moze zastpsuj silownik do zaworu i jakies sensowne sterowanie

Opublikowano

Sorki za błąd.

Do rozdzielaczy 32mm.

przykręć zaworki na podłogówkę(zmiejszysz temp.)

Pompa przed zasilaniem CWU

Zawór lub automatyka przed CWU (

podłogówki nie będzie....

Opublikowano

Do lolosko: piec będzie bez sterownika i mam zamiar zastosować elektroniczny miarkownik ciągu UNISTER a tam jest opcja na jedna pompę i zawór też musi byc bez sterownika. a rozdzielacz do poddasza umieścić na poddaszu czy w kotłowni a samymi rurkami PEX wyjechac na poddasze?

Opublikowano

to taki miarkownik nie zabezpieczy ci alu pexa.mozesz dokupic sterowanie do ładowania zasobnika za jakies 100 zł.chyba łatwiej i sensowniej dociagnac pion na gore i tam zamontowac rozdzielacz

Opublikowano

Na moim schemacie własnie tak zrobiłem ale nie byłem pewien do konca czy bedzie oki ten pion. co by mozna było zrobic w sprawie gdy braknie pradu?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam, piec z podajnikiem 25 kw wyjście ciepłej wody 2'' ,i tu mam pytanie-czy wystarczy grawitacja do bojlera cwu /za odejściem na cwu zawór 4-drogowy 6/4/.proszę o odpowiedż. z góry dziękuję

• 5 miesięcy temu...