Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie zwracam się do Was z prośbą o opinię i pomoc w wyeliminowaniu błędów w instalacji co i cwu, którą zamierzam wykonać w swoim nowobudownym domu - schemat w załączonym pliku.

Dom ocieplony 15cm szarego styropianu, poddasze 25cm wełny, stolarka 3-szybowa, powierzchnia do ogrzania około 150-160m2, 3-4 osoby. Zawsze nastawiałem się na kocioł olejowy, jednak bardzo niepewne rokowania co do cen tego paliwa zmuszaja do wybudowania kotłowni z kotłem na ekogroszek. Tak więc dopiero od kilku tygodni zacząłem przyglądać się takim rozwiązaniom i podpytywać bardziej doświadczonych osób (ja niestety nie jestem hydraulikiem, więc mętlik w głowie niemały zaczyna się robić).

Tak od razu mam następujące wątpliwości:

- czy pompa obiegowa na obiegu kotłowym może byc na powrocie, kiedy naczynie wzbiorcze otwarte ma być zainstalowane w pomieszczeniu kotłowni?

- czy zawór 3D np. ESBE TV jako samodzielne urządzenie wystarczy do zapewnienia temp na powrocie do kotła np. 50st.C?

- i trochę z innej beczki - niektórzy namawiają mnie aby wykonać to wszystko w instalacji zamkniętej z odpowiednim zabezpieczeniem, bez komplikowania układu wymiennikiem płytowym, czy warto wg Was? Znalazłem nawet kocioł Taurus Bizon, który wg producenta może pracowac w takiej instalacji.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za laickie pytania i zapewne błędy w schemacie.

instalacja co i cwu.pdfPobieranie informacji ...

Opublikowano

Witam

Przy wymienniku płytowym możesz śmiało wywalić zawór 3- drogowy na powrocie kotła.

Jeżeli go zostawisz to przełącz powrót z bojlera cwu przed zawór 3-drogowy.

Pozdrawiam

Opublikowano
  W dniu 3.02.2012 o 13:32, sambor napisał(a):

Witam

Przy wymienniku płytowym możesz śmiało wywalić zawór 3- drogowy na powrocie kotła.

Jeżeli go zostawisz to przełącz powrót z bojlera cwu przed zawór 3-drogowy.

Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedż. Przełaczyć powrót z bojlera przed zawór 3D - rozumiem. A czemu można by wogóle zrezygnować, wymiennik płytowy zagwarantuje wymagana temperaturę na powrót kotła?

Opublikowano
  W dniu 3.02.2012 o 13:38, guitar napisał(a):

Przy instalacji zamkniętej mniej kłopotów. Przy bojlerze niepotrzebny zawór grawitacyjny. Będzie grzało wodę do temperatury na kotle.

Dzięki, racja - czyli zamiast grawitacyjnego przed pompą obeigową przy zasobniku cwu dać zawór zwrotny, czy juz nic nie dawać?

Opublikowano

Dzieki, czyli tak jak teraz na poprawionym schemacie będzie dobrze? Proszę jeszcze o podpowiedź, czy jest jakas zasada gdzie należy umiejscowić naczynie przeponowe w instalacji co - na zasilaniu czy powrocie?

Producent zabezpieczenia termicznego SYR 5067 podaje, że "zawór redukcyjny jest ustawiony trwale na 1,2 bar stąd ciśnienie robocze w urządzeniu grzewczym powinno być o 0,2-0,3bara wyższe, zapobiega to otwarciu zaworu bezpieczeństwa w instalacji" - ale jak to zapewnić, skoro to urządzenie jenoczesnie jest jakby uzupełnieniem zładu?

instalacja zamknięta.pdfPobieranie informacji ...