Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mógł by mi ktoś pomóc, w nauce palenia piecem miałowym. Jak się powinno zasypywać piec i rozpalać. Bo próbowałem się sam nauczyć, ale nie za bardzo mi to wychodzi. Po pierwsze nie wiem co się dzieje, bo jak się włączy dmuchawa to strasznie się z pieca dymi. A jak ja wyłączę to przestaje się dymić. Na razie pale drzewem i tak się dymi, bo nie wiem jak miałem palić. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Miał rozpala się zawsze od góry. Na ruszta zasypujemy do pełna miał - najczęściej do dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych, (wilgotność musi być ~15% - ściśnięta w dłoni garść miału powinna tworzyć jednolitą bryłkę, jeśli miał przypomina sam grysik bez piachu, to nie musi być wilgotny), na to gazety, szczapy i warstewka takiego samego grysiku z miału. Podpalamy i jak ogień zacznie ogarniać szczapy przy otwartych drzwiczkach, to zamykamy i włączamy sterownik. Sprawdź uszczelnienia w drzwiczkach, czy nie trzeba wymienić sznur. Możliwe też, że komin jest przytkany i część powietrza pod ciśnieniem nadmuchu wydostaje się przez nieszczelne drzwiczki.

Opublikowano

Na początek nazwa kotła producenta, zobaczymy czy to miałowiec, czy ma otwory napowietrzające w komorze spalania, palić od góry dużo drewna do rozpałki na całym zasypie, najlepiej układać w kształcie kasztu, cztery grubsze kawałki, na to w poprzek znowu cztery i tak coraz cieńsze żeby powstały cztery warstwy, na to tektura nie żałować i odpalamy. Czekamy aż się to mocno rozpali przy lekko uchylonych drzwiczkach, jak przygasa pomagać dmuchawą, jak się kopci przy uchylonych na 5mm drzwiczkach zmniejszyć obroty dmuchawy 30% w zupełności wystarczy, jak się dalej kopci czyścić kanały,czopuch i komin.

Opublikowano

Udrożnić komin, otworzyć przepustnicę na czopuchu, zmniejszyć obroty dmuchawy, wyczyścić kocioł wewnątrz i jak sie da, to czopuch. Powodem może też być zużyte uszczelnienie w drzwiczkach - sznur kupisz w sklepach budowlanych czy z kotłami, narzędziami, kosztuje niewiele tylko zmierz stary bo są różne rozmiary.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.