Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!!!

dużo szukałem i nie mogę nić znaleść na temat jak wpiąć przepływowy podgrzewacz wody w instalacje. zamierzam założyć podgrrzewacz 24KW na ścianie w łazience. podgrzewacz miałby działać tylko latem lub gdy nie pali się w piecu i w bojlerze jest za zimna woda. Wiem że muszę założyć sobie zawór odcinający ale nie wiem gdzie. zawór miałby za zadanie żeby gorąca woda w czasie palenia w piecu nie przepływała przez podgrzewacz który i tak by był wyłączony.

Bardzo Was Proszę o Pomoc

Opublikowano

Jeśli to ma być na lata, za ok.2000zł, to należy zbadać twardość wody; czasem można rozpoznać ją po osadzie np.w czajniku często gotowanym. Jeśli osadu jest niewiele i jasny (sole wapniowe, magnezowe itp) to można podłączyć podgrzewacz równolegle, oczywiście z zaworem odcinającym na rurce w.zimnej, czyli na wejściu do podgrzewacza. Na rurce - dolotowej do kranu 'ciepłego' montujemy ZZ (zaw.zwrotny-w kierunku do wylotu)przed trójnikiem od podgrzewacza dla zapobieżenia uciekaniu nam ciepłej wody do innych kranów gdy ktoś takowy odkręci. Jeśli natomiast jest woda żelazista, i osad twardy i czerwonawy to odradzam łączenie podgrzewacza z siecią - kapilary się zatkają, a kamień powoduje miejscowe wrzenie na grzałkach i wysadzanie zaw.bezpieczeństwa.

Wtedy albo osobna armatura 3drogowa bezciśnieniowa i przepływowiec, albo bojlerek pojemnościowy - mniej wrażliwy na osad.

Opublikowano

Faktycznie ZZwrotny niepotrzebnie skomplikuje sprawę, jeśli są tylko dwie armatury w układzie CWU! Podczas korzystania z przepływowca odcinamy bojler i po sprawie! Można to zresztą zrobić też na wejściu do bojlera bez tego drugiego zaworka.

Oczywiście trzeba zmienić kolejność przył. prawej armatury (ciepła z lewej), no i ozaworowanie (ZO, zaw bezp+ZZ) bojlera - ale to chyba już jest 'w naturze' choć nie na schemaciesmile.gif!

A jeśli bojler daleko (ponad 5-7m) od baterii, to jeszcze pompka cyrkulacyjna jest potrzebna, żeby nie czekać na ciepłą wodę. Było o tym na forum.

A.

Opublikowano

rozpoznałes sprawe od strony elektrycznej ??

masz odpowiedni przydział mocy 24kW ??

jakie zabezpieczenie przedlicznikowe ?

jesli tego nie znasz to zaczynasz sprawe od zada , bo jak podłaczysz to moze beyc tylko pyk i nima pradów

Opublikowano (edytowane)

A jeśli bojler daleko (ponad 5-7m) od baterii, to jeszcze pompka cyrkulacyjna jest potrzebna, żeby nie czekać na ciepłą wodę. Było o tym na forum.

Adamie jak sie podłacza cyrkulacje przy podgrzewaczu przepływowym ?

oswiec mnie bo mam jakas pustke w głowie

Edytowane przez Marek
Opublikowano

co do elektryki to już czytałem na forum ale jeszcze muszę dokładnie się upewnić ile mam na papierach, ale myślę że powinno wystarczyć jest w garażu siła to powinno być ok.

nie wiem co masz na myśli odciąć bojler?

muszę zrobić tak żeby na 1 piętrze była ciepła a w piwnicy bojler już jest instalacja jest stara ale ok. i na 1 piętrze kapitalny remont, kuchnia, prysznic i umywalka i bidet czyli cztery ujścia wszystko to puszcze w PP . co do zaworów to mam tylko pod bjlerem z-bez

ta instalacj ma być nie zależna od tej na parterze. jak sobie rozpale w piecu i zaczym nagrzeje się woda to żebym mógł sobie wskoczyć pod prysznic a między czasie woda będzie się grzała w bojlerze a domownicy z parteru będą mogli w tym samym czasie kożystać z ciepłej wody z cwu

Opublikowano

co do elektryki to już czytałem na forum ale jeszcze muszę dokładnie się upewnić ile mam na papierach, ale myślę że powinno wystarczyć jest w garażu siła to powinno być ok.

jesli nie potrafisz odpowiedzies sobie na proste pytanie

to masz link do strony producenta , zobacz dane techniczne

http://www.kospel.pl/pl/produkty/podgrzewacze-przeplywowe/kdh-luxus.html

jaki prad przy jakiej mocy , nawet przekroje kabelków podaja

widziałem jak jakis sprzdwca napisał ze na 24 kW trzeba bezpiecznik 20 A , i na to sie ludziska nabieraja a potem sie okazuje ze napelnienie wanny ciepła woda trwa godzine

Opublikowano

wielkie dzieki ale z prądem to nie ma najmniejszych problemó tylko jak go odpowiednio wpiąć w cwu

zakładałem już kilka ale bez dobatkowego ogrzewania (bojler) pamiętam że zabezpieczenie zakładałem 40A czułość B taki jak w instrukcj na 32A też wytrzymał ale stę trochę grzeał przy długich poborach wody.

Najlepiej potrzebowałbym jakiegoś prostego schematu

Opublikowano (edytowane)

tylko jak go odpowiednio wpiąć w cwu

Najlepiej potrzebowałbym jakiegoś prostego schematu

tutaj nie ma wiele mozliwosci , równolegle tak jak namalowałes i 3 zawory

(3-ci pewnie jest gdzies przy bojlerze )

bo szeregowo nie chcesz

Edytowane przez Marek
Opublikowano

Adamie jak sie podłacza cyrkulacje przy podgrzewaczu przepływowym ?

oswiec mnie bo mam jakas pustke w głowie

Marku, nie bądź WYBIÓRCZYcool.gif -schemacik podpowie Ci, że jest bojlerek klasyczny także jednakowoż, po odcięciu zasilania przepływowca cyrkulacja cacy...

I już Cię oświeciłem oto!

A.