Pitt1975 Opublikowano 7 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witam Mam sterownik Recalart Economic Premium. Chciałbym uzyskać informację jakie zadanie pełni czujnik temperatury spalin w ww. sterowniku? Czy tylko daje informację o konieczności czyszczenia pieca? Czy też bierze udział w sterowaniu pieca? Jeśli bierze udział w sterowaniu to czym steruje i w jakich sytuacjach? Dzięki za odpowiedź Piotrek Cytuj
d80 Opublikowano 8 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Z instrukcji jaką znalazłem w sieci na temat tego sterownika wynika , że jest to sterownik z algorytmem PID. Sterownik PID odczytuje z tego czujnika temperaturę spalin i na tej podstawie dobiera w sposób ciągły i płynny moc (obroty) wentylatora nadmuchowego. Bez czujnika spalin sterownik działa w sposób tradycyjny tj. na zasadzie przedmuchów włącz-wyłącz dmuchawę. Sam mam sterownik z PID ale innej firmy (Tech ST-85) i jestem zadowolony :-) Edytowane 8 Stycznia 2012 przez d80 Cytuj
vernal Opublikowano 8 Stycznia 2012 #3 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Z instrukcji jaką znalazłem w sieci na temat tego sterownika wynika , że jest to sterownik z algorytmem PID. Sterownik PID odczytuje z tego czujnika temperaturę spalin i na tej podstawie dobiera w sposób ciągły i płynny moc (obroty) wentylatora nadmuchowego. Witam, To, że sterownik posiada algorytm PID nie oznacza od razu, że wykorzystuje temperaturę spalin do oblicznia wskazań dla PID. Z tego, co pamiętam, to Recalart wykorzystuje PID do przełączania sie między 3 ustawionymi przez uzytkownika mocami. Nie używa do tego celu temp. spalin a jedynie temp. wody w kotle. Wbrew pozorom takie podejście jest bardziej ekonomiczne w większości przypadków w porównaniu ze sterowaniem zaprezentowanym przez np. ST-85. Algorytm do Recalarta napisał jakiś geniusz, a potem zostało to tak beznadziejnie zniszczone przez osoby odpowiedzialne za hardware (które powinny wyleciec z tej firmy na zbity...) :P Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi