Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Zakupiłem piec CO 15KW (dolne spalanie) zasilanie i powrót 50mm.

Do ogrzania mam 140m2 ocieplona piętrówka wraz z wymienionymi oknami ,bez C.W.U !!! - jest cały rok z gazu

Rurki cienkie- grawitacja nie zadziała, na grzejnikach (stare żeliwne plus dodatkowo drabinki w dwóch łazienkach i panelowe w przedpokojach) głowice termostatyczne.

Mam pytanie czy na pewno muszę zastosować zawór 4D o DN50 -czy wystarczy DN25 ?,a ty samym pozostałe elementy systemu -zawór różnicowy,obejście pompy.

oczywiście chodzi o koszty.

Opublikowano

Witam!

Ja bym Ci radził zastosować zawór 4 dr. co najmniej 5/4 cala (cena ok. 150 zł), lub nawet 6/4 cala ( ok. 200 zł), bo 1 calowy kosztuje niewiele mniej od 5/4 (ok.140 zł). Dwu calowe kosztują już niestety znacznie więcej bo w okolicach 300 zł. Większa średnica to lepszy obieg kotłowy. Zasadą jest też możliwie bliskie umieszczenie zaworu przy kotle. Pozdrawiam.

Opublikowano

Zasada w doborze zaworu 4D jest bardzo prosta. Bez względu na ilość odbiorników ciepła w mieszkaniu obieg kotłowy musi być nie zakłócony. Należy więc instalować zawór o średnicy nie mniejszej niż przyłącza kotła.

Amen.

Opublikowano

Czyli jednak musi być 50mm !.

To może przy takiej małej mocy kotła zrezygnować z instalacji zaworu 4D , ponieważ w przypadku instalacji ręcznego sterowania 4D i tak trzeba latać do piwnicy .

Opublikowano

W mojej instalacji przy kotle o mocy 17 kW zainstalowany mam zawór 5/4 cala i jest ok. A zainstalowanie zaworu było konieczne ze względu na warunki gwarancji kotła.

Po drugie zawór b. dobrze się sprawdza w okresach małego zapotrzebowania na ciepło (jesień, wiosna). Na kotle masz cały czas wysoką temp., a grzejniki będą letnie. Kocioł dłużej Ci będzie służył. Jeśli chodzi o ręczne sterowanie, to nie jest to jakimś wielkim utrudnieniem. Temp. na zewnątrz nie zmienia się przecież na tyle gwałtownie byś musiał kilka razy na dzień biegać do piwnicy. A załadować zasobnik, czy wysypać popiół z szuflady kiedyś i tak musisz. Ja Ci radzę byś nie rezygnował z tego zaworu.

Opublikowano

Nie napisałem że moja opinia na temat zaworu 4 dr. dotyczy instalacji z pompą c.o. Na grawitacji średnica zaworu powinna być większa, tak jak pisze Digitrax.

Opublikowano

W mojej instalacji przy kotle o mocy 17 kW zainstalowany mam zawór 5/4 cala i jest ok. A zainstalowanie zaworu było konieczne ze względu na warunki gwarancji kotła.

Po drugie zawór b. dobrze się sprawdza w okresach małego zapotrzebowania na ciepło (jesień, wiosna). Na kotle masz cały czas wysoką temp., a grzejniki będą letnie. Kocioł dłużej Ci będzie służył. Jeśli chodzi o ręczne sterowanie, to nie jest to jakimś wielkim utrudnieniem. Temp. na zewnątrz nie zmienia się przecież na tyle gwałtownie byś musiał kilka razy na dzień biegać do piwnicy. A załadować zasobnik, czy wysypać popiół z szuflady kiedyś i tak musisz. Ja Ci radzę byś nie rezygnował z tego zaworu.

Dzieki za porady.

Ja istote zaworu 4D rozumiem tak (pomijając gwarancję i korozje pieca) że utrzymuję piec na poziomie np.65 stopni i za pomocą zaworu 4D wpuszczam więcej lub mniej ciepła na grzejniki.

A może lepiej nie podkladać do pieca a ty samym zaoszczędzić na opale. Pozdro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

@rcgeo

Witam.Mam pytanie ,czy zamontowałeś zawór 4D ?jeśli tak, to jakiej średnicy i czy wszystko chula prawidłowo?.

Jeszcze jedno ,producenci zaworów polecają dobrać wielkość zaworu do mocy kotła ,a nie do średnicy przyłączy ,więc czym się kierować?

Opublikowano

@rcgeo

Witam.Mam pytanie ,czy zamontowałeś zawór 4D ?jeśli tak, to jakiej średnicy i czy wszystko chula prawidłowo?.

Jeszcze jedno ,producenci zaworów polecają dobrać wielkość zaworu do mocy kotła ,a nie do średnicy przyłączy ,więc czym się kierować?

Witam!

U mnie sezon "na leszcza" ;) kończy się pod koniec kwietnia i po tym terminie będę przerabiał. Myślę żeby wstawić w obieg piec gazowy kondensacyjny lub nie . Znajomy ze sklepu namawia mnie na rozwiązanie aby w jednym obiegu zamkniętym dać piec stałopalny + zawór schładzający + gazowy oraz zawór bezpieczeństwa na 1.5 bara. Mój kwkd 15 może pracować na max. 1.5bara. Gazowy nie mniej niż 1 bar. Drugi wariant z wymiennikiem płytowym ( droższe) ale twierdzi że to nie wytrzyma więcej jak 5lat. Już sam nie wiem jaki wariant mam zastosować

Ostatnio przyglądałem się w sklepie na zawór 4D i jestem rozczarowany. Zawór o średnicy 2" ma średnice przepływu mniejszą niż 1".

Gość Digitrax
Opublikowano

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest instalacja pompy kotłowej a obniżenie temperatury na grzejniki realizuje się z zastosowaniem zaworu 3D i wtedy wystarczy nawet 1".

Opublikowano

Witam !

Czy chodzi Ci o takie rozwiązanie mniej więcej jak na tym schemacie zaczerpniętym z tego forum ?

Jak to się ma do wspólnego obiegu z kotłem gazowym ?

small-logo.png

post-6843-0-59702200-1332538186_thumb.png

Gość Digitrax
Opublikowano

Tak o podobnym rozwiązaniu pisałem z tą różnicą, że przed pompą od CO jest zawór 3D do obniżenia temperatury na grzejniki. Przy instalacji z kotłem gazowym i tak wymiennik być musi, ponieważ kocioł gazowy wymaga do pracy ciśnienia min 1,5 bara (zależy od modelu) a jest to max ciśnienie pracy kotła na paliwo stałe lub nawet za duże. Pompa na obiegu pierwotnym przed wymiennikiem jest kotłową i zapewnia wymaganą temp. powrotu.

Opublikowano

Ale na tym schemacie jest zawór 3D przed pompą , - natomiast co do instalacji z kotłem gazowym znajomy ze sklepu zapewnia że np. piec kondensacyjny wolf może pracować z min. ciśnieniem 0.7 bara i wtedy można na start ustawić 0.8 bara, w czasie pracy ciśnienie wzrośnie do 1.2 i będzie ok. Mi się wydaje , że chyba lepszym rozwiązaniem będzie wymiennik płytowy (lepiej wymienić po sześciu latach eksploatacji wymiennik płytowy niż piec)

Gość Digitrax
Opublikowano

Umknął mi ten zawór :)

Instaluj wymiennik z pompą 40 na obiegu pierwotnym a po stronie wtórnej zamknij instalację CO z kotłem gazowym.