Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jeszcze raz witam wszystkich n forum, mam problem w doborze kotła, a nigdzie nie mogę się doczytać czy takie w ogóle istnieją.

Chodzi o to że chciał bym kupić kocioł z podajnikiem na eko-groszek ale tym eko-groszkiem chciał bym tylko się posiłkować jeżeli nie będzie mnie w domu przez ok. 2 dni, a na co dzień chciał bym palić normalnym węglem kamiennym.

Jeżeli takie piece istnieją to prosił bym o podanie jakiejś konkretnej firmy i najlepiej modelu. Chciał bym żeby piec nie kosztował więcej jak 10 tyś.

Ogrzewana powierzchnia użytkowa to 130 m2, nowy budynek, ściany 25 cm porotherm plus 15 cm styropian

Z góry bardzo dziękuje za pomoc

Opublikowano

przy kotle stałopalnym z podajnikiem, tym metrażu i ociepleniu, jego max potrzeby (-20C) razem z CWU nie przekroczą 5-6 kW

Podajnik i duża komora zasypowa, to raczej coś z żeliwnych, ale ich cena raczej powyżej 10 tys zł i moce raczej od 25 kW

Najlepiej to by wyszedł na gazie, ale jak koniecznie chce paliwa stałe, to może pelet i coś na kształt MiniBio. W porównaniu do grochu straci trochę na cenie, ale zyska na sprawności, więc koszt ogrzewania może wyjść identyczny.

Tłoka 22 kW, miału i przeróbek mu NIE polecam!

Opublikowano

Dziś wiem,że zakupiłbym piec na drzewo ATMOS czy jakoś tak się nazywa,najtaniej,najczyściej,najpewniej jedyny minus to potrzeba miejsca najlepiej na 20-30 m drzewa do palenia.

Jednak to kosztuje za metr 90 zł z iglaste a 170 zł liściaste na sezon 15 metrów .

Tu można mówić o ekonomii,choć osobiście mam Klimosza Ling Duo 25 kW to mam nadzieję,że kolejny piec jaki kupię nie będzie na ekogroszek.

Porozmawiaj z użytkownikami takich pieców .

Znajomi mają i 1 zasyp na 1 dzień zimą,popiołu jak mąka niewiele a wody ciepłej 500l na 3 -4 dni latem.

Może będziesz mieć więcej szczęścia aniżeli większość na forum i hasło nastawy kojarzyć będziesz z czymś miłym a zakup wiecznie drożejącego ekogroszku na sezon to błachostka.