Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie - będę instalował rozdzielacz Tece 2w1 (w tej chwili mam jego "klona" z Gorgiela) i zastanawia mnie jedna rzecz - czy da się go podłączyć do kotła z temperaturą wody regulowaną pogodówką, czy też bezwarunkowo zasilanie musi być stałotemperaturowe? W instrukcji nie znalazłem o tym ani słowa.

Opublikowano

Mam pytanie - będę instalował rozdzielacz Tece 2w1 (w tej chwili mam jego "klona" z Gorgiela) i zastanawia mnie jedna rzecz - czy da się go podłączyć do kotła z temperaturą wody regulowaną pogodówką, czy też bezwarunkowo zasilanie musi być stałotemperaturowe? W instrukcji nie znalazłem o tym ani słowa.

Witam , będziesz instalował rozdzielacz Tece czy jego klona ?,( bo z tego co wiem to klon to nie jest tylko nieudolnie podrobiony egzlemplarz .) w instrukcji TeCe czy Gorgiela nie znalazłeś żadnej informacji .?

Jeśli chodzi o pytanie, to zaleca się aby układ grzejnikowy pracował na temperaturze wyższej niż obliczona dla ogrzewania podłogowego w danym budynku . Można do części układu podłogowego zastosować sterowanie np. WLM2 lub EZC które może współpracować z pogodówką .

Opublikowano (edytowane)

Będzie oryginalny Tece2w1 - teraz mam podróbkę (Gorgiel), ale po zdjęciach jego wnętrzności, które kiedyś zamieściłeś stwierdziłem że trzeba go podmienić na coś porządnego.

Wszystko wydaje się proste, ale męczy mnie jedna rzecz. W przypadku gdy ustawię kocioł na zasilanie stałotemperaturowe, wszystko wydaje się być OK - tzn. ustawiam np. temp. z kotła na 60'C (grzejniki są niskotemp. na 55'C), następnie głowicą z kapilarą oraz dolnym zaworem zgodnie z instrukcją Tece ustawiam temp. na podłogówkę.

Ale, jeśli zechcę skorzystać z pogodówki (wbudowana w kocioł), to sprawa się komplikuje.

Bo powiedzmy że dziś kocioł podgrzewa wodę do 60'C i ustawiam głowicę i dolny zawór w rozdzielaczu tak by na podłogówkę szło 40'C

A co będzie, gdy na dworze będzie zimno i podłogówka w piecu zacznie pompować wodę np. 70'C? wtedy rozdzielacz dalej będzie puszczał na podłogówkę 40'C? Coś mi się wydaje, że może puścić więcej, a to już by było niedobrze... Hydraulik też nie jest pewien jak zachowa się temp. na sekcjach podłogowych przy zmiennej temp. z kotła...

Edytowane przez mistalova
Opublikowano

Witam , w przedstawiaonym przykładzie niezależnie co będzie robić piec czy będzie 60 czy 80 to rozdzielacz podłogówki będzie miał 40 st . ( może się zdażyć że rozgrzejesz piec na 80 przy zimnej podłogówce i nagle odkręcisz zawór kulowy tem nagle się podniesie ale za parę sekund głowica ją ograniczy do zadanej tem .) Teraz pojawia się problem ustawiania podłogówki prz zmiennej tem , więc prosto tłumacząc gdy zaczynamy robić takie ogrzewanie powino się tak rozmieścić rury aby przy np . -20st na zewnątrz maksymalna tem zasilania podłogowego 45 st , powodowała że w pomieszczeniach mamy założoną tem , czyli np. łazienka 24 st , salon , 22 , sypialnia 20 , kuchnia ,holl 21 . Jak potrzebujemy regulować temperaturami w pomieszczeniach to robimy to za pomocą termostatów które zamykają poszczególne obwody na rozdzielaczu współpracując z siłownikami , z kolei gdy na zewnątrz tem wzrośnie z -20 na -5 st to możemy skręcić głowice na rozdzielaczu na np 37 st . , i teraz ... jak chcemy być jeszcze bardziej wygodni możemy na taki sam zawór co jest głowica zamontowana , który znajduje się w tym przypadku na dolnej belce nakręcamy siłownik sterowany przez pogodówkę , głowicę należy odkręcić wtedy na maksa czyli na 45 , i w tedy układ podłogowy jest sterowany pogodówką w zależności od krzywej grzewczej , ,pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

No to chyba wiem co mam czynić, oceń tylko czy moje działania będą prawidłowe:

- w kotle aktywuję pogodówkę (woda dostarczana w zakresie 40-80 stopni (na starej instalacji to chodziło OK)

- temperaturę na rozdzielaczu ustawiam na 40 stopni, (na podrabianym Tece pomimo ustawienia 40 stopni temperatura wahała się od 35 do 55 stopni w zależności od tego jaką temp. podawała na rozdzielacz pogodówka!)

- na rozdzielacz (powroty z podłogówki) zakładam siłowniki sterowane termostatami (mam dwie "strefy", w jednej 3 OP, w drugiej 1 OP), siłownikami sterowały Eurostery z algorytmami PI i to chodziło też w miarę OK.

Pytanie - ma to ręce i nogi?

PS. mogę w miejsce oryginalnych odpowietrzników założyć automatyczne? tam jest 1/2 cala?

Edytowane przez mistalova
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pompa powinna chodzić cały czas -kiedy piec działa- ona powoduje ruch w podłogówce , a czym steruje luxus 4 ?

Opublikowano (edytowane)

Luxus 4 jest to sterownik, który dedykowany jest do kotłów kostrzewy. Może on sterować trzema pompami. Zastanawiałem się czy jest możliwe żeby on "wiedział" jak sterować pompą w TECE. W instrukcji do TECE jest napisane " podłączyć kabel od pompy do źródła napięcia lub do centralki sterującej WLM2 ewentualnie EZC" - no i tak się zastanawiam czy ten Luxus 4 też by sobie z tym poradził.

Moja, póki co jeszcze nie uruchomiona, instalacja posiada trzy pompy łącznie z tą w TECE 2w1. Jedna pompa będzie podłączona do sterownika siłownika zaworu 4d, druga będzie podłączona do sterownika kotła Luxus 4. Zastanawiam się co zrobić z tą trzecią, która jest w TECE 2w1, czy ją też do tego Luxus4 czy może bezpośrednio do źródła napięcia podłączyć.

Edytowane przez cyrkus