Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam stary , bojler który nie ma żadnego ocieplenia.

Chciałbym go ocieplić żeby przez noc nie tracił ciepła, teraz jak to zrobić w miarę jak najtańszym kosztem ?

Opublikowano

Kiedyś to robiło się metodą ortopedycznąlaugh.gifczyli wata szklana+gips po wierzchu!

Ale mamy epokę tworzyw szt, więc proponuję metodę mieszaną:

1. Przygotowujesz zapasik wełny mineralnej (niekoniecznie nowej-może być z odzysku od ciepłowników) w objętości wyliczonej metodą uproszczoną:

dł.sznurka w dm na owinięcie walczaka kotła x 2dm gr warstwy x dł tworzącej walczaka dm + 1,57 x śr.walczaka2dm2 x 2dm = obj. ocieplenia w LITRACH z naddatkiem na upchnięcie.

2. Ze starych prześcieradeł/zasłon szyjesz 'pokawałkowaną' kopięsmile.gif bojlerka, ale z naddatkiem 3dm na średnicy (to będzie dł sznurka na obwodzie+10dm=obwód pokrowca i do tego 'dennice' z tego samego mat. Zestawiasz całość tak, aby dało się założyć to bez rozkręcania rurbiggrin.gif...

3. Nabijasz to na baniaczek po kolei, napychając starannie wełną min i zszywając grubą nicią zrobione części w całość.

4. Wersja luxtorpeda - wstrzykujesz punktowo piankę poliuretanową (naście zł puszka) przez małe otworki wykonane co 1dm w pokrowcu i starannie ją rozprowadzasz od razu, bo po godzinie będzie skorupa...

I tyle, może ktoś potrafi taniej - wełnę z grempla odradzam z powodu molirolleyes.gif!

PozdrA.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

1. Przygotowujesz zapasik wełny mineralnej (niekoniecznie nowej-może być z odzysku od ciepłowników) w objętości wyliczonej metodą uproszczoną:

dł.sznurka w dm na owinięcie walczaka kotła x 2dm gr warstwy x dł tworzącej walczaka dm + 1,57 x śr.walczaka2dm2 x 2dm = obj. ocieplenia w LITRACH z naddatkiem na upchnięcie.

Wszytko pięknie i bardzo mi się ta uproszczona metoda podoba :P

Teraz tylko trzeba pomyśleć o jakiejś uproszczonej metodzie na wyliczenie "naddatku na upchnięcie" :lol:

Proponuję iść w kierunku ekstrpolacji proporcji siły nacisku w Newtonach na cm2 do wartości energetycznej ostatnio spożywanego posiłku w kcal, czasu jaki od tego momentu upłynął oraz płci i wieku upychacza.

W końcu idąc do sklepu trzeba być świadomym ile litrów należy kupić ;)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

powiem tak. dyskusja w temacie ocieplenia rozwija się dość gwałtownie

gwałtownie jak spalanie paliwa rakietowego :)

ale tak na poważnie.

wełna mineralna

na wierzch wspomniane prześcieradła lniane, może być worek jutowy albo jak masz w okolicy szkółkę roślin ozdobnych kup parę m2 i obciągnij to jutą z roli. na wierzch biały gips (kup dobrej firmy elastyczny to nie będzie pękał)

tak więc myślę że stara metoda ortopedyczna kolegi adamasza jest super i wyjdzie chyba najtaniej. a dodatkowo upaćkasz się cały kładąc gips z ręki :P

możesz też zapytać w sklepach z zaopatrzeniem medycznym-oni mają gotowe opaski do gipsowania. zawijasz moczysz i szlus-ale to dość droga impreza

Opublikowano

kazdy sposób który podaliscie jest dobry ale po co tak utrudniac chłopu zycie,jakies worki ,prześcieradła ,gipsy..ja swój owinąłem wełną 10cm,potem folią i spokój od ponad 10ciu lat..mocowanie to sznurek i taśma.mój wisi w piwnicy wiec estetyka nie ma znaczenia,nie wiem gdzie jego.a jak chce miec ładnie to niech sobie kupi wełnę z folią alu.do tego taką samą błyszczącą taśmę i będzie elegancko

Opublikowano
...W końcu idąc do sklepu trzeba być świadomym ile litrów należy kupić ;)

Drogi Kiminero - nie zwróciłeś uwagi, że warstwa ma mieć 1,5dm, a wełna liczona na gr 2dm. I to jest ten naddatek 'kompresjonalny'smile.gif. Swoją drogą, jak się ma takie pasy mocnej tkaniny szer ok.20cm, można owijać je na wełnie - i to bez wzoru algebr; chociaż nawijanie na walec, to doskonały przykład na ciąg arytmetyczny - proponuję ułożenie zadania dziecku do szkoły! W Ameryce za takie upraktycznione zadania mat dostaje się nagrody semestralne. A u nas w szkole zaledwie 'realizujemy program'ohmy.gif. Dodam, że u mnie na strychu jako ocieplacz robi adamaszcool.gifkowa kołdra anilanowa z lat 70tych ub.w. pod którą każdy domownik pocił się jak w saunie - także dopiero teraz znalazłą swe właściwe powołaniesmile.gif.

I napisz jak już zrobisz swój ocieplacz min-max, bo to jest ekologia w końcu!

PozdrA.