siedlaki Opublikowano 2 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Od godziny 24.00 do 20.00 utrzymuję temperaturę CWU na poziomie 35 stopni. O godzinie 20.00 piec rozpoczyna grzanie CWU do temperatury 46 stopni i utrzymuje ją do 24.00. Chciałem zapytać jak jest u Państwa, może lepiej utrzymywać temperaturę CWU na poziomie 46 stopni przez całą dobę. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez siedlaki Cytuj
Robercikus Opublikowano 2 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja nie mam możliwości godzinowego sterowania temperaturą CWU i mam ustawioną zawsze na 45 stC z histerezą 8 st. Raz na kilka tygodni podwyższam temperaturę do maksymalnej wartości dla wybicie legionelli. pozdrawiam Robert G Cytuj
vernal Opublikowano 3 Grudnia 2011 #3 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Od godziny 24.00 do 20.00 utrzymuję temperaturę CWU na poziomie 35 stopni. O godzinie 20.00 piec rozpoczyna grzanie CWU do temperatury 46 stopni i utrzymuje ją do 24.00. Chciałem zapytać jak jest u Państwa, może lepiej utrzymywać temperaturę CWU na poziomie 46 stopni przez całą dobę. Można różnicować w miarę potrzeb. Przy wyższych temperaturach jak wiadomo są większe straty. Uwzględnienie legionelli myślę jest istotne. Pozdrawiam. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 3 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2011 legionella jest zagrożeniem w zbiornikach z wodą stojącą więc nie grozi nam niebezpieczeństwo gdy korzystamy z bojlerów o pojemnościach rzędu 150-200L gdyż wymiana zacodzi dsyć szybko. jedynie po dłuższym okresie nieobecności np 2 tygodnie należy podnieść okresowo temperaturę wody CWU i to w zupełności wystarczy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi