Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wentylator mam zamocowany od frontu, w tym momencie nie stwierdzę po której stronie mam więcej nacięć bo aura na zewnątrz (-16) jakoś mnie zniechęca do przerw w paleniu :-). Jeżeli mamy takie same korony, to mogę tylko napisać że podajnik mam z lewej strony, wylot nadmuchu na pełną krótszą ściankę korony. Zauważyłem że większa ilość powietrza podawana jest na tyle korony (przeciwna strona od drzwiczek).

Jak trochę mrozy spadną to zerknę.

P.S. Zamontowałem nareszcie termometr. Temp spalin po 25 min pracy 105 st.

Opublikowano (edytowane)

bregho

zawsze możesz silikonu użyć do uszczelnienia połączenia wiatraka. u mnie też śruby średnio pasują i dodatkowo ciasno więc musiałem przedłużek używać ale dałem radę przykręcić po okresowym czyszczeniu.

jak miałeś alarm to coś z nastawami nie tak że się rura rozgrzewa tak mocno

Edytowane przez TIMON120777
Opublikowano

wentylator przekręcony. przy okazji kilka spostrzeżeń

1. spasowanie otworów na śruby do mocowania wentylatora i zaślepki pozostawia dużo do życzenia. 3 otwory pasują, czwarty trzeba było poprawić
  2. czego używaliście do wkręcania tych śrub - o ile w przypadku zaślepki sprawa jest prosta, o tyle przykręcić wiatrak to już trochę wysiłku. no i te śruby - dobrze nie włożysz to ciężko jak ...
  3. uszczelka rozsypała się w drobny mak, stąd moje pytanie w poprzednim poście. obecnie bez, ale jutro trzeba będzie coś zakupić
  4. przy okazji kolejne doświadczenie - alarm temp. podajnika, wywalony groch a po otworzeniu drzwiczek - prawie wybuch. okazało się że zamocowanie czujnika ślimaka ma znaczenie.

a teraz trzeba poczekać. niech piec zrobi swoje  :)

AD.2 tych śrub, którymi przykręcona jest blaszka...

AD.3 http://domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html

w mailu napisz czy wolisz gumową czy korkową.....

AD.4 zależy, gdzie masz blaszkę trójkątną od czujnika kosza - dać najbliżej kosza, tam i tak potrafi dojść pod 60st.C.....

a najlepiej w takich przypadkach zaślepić otwór o którym pisałem na priva

Opublikowano (edytowane)

bregho

zawsze możesz silikonu użyć do uszczelnienia połączenia wiatraka. u mnie też śruby średnio pasują i dodatkowo ciasno więc musiałem przedłużek używać ale dałem radę przykręcić po okresowym czyszczeniu.

jak miałeś alarm to coś z nastawami nie tak że się rura rozgrzewa takczujnik był przykręcony na śrubie

bliżej palnika - przekręciłem na tą dalszą, bliższą kosza.

tak było poprzednio.

obecnie jest OK

Edytowane przez bregho
Opublikowano

AD.2 tych śrub, którymi przykręcona jest blaszka...

AD.3 http://domer.pl/uszczelka-pod-dmuchawe-maly-wlot-105x65-69x43.html

w mailu napisz czy wolisz gumową czy korkową.....

AD.4 zależy, gdzie masz blaszkę trójkątną od czujnika kosza - dać najbliżej kosza, tam i tak potrafi dojść pod 60st.C.....

a najlepiej w takich przypadkach zaślepić otwór o którym pisałem na priva

ad 2 bardziej chodziło mi o narzędzia

Opublikowano

zadzwonił właśnie Pan z serwisu. bardzo miła i przyjemna rozmowa.

porady

1. cykl podawanie + przerwa = 1 min bądź pochodne
  2. zwiększyć częstotliwość podawania węgla
  3. zmienić węgiel - to chyba jasne
  4. jego zdaniem dochodzenie do zadanej przy histerezie 2C przez 15-20 min to zbyt długo - u niego piec dochodzi przez 5 min i tak radzi ustawić 
  5. wentylator ustawić na ok. 30%-40%

fajnie że serwis się w ogóle zainteresował natomiast sceptycznie podchodzę do rad, za wyjątkiem zmiany węgla, gdyż w przeszłości było już to przerabiane.

Opublikowano

z tego co obserwuję oglądając różne kociołki to większość ma ustawienia serwisowe na takim poziomie by pracowały z mocą nominalną lub niewiele niższą(łącznie z moim). nie wiem czym to jest spowodowane ale tak jest

podawania rzędu 10-20 sek i do tego przerwa dwukrotnie dłuższa i churagan z wentylatora. może ta druga szkoła palenia ostrego i długich podtrzymań jest wśród producentów bardziej niż wśród użytkowników popularna :P

zrobisz jak uważasz w końcu wiesz co się w Twoim kotle dzieje jak dokonujesz korekt

Opublikowano (edytowane)

Jednak sie zainteresowali. Testowalem ustawienia o ktorych piszesz, tylko wtedy mialem w serw max wentylatora 70. Faktycznie dochodzil do zadanej szybko, ale do popielbika trafialy chyba najwieksze gruzy, mimo roznych grochow. Aktualnie po waszych radach piec pracuje duzo lepiej, wiekszosc popiolu jak z papierosa. Martwi mnie tylko spalanie. Od kilku dni sa duze mrozy i zjada mi prawie 25 kg dziennie. Przy -3 bylo 13-14 kg. Przyjmuje to narazie jako normalne, jakos piec musi nadgonic, ale nie spodzuewalen sie ze az tak znacznie wzrosnie spalanie. Az boje sie pomyslec co by bylo przy slabszych grochach ktore kiedys stosowalem :-/

Aktualnie piec do zadanej dochodzi prawie 30 min, a po przejsciu w prace temperatura spada do 47. Zadana 60.

W weekend sprobuje zastosowac rady serwisu, a przy okazji sprawdze naciecia. Po kilku dniach palenia zauwazylem ze pietrzy sie i spieka od strony drzwiczek. Ale sklad w popielniku sie nie zmienil. 20% spiekow, reszta popiol jak z papierosa, wiec mocno sie tym nie przejmuje.

Edytowane przez JasiekOtw
Opublikowano (edytowane)

Tak jak obiecywałem podaję swoje osiągnięcia ale nadal próbuję bo podłogówka troszkę za chłodna na powrocie (czekam na dostawę termometrów do komina i na powrót podłogówki)

Jak na razie po podniesieniu temp. piecyk troszkę dłużnej dochodzi do temp. (muszę zmierzyć czasy) no i wydaje mi się że nawet nie dochodzi do podtrzymania - chyba muszę podnieść temp na powrocie bo chyba za duża róznica temp.

Kolegów proszę o ew. sugestie, a po wprowadzeniu zmian i obserwacji podzielę się uwagami.

w załączeniu 

zdjęcie szczeliny wentylatora dla kolegi który miał problem z ustawieniem

post-46998-0-07140500-1390555209_thumb.jpg

post-46998-0-42643400-1390561417_thumb.jpg

Edytowane przez arkas
Opublikowano

......Martwi mnie tylko spalanie. Od kilku dni sa duze mrozy i zjada mi prawie 25 kg dziennie. ....

25kg/dobę to nie jest zły wynik

zakładając kaloryczność 26MJ i sprawność na poziomie 60%(kociołkowi daleko do mocy nominalnej i najwyższej  sprawności)

mamy wynik na poziomie 4,5KW. zakładając średnią temperaturę w ciągu doby w okolicy -12stC(tak jest u mnie) to bardzo dobry wynik

przy -20stC będzie pewnie około 6-7KW zatem wszystko w normie jak najbardziej 

Opublikowano

Timon, mocno mnie uspokoiles. Zaczalem sie zastanawiec ze wgledu na duzy wzrost (10kg). Ale jezeli to dobry wynik, to jak narazie obserwuje.

Opublikowano

bo kilogramy rażą w oczy. też tak miałem

dopiero jak znalazłem kalkulatorek który sobie wrzuciłem do excela i przeliczyłem te kg na moc to się okazało że to nie jest tak dużo 

u mnie wczoraj średnia temperatura dobowa -9,3stC i spaliłem 23,6kg

dzisiaj wychodzi mi średnia -12,4stC(chyba do północy się to nie zmieni i przymrozi mocniej nad ranem jak wczoraj) i już widzę różnicę

na razie wychodzi mi 1,2kg/h i chyba zamknę dobę wynikiem ~`28kg

zakładając sprawność 60% mojego przewymiarowanego kotła to jest jakieś 5KW średniej mocy czyli niewiele więcej niż u Ciebie

odkąd mam pogląd na moc jaką moja marketowa "pomarańczowa bestia" produkuje zadaję sobie pytanie ile spalę gdy kupię kocioł na miarę bardziej czyli w okolicy 12KW nie większy. liczę na wyższą sprawność więc spalanie powinno być nieco niższe bo wyciągnę więcej ciepełka z kg niż teraz

Opublikowano (edytowane)

kolejne pytania z tytuły ciekawych

• czy dopasowywaliście jakoś otwór wlotowy powietrza w podajniku ? zakładając dziś uszczelki zauważyłem iż otwory wlotowe powietrza do podajnika są nieregularne i mniejsze niż otwór wylotowy wiatraka. przepustnica wentylatora po zmianie strony nie otwierała się swobodnie gdyż zawadzała o nieregularnie wycięty bok otworu w podajniku.

tylko pytam

tylko pytam  :)

Edytowane przez bregho
Opublikowano

Witam

Przeczytałem panowie  posty z 24 stycznia i powiem jedno  25 kg /24h to o wiele   :wacko:  za dużo  :unsure: .

do -15 nie spalę 17kg /24h mieszkanie nie ocieplone 155 metrów

ganek z jednego pustaka docieplony tylko piątką styropianem połaczony z pomieszczeniami użytkowymi stare drzwi

jedynie poddasze dobrze docieplone 

-w większości  zasługą zmniejszenia spalanego towaru było wywalenie pompki bojlera zastąpienie siłownikiem sprzężonym z zaworem.

-pompka obiegu c.o. załącza sie co godzinę na 2 min 

-ograniczeniem wiatru w piecu  (mądre słowa TIMONA ) bo to powoduje w pierwszej fazie wietrzenie pieca zanim kopiec utworzy  

powyżej -15 sypę jeden worek groszku  następnie worek miału wysokokaloryczego i tak na zmianę     wiecej popiołu ale bardzo dobrze trzyma kopiec w podtzymaniu i ładnie startuje     

i jak najbardziej patenty które opisywałem w postach wszystko razem przyczyniło się do końcowego rezultatu

...............jak kupiłem ten piec to załamał  :(   mnie  hydraulik który  pomagał  mi montować  stwierdził że kupiłem za mały piec 

..............w następnej kolejności po przeczytaniu kilkudziesięciu postów :(   byliście wy moi drodzy forumowicze (opisywaliście soje problemy)

pierwsze moje stwierdzenie to że sobie polepszyłem

męczyłem się ubiegły sezon cały  wart było    JESTEM ZADOWOLONY Z TEGO PIECA.   :) JESTEM GOŚCIEM W KOTŁOWNI A NIE PALACZEM.

Pozdrawiam.

Opublikowano

NAHUM

masz mieszkanie w bloku/kamienicy czy domek?

jakie masz temperatury w pomieszczeniach?

Opublikowano

Witam

Przeczytałem panowie  posty z 24 stycznia i powiem jedno  25 kg /24h to o wiele   :wacko:  za dużo  :unsure: .

do -15 nie spalę 17kg /24h mieszkanie nie ocieplone 155 metrów

ganek z jednego pustaka docieplony tylko piątką styropianem połaczony z pomieszczeniami użytkowymi stare drzwi

jedynie poddasze dobrze docieplone 

-w większości  zasługą zmniejszenia spalanego towaru było wywalenie pompki bojlera zastąpienie siłownikiem sprzężonym z zaworem.

-pompka obiegu c.o. załącza sie co godzinę na 2 min 

-ograniczeniem wiatru w piecu  (mądre słowa TIMONA ) bo to powoduje w pierwszej fazie wietrzenie pieca zanim kopiec utworzy  

powyżej -15 sypę jeden worek groszku  następnie worek miału wysokokaloryczego i tak na zmianę     wiecej popiołu ale bardzo dobrze trzyma kopiec w podtzymaniu i ładnie startuje     

i jak najbardziej patenty które opisywałem w postach wszystko razem przyczyniło się do końcowego rezultatu

...............jak kupiłem ten piec to załamał  :(   mnie  hydraulik który  pomagał  mi montować  stwierdził że kupiłem za mały piec 

..............w następnej kolejności po przeczytaniu kilkudziesięciu postów :(   byliście wy moi drodzy forumowicze (opisywaliście soje problemy)

pierwsze moje stwierdzenie to że sobie polepszyłem

męczyłem się ubiegły sezon cały  wart było    JESTEM ZADOWOLONY Z TEGO PIECA.   :) JESTEM GOŚCIEM W KOTŁOWNI A NIE PALACZEM.

Pozdrawiam.

Twoje wyniki są imponujące

te zmiany o których teraz piszesz - gdybyś troszkę szerzej - jakieś foty, namiary na konkretne modele, które zastosowałeś itd.

Opublikowano

NAHUM

masz mieszkanie w bloku/kamienicy czy domek?

jakie masz temperatury w pomieszczeniach?

dom jednorodzinny temp . W sypialni 19stopni reszta pomieszczen 21 a w łazience powyrzej bo jest bardzo cieplo

Opublikowano

to napisz dokładnie jak to robisz

bo mi wyszło że masz zapotrzebowanie na poziomie 40W/m2 w nieocieplonym domu

Opublikowano

oczekiwałem na twoją szybką reakcję i wyliczenia  :)

ostatnio jak opisałem czym palę i ile piec spala podobnie zareagowałeś   ale to normalne bo to małe spalanie     zaczynałem od 30kg/24h

Opublikowano

30kg/h?

Opublikowano

30kg/24h  :)

a propos drodzy TIMON i NAHUM - jak wy to liczycie  -_-

Opublikowano

oczekiwałem na twoją szybką reakcję i wyliczenia  :)

ostatnio jak opisałem czym palę i ile piec spala podobnie zareagowałeś   ale to normalne bo to małe spalanie     zaczynałem od 30kg/24h

bo mi to nie pasuje zwyczajnie- nieocieplony dom ma nieco wyższe potrzeby a fizyki nie da się oszukać. jeśli masz na to patenty to chcę je znać :D

moze te 155m to brutto a grzane jest mniej wtedy będzie bardziej realnie.

zresztą nieistotne. ja wiem ile moja chałupa bierze i wiem co muszę zrobić by brała mniej. Jeśli u Ciebie takie wyniki to pozostaje mi uznac i pogratulować. szczerze.

30kg/24h  :)

a propos drodzy TIMON i NAHUM - jak wy to liczycie  -_-

ilość zużyta w kg/liczba godzin(24)/przez sekundy w godzinie(3600)*kaloryczność opału- całość pomnożona przez sprawność kotła(zazwyczaj jeśli nie jest ustawiona moc nominalna to zakładam pomiędzy 60 a 70%. 80% tylko jak widzę że parametry są bardzo bogate(krótka przerwa i mocny nadmuch)

przykład

spalanie 30kg opału o kaloryczności 28MJ

30/24/3600*28000=9,72KWx80%=7,78KW

Opublikowano

z Twojego równania wychodzi mi

zużycie ostatnio 30 kg / 24h, kaloryczność 24 MJ więc zapotrzebowanie wychodzi mi 8,33kW

nie wiem  tylko jaką sprawność przyjąć - ustawienia 5/55/30% /went. w serwis. min.10 max 35/, temp.spalin ok. 100C

Opublikowano

przy małej mocy (stosunek 1:11) to bym zakładał 60%- będzie to dość realne moim zdaniem.

jedynie ciepłomierz pokaże ile jest naprawdę.

z tego co chłopaki piszą przy dobrych parametrach potrafią wyciągać 70% na niskich mocach ale ja tam nie jestem takim optymistą.

podchodzę bardziej realistycznie do sprawności. wiem - moze to zaniżać odrobinę zapotrzebowanie ale na to zawsze można wziąć potem zapas przy decyzjach w momencie zmiany kotła.