Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cwu Przed Czy Za Zaworem 4D?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem.

Zamierzam zainstalować kocioł 22kw atmos.

Instalacja będzie robiona na zaworze 4D. Będzie jedna pompka na zasilaniu za zaworem 4d. Układ będzie robiony też tak żeby chodził grawitacyjnie.

Teraz mam pytanie czy zasilanie CWU podpiąć miedzy kotłem a zaworem 4d . czy za zaworem 4d . Już po zmieszaniu. 3 sąsiadów ma podpięty CWU już po zmieszaniu czyli za zaworem 4d.

Myślę ,że przez to temperatura w CWU nie jest tak wysoka jak by mogła być.

Dylematy.

Czy po podpięciu CWU przed zaworem 4d i braku pompki na obiegu CWU woda pójdzie do CWU? czy pompka będzie ciągneła wodę do zaworu 4d a CWU nie będzie zasilany.

Drugie pytanie

Jaką wielkość dać zaworu 4d. Kocioł 22kw. RURY w piwnicy 40, pozniej piony do parteru 32, powyzej grzejnikow parteru rury 25.

Myślałem żeby dać zawór 6/4 cala (dn40) , chociaż zastanawiam się czy nie dać 5/4cala(dn32). Chodzi o to zeby chodzilo grawitacyjnie.

Opublikowano

Witam mam taki problem.

Zamierzam zainstalować kocioł 22kw atmos.

Instalacja będzie robiona na zaworze 4D. Będzie jedna pompka na zasilaniu za zaworem 4d. Układ będzie robiony też tak żeby chodził grawitacyjnie.

Teraz mam pytanie czy zasilanie CWU podpiąć miedzy kotłem a zaworem 4d . czy za zaworem 4d . Już po zmieszaniu. 3 sąsiadów ma podpięty CWU już po zmieszaniu czyli za zaworem 4d.

Myślę ,że przez to temperatura w CWU nie jest tak wysoka jak by mogła być.

Dylematy.

Czy po podpięciu CWU przed zaworem 4d i braku pompki na obiegu CWU woda pójdzie do CWU? czy pompka będzie ciągneła wodę do zaworu 4d a CWU nie będzie zasilany.

Drugie pytanie

Jaką wielkość dać zaworu 4d. Kocioł 22kw. RURY w piwnicy 40, pozniej piony do parteru 32, powyzej grzejnikow parteru rury 25.

Myślałem żeby dać zawór 6/4 cala (dn40) , chociaż zastanawiam się czy nie dać 5/4cala(dn32). Chodzi o to zeby chodzilo grawitacyjnie.

Witam!

Zasilanie CWU przed zaworem 4D. Będzie konieczna moim zdaniem też pompa CWU . Ja też zastanawiałem się czy warto stosować pompę CWU skoro bojler wisi dosłownie nad kotłem, ale w końcu fachowcy mnie przekonali i pompa jest, a bojler szybko się nagrzewa i pompa praktycznie w ciągu dnia załącza się sporadycznie, więc dużo prądu nie zużywa. U mnie jest zawór 5/4, ale możesz dać 6/4 cala. Nie będziesz miał wtedy problemu z obiegiem kotłowym. Zawór możliwie blisko kotła.

Nie wiem dlaczego taką wagę przywiązujesz do grawitacji? Pozdrawiam.

Opublikowano

Grawitacja bo:

1. Ceny prądu idą w góre.

2. Jak pompka chodzi to jest szum w rurach . Na grawitacji nie ma szumu.

3. Przy braku brądu jak nie mamy grawitacji to nie mamy cieplo domu.

Opublikowano

1. Pompy pobierają b.mało prądu raptem 20-30 wat, i nie pracują ciągle.

2. Przy ustawieniu pierwszego, najniższego biegu nie ma żadnego szumu.

3. Przy braku prądu Twój kocioł o ile się orientuję nie będzie pracował. Ma chyba dmuchawę, elektroniczny sterownik ?