Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam regulator pokojowy + czujnik temp zewnetrznej podłączone do pieca Sas z regulatorem Ecomax 800. Instalacje mam z zaworem 4d ale bez siłownika.

Na tą chwilę kocioł chodzi na krzywej grzewczej kotła, i na sztywno ustawionym zaorem 4d na wartość 3. Fajnie to wszystko chodzi ale... W pokoju osiafana jest temp zadana wtedy automatycznie mam ustawione że na kotle obniżana jest temp o zadaną wartośc, pompa CO wyłącza sie.

Gdy temp w pokoju spadnie ponizej załozonej histerezy, pompa sie zalącza kocioł wraca do temperatury zgodnej z krzywą grzewczą

I tu zaczyna byc problem bo zawor 4d otwarty na wartośc 3 i piec sporo sie musi namęczyc aby dojść do zadanej temperatury w pomieszczeniu.

Stąd moje pytanie czy miałoby sens takie rozwiązanie.

Zamiast krzywej grzewczej kotła ustawiam krzywą grzewczą na mieszaczu, ustawiam na sztywno zawór 4d na wartość np 5 aby piec miał pewien większy "zapas mocy" dawanej na kaloryfery.

Przy obecnej temp zewnętrznej z krzywej grzewczej wychodzi mi że na mieszaczu temp zadana ma być 32 stopnie, pokoje niedogrzane więc zaczynamy palenie.

Gdy temp w pomieszczeniu osiągnie założoną wartość następuje obniżej temperatury na mieszaczu o założoną wartośc a pompa co sie wyłączy( tzn będzie tylko co 5 min włączac sie na 30 sek)

I tak w kółko aż do spadku temp w pokoju i znów zaczynamy pracę.

Troche zagmnatwałem ale czy takie rozwiązanie wg Was ma sens gdy nie posiada sie siłownika zaworu 4d?

Opublikowano

Wg mnie regulacja ilościowa - a taka tu ma miejsce, jest bez sensu przy kotłach na paliwo stałe - nie da się skokowo sterować palnikiem jak w gazowcach itp. Znacznie lepiej sprawdza się regulacja jakościowa. Pomysł z zatrzymaniem pompy wydaje się być całkiem chybiony - obniżenie temperatury owszem. Co masz na myśli pisząc mieszacz.