Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

w przyszlym tygodniu bedzie hydraulik składał instalację (piec weglowy + laddomat + bufor).

I tu mam pytanie. Laddomat ma wudowaną pompę ladującą bufor.

O ile kwestia jej załaczenia jest dla mnie jasna i wynika z instrukcji (po rozpoczeciu palenia w kotle czyli np. czujnikiem temp. spalin albo czujnikiem wody wychodzacej z kotła).

Natomiast zastanawiam sie, jak spowodowac zatrzymanie tejze pompy w sytuacji, gdy w buforze jest np. 80 stopni, a na piecu juz "tylko" np. 65. W takiej sytuacji bufor grzałby kocioł.

Czyli z jednej strony pompa ma byc zalaczona jak najszybciej, a z drugiej po naladowaniu calego bufora ma sie ona wylaczyc, jesli temp. powrotu z bufora jest wieksza od temp. zasilania.

Jak tym wysterowac?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc!

Opublikowano

Witam!

Myślę, że pomocnym rozwiązaniem może być sonda w odejściu spalin do komina, od trzech sezonów używam kotła Atmos kombi 35 + bufor + laddomat , w instrukcji do kotła opisany był właśnie taki wariant podłączenia

laddomatu pod czujnika spalin. Pompa wyłącza się w zależności od temperatury spalin wychodzących do komina. Wartość jest regulowana pokrętłem i można precyzyjnie ustawić moment wyłączania się cyrkulacji. Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam,

Takie rzeczy to się robi sterownikiem różnicowym.

Zastanawia mnie po co ktoś wymyślił sterowanie za pomocą temp. spalin (niedokładne). Czy ktos wie?

Może różnicowy się do tego nie nadaje? :blink:

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

U mnie jest po prostu termostat przylgowy na wyjsciu z wody z pieca ustawiony na ok 80 st, który uruchamia pompe laddomatu.

trochę późno, ale może potomnym się przyda