Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wątpliwości Co Do Poprawności Wykonania Instalacji Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewne wątpliwości dotyczące usytuowania rozgałęzienia na obieg CO w nowo powstałej instalacji (układ otwarty). Wydaje mi się, że w tym przypadku powietrze ''wyprodukowane'' przez kocioł (Ogniwo Eko Plus) powędruje wprost do instalacji CO zamiast odpowietrzyć się poprzez naczynie wzbiorcze. Instalator zapewnia mnie, że wszystko jest w porządku. Czy moje wątpliwości w ogóle są zasadne i kazać to poprawić czy raczej dać sobie z tym spokój?

post-33101-0-74231600-1319490361_thumb.jpg

Opublikowano

Nie jestem fachowcem ale nie mogę zapewno inni się tu zgodzą odpowiedzieć Ci na pytanie o zapowietrzania się układu ponieważ nie widzę i całej instalacji czy są tam odpowietrzniki. Moim zdaniem fachowiec napewno o nich nie zapomniał ( chyba że się mylę)

Jedynie co to doczepił bym się o zamontowanie tej pompy.

Zamontował bym ją innaczej co dało bym mi więc możliwości manipulacji przy niej bez konieczności wygaszania pieca w miejscu pompy oczywiście zawór różnicowy.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli nie tak :)

Edytowane przez aikon36

Opublikowano

Sory nie dołączyłem jpg - poprawiam

post-34210-0-70837600-1319532861_thumb.jpg

Edytowane przez aikon36

Opublikowano

To co widać jest dobrze , Naczynie ma rekompensowac rozszeżalność temperaturową wody przy wzroście temperatury a odpowietrzenie to przy okazji . Napewno gdzieś na końcach obwodów grzewczych masz odpowietrzniki . To co widać na zdjęciu jest zgodne ze sztuką . :)

Opublikowano

A co do umiejscowienia pompy to kolego nie powinno być tak jak pokazałem ????

Opublikowano
  • Autor

W kotłowni nie mam żadnych odpowietrzników. Jedyne, które widzę to te zamontowane na grzejnikach (ręczne) i na rozdzielaczu podłogówki ( zasilanie - automatyczny, powrót - ręczny). Dziękuję mac65 za rozwianie wątpliwości.

Edytowane przez aregh24

Opublikowano

A co do umiejscowienia pompy to kolego nie powionno być tak jak pokazałem ????

Merytorycznie przy piecu który i tak nie bedzie działał bez prądu to zawór różnicowy niekonieczny , ewentualnie zawory z filtrem dla zabezpieczenia pompy przed zanieczyszczeniami i ewentualną wymiana w przypadku awari pompy ale to jest naprawde na wszelki wypadek , natomiast na działanie instalacji nie ma to wpływu. Zawory kulowe już tam sa wiec ewentualnie jakiś filtr , bo tego nie widać ale podejżewam że znajdzie sie 0,5 cm lucu żeby pompe wyciagnąć ze śrubunków w razie czego . :)

Odpowietrzniki na grzejnikach to odpowiednie miejsce dla nich przy zasilaniu z rozdzielaczy .

Edytowane przez mac65